Maak je eigen unieke plafondlamp

Upcycling en duurzaamheid zijn niet meer weg te denken. Hier vind je 6 ideeën over hoe je een plafondlamp kunt upcyclen tot een gloednieuwe plafondlamp die bijna niemand anders heeft.

Goed voor het milieu en mooi voor je interieur

Vind je recycling en duurzaamheid belangrijk, maar wil je niet inboeten aan stijl?

In plaats van wat je al in huis hebt te gebruiken om je eigen unieke en persoonlijks stijl te creëren, hebben we de neiging om altijd maar weer nieuwe dingen te kopen, bijvoorbeeld dat ene meubelstuk dat je hebt gezien en dat je absoluut wilt hebben.

We hebben wat ideeën verzameld voor een unieke en bijzondere plafondlamp. Hiermee kun je een volkomen eigen plafondlamp creëren.

Eenvoudige lampen van lege jampotten

Het kan bijna niet makkelijker. Je hebt alleen een snoer, een fitting, een lamp en een lege jampot nodig en dan kun je aan de slag. Boor een gat in het deksel voor het snoer, plaats de gloeilamp in de pot en sluit de fitting aan op het snoer. Het is ook mooi om gekleurd glas te kiezen, dan krijg je een heel bijzonder resultaat.

Een alternatieve kroonluchter

We kennen allemaal wel de klassieke kroonluchter. Hij is een echte blikvanger in de woonkamer en verspreidt een prachtig licht.

Deze is zelfgemaakt en we vinden hem schitterend!

Hij kan gemaakt worden van eenvoudig garen, maar je kunt ook andere materialen gebruiken. Het leukste aan een project als dit is dat je je fantasie de vrije loop kunt laten.

Upcycling op zijn best

Weet je niet wat te doen met je oude gordijnringen?

In plaats van ze weg te gooien, kun je ze gebruiken om een plafondlamp te maken, waarin ze als kleine, opvallende details zijn verwerkt. Je kunt ze schilderen in de kleuren van je keuze en mixen en matchen.

Zo eenvoudig kan het zijn. We zien de hanglamp al voor ons in een lange hal, met meerdere van deze lampen achter elkaar bijvoorbeeld.

Maak je eigen lamp die er super-de-luxe uitziet

Op deze prachtige lamp raken we nooit uitgekeken. Je zou echt niet zeggen dat je deze lamp met zijn warme uitstraling zelf kunt maken. En wij zijn zo blij dat dat wel het geval is!

Je kunt kiezen uit eindeloos veel kleurencombinaties, want de lampenkap is gemaakt van katoendraad.

Dus als je een paar oude lampenkappen hebt, die je niet meer gebruikt en die je wilt hergebruiken, dan kan dat met katoendraad dat je over hebt. Waar wacht je nog op?

Lees ook:

Hout is momenteel de trend

Het gebruik van hout in je interieur is nu bijzonder populair. Denen omringen zich met hout als nooit tevoren - en dat geldt zowel voor binnenshuis als buitenshuis.

Met hout kun je naar hartenlust experimenteren en je kunt het naar wens vormgeven. Op die manier kun je spelen met het materiaal en het nieuw leven inblazen.

Deze lamp is een prachtig voorbeeld van hoe je hout nieuw leven kunt inblazen. Combineer het hout met grote, stoere schroeven om de warme uitstraling van het hout een robuuste tegenhanger te geven.

IKEA-hack

We durven te wedden dat je nog nooit een lamp als deze gezien hebt.

Met een 'out of the box'-mindset kun je van een schaal van IKEA een plafondlamp maken.