Keuken met marmeren boog van Kitchens by Paul
© Caroline Sandstrøm

Verguisde jaren negentig trend is terug: Verwelkom ronde vormen in je huis!

De hoogtijdagen van de ronde deur zijn allang voorbij. Maar de verguisde jarennegentigtrend is terug, en Instagram staat opeens vol met bogen. Wij leggen uit hoe dat komt.

Ultieme jarennegentigtrend is precies wat we nodig hebben in 2023

Je kunt je bijna geen jarennegentigwoning voor de geest halen zonder een ronde deur voor je te zien.

Bogen waren in de jaren 1990 alomtegenwoordig, terwijl ze in de jaren daarop totaal verdwenen.

Maar die tijd lijkt voorbij te zijn, en wij staan te juichen! Want onze strakke, rechte interieurs hebben tegenspel nodig.

De meeste dingen in huis zijn recht. Ga maar na: je keuken, voordeur, de lijstjes aan de muur, kasten, vloerkleden, ramen. In de meeste huizen zijn verbazend veel rechte hoeken te vinden.

Gelukkig winnen organische, ronde en gebogen vormen de laatste jaren weer terrein. Zo kiezen steeds meer mensen voor een ronde eettafel, hebben banken meer rondingen gekregen en zijn fauteuils molliger geworden. En opeens verliezen deuren ook steeds vaker hun rechte hoeken.

Carla Sofie DIY

Doe het zelf of laat het doen: Carla Sofie Molge gebruikt ronde deuropeningen als doorgang, die een rustigere uitstraling hebben dan rechte.

© Carla Sofie Molge
Ronde bogen Ida Edith

Bij interieurliefhebber en DIY-queen Ida Edith zijn de bogen ook geïntegreerd als mooie afscheiding. Op Ida’s Instagram-account kun je het proces van begin tot einde volgen.

© Ida Edith
Damien Demedeiros

In dit Parijse appartement vormen bogen de doorgang tussen woonkamer en eetkamer.

© Damien Demedeiros

Lief huis, ‘loosen up’

Hoe kunnen we die herwaardering voor de boog verklaren?

Simpel.

De natuur kent geen rechte hoeken. Daarom zijn we er juist nu op gebrand om ze ook ons huis uit te doen. Want in een wereld waarin begrippen als ‘kunstmatige intelligentie’ en ‘digitale aanwezigheid’ steeds vaker vallen, groeit de behoefte aan het tegenovergestelde: natuur, zintuiglijkheid en rust.

Die behoefte leidt tot de simpele wens om ons huis zachter te maken en ook daar zintuiglijke ervaringen te creëren.

De tendens was vóór de coronatijd al zichtbaar, maar de vele maanden thuiswerken hebben de behoefte om ons huis organischer en tactieler te maken en meer in contact met de natuur te brengen, nog eens versterkt.

Daarnaast zorgen de grote bogen voor een rustigere overgang tussen de ruimtes, terwijl kleinere meubels een verzachtend contrast vormen tegen grote, hoekige exemplaren.

Met andere woorden: als je je huis ‘losser’ wilt maken en de natuur naar binnen wilt halen, zijn bogen the way to go!

Maar als je het niet ziet zitten (of het er bij je partner niet doorheen krijgt) om ronde deuren te introduceren, kun je de U-vorm ook op een andere manier integreren. Bijvoorbeeld bij kasten, in de gevel of zelfs in de keuken. Je bent bepaald niet de eerste. Kijk hier maar.

Boograam in recht kozijn

Het boograam in het rechte kozijn vormt haast een scupturaal object en vormt een mooi contrast met het strakke bureau.

© Morten K. Sørensen
Julie Wittrup Pladsbjerg boog raam

Dit raam in het huis van Julie Wittrup Pladsbjerg was recht. Maar nu niet meer. Het resultaat is een zachtere, warmere uitstraling.

© Julie Wittrup Pladsbjerg
Hal met bogen in garderobekast

De kast is nog steeds recht, zoals gangbaar is. Maar een extra detail op de deuren maakt het ontwerp zachter. En het hout brengt de natuur in huis.

© Emily Salomon
Op maat gemaakte kledingkast

De op maat gemaakte bogen van deze kledingkast brengen structuur aan en maken het meubel een stuk interessanter.

© Caia Leifsdotter
Ronde vormen in de keuken

Bogen in de keuken? Graag! Hier wordt de boog gecombineerd met een van dé trends van deze tijd: staal. Een fraaie synergie tussen hard en zacht.

© Caia Leifsdotter