© Maria Vous en Andreas Mikkel Hansen

Drie stijlvolle slaapkamers

De slaapkamer is niet meer alleen maar een ruimte waarin je slaapt, en daarom wordt de inrichting ervan belangrijker. Door de juiste stijl te kiezen, integreer je de kamer in de rest van het huis. Wij gingen langs bij drie vrouwen en hun slaapkamers – welzijnsruimtes, die steevast de sfeer van de woonkamer imiteren.

ZACHT EN BEHAAGLIJK

HIER WOONT: METTE DAMM, ONTWERPER & OPRICHTER VAN MOSSROOM & MOSSROOM RUGS.

Zo’n slaapkamer als die van Mette Damm, ontwerper en oprichter van Mossroom, kom je niet elke dag tegen. Veel mensen kunnen zelfs alleen maar dromen van zo’n ruimte. Hoewel de kamer niet opvallend groot is, maken de open badkamer en de grote ramen hem tot iets heel bijzonders.

De indeling is bedacht door Emil Thorup, en Mette Damm heeft zelf de meubels en materialen uitgekozen. Samen met binnenhuisarchitect Nina Nyborg ontwierp ze het unieke bed Bloom, dat ook in verschillende kleuren en formaten verkrijgbaar is bij Mossroom.

© Maria Vous en Andreas Mikkel Hansen

HET BED Bloom is door Mossroom in samenwerking met Nina Nyborg ontworpen en heeft een losse overtrek die gemakkelijk kan worden verwisseld. De sprei van Society Limonta heeft dezelfde warme roestrode kleur als de bies van de overtrek van het hoofdeinde. Het vloerkleed, Framed Nude van Mossroom Rugs, is handgeknoopt met Nepalese wol en zijde.

‘We bouwen het bed volledig zelf op en kunnen het daar- door precies zo maken als de klant wil,’ verklaart Mette. Zelf heeft ze gekozen voor een relatief hoog exemplaar met een beddenhoofd van 120 centimeter hoog.

Het bed is overtrokken met linnen in een donkere, grijsgroene tint, die mooi samengaat met de lichte, grijsgroene wand, geschilderd met kalkverf uit de serie Lady Minerals van Jotun. Het beddenhoofd is voorzien van een roestkleurige velours bies, die zorgt voor een exclusieve uitstraling. Het bed is zo ontworpen dat je het overtrek makkelijk kunt verwisselen. Daarom worden de bedden gemaakt in diverse kleurencombinaties, voor elk wat wils.

Lees ook:

© Maria Vous en Andreas Mikkel Hansen

OP HET NACHTKASTJE Iron Bedside Table van Rue Verte in gelakt ijzer staan sculpturale vazen van Arno Declercq.

‘Als je genoeg krijgt van de kleur, kun je de overtrek gewoon vervangen,’ legt Mette uit.

De kamer heeft een grote glazen deur naar het terras, waar een buitendouche is geïnstalleerd – ideaal voor een warme zomerdag. Hier spoelt het gezin zich graag af na de dagelijkse avondduik. En volgens Mette is het een magisch moment wanneer de laatste zonnestralen op het water vallen en de geur van de avond en nacht de dag uitluidt.

© Maria Vous en Andreas Mikkel Hansen

WARM ROESTROOD en aardetinten voeren de boventoon in deze goed doordachte slaapkamer, met als opvallendste feature het uitzicht op de buitendouche en het groen.

© Maria Vous en Andreas Mikkel Hansen

DE INDELING van de ruimte is ontworpen door Emil Thorup. Hij bedacht een kubus die is verdeeld in vier vierkanten. In een ervan bevindt zich de binnendouche, die prettig is in de koudste maanden.

KLASSIEK MET DESIGNDETAILS

HIER WOONT: ANNA BACK JANSSON, DESIGN- & MARKETINGMANAGER BIJ DUX

In de functionalistische witte villa van Anna Back Jansson in Malmø neemt de slaapkamer een bijzondere plaats in. Want hier draait alles om het elegante bed van Dux – en terecht. Met zijn speciale technologie en exclusieve look bepaalt het bed de stijl van de lichte ruimte, waar de witte gordijnen zacht opwaaien in de wind en de geur van pas gemaaid gras door de open terrasdeur naar binnen komt.

De beslissing in welk bed ze wilden investeren, was snel gemaakt. Want met haar ruime ervaring bij de beddenfirma Dux wist Anna precies wat ze wilde.

‘We zijn weg van het comfort van ons bed. Het heeft een uniek systeem met twee lagen veren, dat aan je lengte, je gewicht en je lichaamsbouw kan worden aangepast. Maar voor een optimale slaapkamer is een goed bed niet genoeg. Ook de belichting en zachte stoffen zijn essentieel,’ aldus Anna. Ze heeft daarom veel energie gestoken in het vinden van het perfecte licht en de plaatsing ervan. De kamer is dan ook ruimschoots voorzien van lampen, bijvoorbeeld op het nachtkastje, aan het plafond en op de ladekast.

