© Mette Kirk

Architect en timmerman richten samen hun slaapkamer in - WOW!

Velen dromen ervan om hun eigen, persoonlijke huis te renoveren en te creëren. Maar er zijn maar weinig mensen die kunnen bogen op ZO mooie en complete oplossingen als Mette en Henrik.

Mette Kirk heeft als architect in zowel Londen als New York gewerkt, maar de afgelopen elf jaar was ze Design Responsible Architect bij C.F. Møller Architecten in Aarhus. Hier wonen zij en haar gezin in een klassieke metselaarsvilla, die ze sinds de aankoop in 2016 renoveren.

© Mette Kirk

Mette Kirk en haar vriend Henrik zijn zo'n beetje een dreamteam als het gaat om inrichting, renovatie en oplossingen in huis. Mette is architect, Henrik timmerman en samen weten ze de mooiste, slimste en meest ingenieuze oplossingen te bedenken en bouwen.

Dit komt tot uiting in hun voltooide huis, maar vooral hun slaapkamer is een absoluut schitterend voorbeeld van goed stevig vakmanschap. Hier zijn de oplossingen bedacht en ontworpen door Mette, terwijl het meubilair is gebouwd door Henrik. En het resultaat: een goed benutte slaapkamer met ruimte voor alles – zelfs de meest schattige thuiswerkruimte die we ooit hebben gezien.

Aan welke behoeften moest de slaapkamer voldoen?

 • Zelf ga ik voor natuurlijke en rustige kleuren in de slaapkamer, en kleuren die niet stressen. In onze slaapkamer, die niet zo groot is, hebben we er ook een prioriteit van gemaakt om kleding en schoenen volledig weg te werken achter kastfronten, gewoon zodat deze niet te veel lawaai maken. Daarnaast heb ik de slaapkamer met weinig voorwerpen ingericht; prachtige lampen, die voor de juiste verlichting zorgen, en daarnaast wat rustige textielkunst aan de muur en een spiegel.

Wat ontbrak er in je slaapkamer?

 • Toen wij de woning overnamen, kreeg de slaapkamer een snelle opknapbeurt in de vorm van verf op de oude vloeren, wanden en plafond, maar wij besloten dat de gehele eerste verdieping op termijn een nieuwe visgraatvloer moest krijgen. Het ontbrak ons dermate aan opbergruimte en kledingkasten dat ik, omdat de vloer toch verhoogd moest worden, een nieuwe kledingkastoplossing ontwierp die aan onze wensen voldeed.
© Mette Kirk
© Mette Kirk

Wat zijn de gedachten achter jouw opbergoplossing met een ingebouwd nachtkastje?

 • Wanneer er veel opbergruimte gecreëerd moet worden, is het belangrijk om in hoogte te denken en de ruimte zoveel mogelijk te benutten. Daarom ontwierp ik een kastoplossing met kasten boven het bed, simpelweg omdat dit de meest praktische oplossing was. Daarnaast is een nachtkastje voor mij een must – een plek voor het koffiekopje! ... en het breien, het boek en het opladen van de mobiele telefoon 's nachts. Dus ook al ging het om zoveel mogelijk opbergruimte, toch moest de nis naast het bed in die mate prioriteit krijgen. Opnieuw is het ontwerp ontstaan vanuit een behoefte; dat wil zeggen gebrek aan opbergruimte en een praktisch nachtkastje – en het werd een geïntegreerde en eenvoudige frameoplossing.

 • Daarna heb ik gespeeld met de uitdrukking op het eikenhouten bedframe, dat eruit moet zien alsof het rechtstreeks uit het kastframe is gesneden en op de vloer is geplaatst. Zodat deze dezelfde hoogte heeft als de diepte van de kast.

© Mette Kirk
© Mette Kirk

Hoe verloopt de samenwerking als architect en timmerman?

 • We hebben allebei een creatieve drang en de behoefte om ‘dingen ons eigen te maken’, maar als team zijn we het er grotendeels over eens. Ik teken en ontwerp, en Henrik bouwt – en zo blijven we vrijwel binnen ons eigen vak, maar sparren we uiteraard met elkaar. Als ik iets voor ons huis teken, is dat meestal omdat er behoefte aan is ontstaan of als iets niet goed werkt.

Hoe zou je jouw stijl omschrijven?

 • Eiken is een doordringend materiaal geworden, dat een rode draad door het hele huis heeft gevormd - zowel op grote oppervlakken, als op vaste en losse meubels. Het hout zorgt voor warmte en een leefoppervlak en juist daarom heb ik gekozen voor vooral witte muren, die een neutrale achtergrond creëren en het hout laten opvallen.

 • Mijn algemene benadering van architectuur, design en interieur is heel Scandinavisch met strakke lijnen, eenvoudige vormen en materialen die vele jaren meegaan. We moeten onze verantwoordelijkheid nemen en kiezen voor goede materialen die niet regelmatig vervangen hoeven te worden, maar gaan voor kwalitatieve en duurzame oplossingen.

© Mette Kirk

Hoe kwamen jullie op het idee van een kantoorruimte in de slaapkamer?

 • Ik had een plek nodig waar ik me kon terugtrekken en kon zitten en tekenen als de rest van het gezin ook thuis was - vooral tijdens de pandemie. Omdat het huis niet heel groot is, en we niet de mogelijkheid hebben voor een kantoor of extra kamer, is de slaapkamer een voor de hand liggende optie.

 • De bureau-nis is een heel eenvoudige en redelijk grafische oplossing, die ook nog eens gezellig is. - Ik vind het leuk dat het een beetje grotachtig is en dat ik daar helemaal verborgen kan zitten.

 • Het vereist echter veel netheid om een kantoorruimte in de slaapkamer te hebben, dus als ik echt moet rommelen en tekenen, is dat ook niet de plek waar ik dat graag doe - dus ga ik naar ons huisje /atelier in de tuin. Ik hoef daar niet meer op te ruimen. Op de lange termijn, als we onze kelder hebben gerenoveerd, verwacht ik daar beneden een grote kantoorruimte te hebben - en dan zou de nis in de slaapkamer een plek kunnen worden waar ik de parfum en sieraden neerzet.

© Mette Kirk

Is de slaapkamer nu klaar?

 • Globaal is de slaapkamer klaar. Wij gaan er in ieder geval niet meer verbouwen. Maar ik droom van lange, lichte gordijnen – een kamer is altijd mooier met gordijnen die op de een of andere manier de kamer een meer afgewerkt gevoel geven.

Wat is het volgende project?

 • Er was een ingang tot het huis toen we het kochten. De vorige eigenaar van het huis had uit de jaren zeventig een aanbouw aan het huis gebouwd, die wij gedeeltelijk hebben gesloopt om er een nieuw huis te realiseren in de stijl van de oorspronkelijke architectuur uit de jaren dertig van de vorige eeuw. Dus op dit moment is mijn man onze entree aan het bouwen, die zal worden uitgevoerd in rode baksteen, vleugeltegels, kleine lattenramen, een groene voordeur en een eiken meubelstuk voor het opbergen van schooltassen en bovenkleding. Ik kijk er enorm naar uit als het af is, want ik vind de entree zo belangrijk in een huis en zegt veel over de rest van het huis.