© Maria Vous en Andreas Mikkel Hansen

MIDDEN IN DE RUIMTE troont het exclusieve model 6006-bed van Dux, met een uniek systeem met dubbele vering en een koele grijze kleur, dat een samenspel aangaat met de rest van het kleurenscala in de ruimte. De foto aan de muur is van Mario Testino. DE HANGLAMP Vertigo van Constance Guisset voor Petite Friture hangt als een sculptuur aan het plafond en verspreidt een zacht licht.

‘Ik wilde graag gezellige, prettige verlichting, met zowel leeslampen als een hanglamp. En ze kunnen allemaal worden ingesteld om de gewenste sfeer te creëren.’

Ook de materialen zijn zorgvuldig geselecteerd, zodat ze in combinatie met het licht een rustige sfeer aanbrengen. Het grote vloerkleed beslaat vrijwel de gehele kamer en creëert de illusie dat je op een wolk zit. De zachte stoffen in lichte tinten geven de ruimte in combinatie met de eenvoudige houten elementen een samenhangende look. Het zal niemand verbazen dat Anna en haar partner in deze kamer, met toegang tot een praktisch terras en op slechts een paar honderd meter van het water, slapen als een roos.

© Maria Vous en Andreas Mikkel Hansen

DE RIETEN loungestoel van Living Divani versterkt de rustige, natuurlijke uitstraling van de slaapkamer en met het witte vloerkleed van Tisca waan je je in de wolken.

EXCLUSIEF EN UITNODIGEND MET WARME TINTEN

HIER WOONT: NINA NYBORG, ZELFSTANDIG BINNENHUISARCHITECT

Als je vanuit de zitkamer van Nina Nyborg de slaapkamer in kijkt, kan het je niet ontgaan hoe prachtig het turquoise op de wand van de woonkamer contrasteert met het kerriegele beddenhoofd. Kleuren zijn dan ook de basis wanneer Nina een ruimte inricht. Ze is er dol op en geeft ze graag een belangrijke plek in haar huis. En het samenspel tussen de twee kamers is uiteraard ook geen toeval.

‘De kleuren in een slaapkamer moeten rustig en zacht zijn,’zegt de binnenhuisarchitect, verwijzend naar de warme tinten die ze voor de ruimte heeft gekozen. De kamer voelt prettig en geborgen aan, en dat is dan ook precies wat Nina bij de inrichting voor ogen had.

Lees ook:

© Maria Vous en Andreas Mikkel Hansen

DE LICHTGRIJZE wanden en gordijnen combineren fraai met de plafondlamp van Venini. Die is vintage, net als de spiegel, die Nina nog heeft uit de tijd dat ze in Italië woonde. De stoel is een ontwerp van Designers Guild voor Nina’s eigen interieurmerk, Nina Nyborg. HET HOOFDEINDE van velours en het karpet zijn van Mossroom. Samen creëren ze een zachte, warme, uitnodigende sfeer. De wandlamp is een vintage Venini, gekocht bij The Apartment.

‘Ik kwam erachter dat mijn bed mijn wijkplaats is, de plek waar ik me het allerveiligst voel en kan opladen. Dat gevoel probeer ik door te geven aan mijn twee zoontjes, zodat ze het nooit als een straf ervaren als ze naar bed moeten.’

De juiste inrichting is daarom essentieel. De basis is een bed van Ilva, dat gezelschap kreeg van een kleurrijk velours beddenhoofd met beklede knopen van Mossroom.

‘Het beddenhoofd is Amerikaans geïnspireerd. En ik vind het heerlijk dat mijn bed hoog boven de vloer verheven is doordat ik zowel een geveerd matras als een topper heb,’ zegt Nina. Ze voegt eraan toe dat het hoofdeinde het bed tot een persoonlijk, volwaardig meubelstuk maakt, en dat je er bovendien lekker tegenaan kunt zitten.

© Maria Vous en Andreas Mikkel Hansen

VANUIT DE WOONKAMER kijk je in de slaapkamer, die met zijn warme kleuren een mooi contrast vormt met de blauwe wanden. Het dressoir in de woonkamer is een vintage aankoop uit Frankrijk, de lamp en de hoge ijzeren vaas zijn van Studio Oliver Gustav.

De wanden zijn behangen met DOT van Tapet-Cafe, dat is ontworpen door Helene Blanche. Het draagt bij aan de eenheid in het interieur en zorgt ervoor dat de tijd die Nina in bed doorbrengt haar favoriete moment van de dag is. Vooral ’s ochtends, als ze er een sapje en een kop koffie drinkt.