Michael en Tue moesten twee jaar wachten op het perfecte huis

Bekijk het huis in kerstsfeer en ontdek of de lange zoektocht de moeite waard was.

Michael Nygaard en Tue Hansen wonen samen met hun windhond Pelle in een historisch appartement in de wijk Christianshavn in Kopenhagen.

© Foto: Enok Holsegaard, Styling: Michael Nygaard en Elisabeth Kruse

De sfeer in de gang wordt bepaald door een koele kleur op de muren en straalt een gevoel van rust uit. Boven een eikenhouten kruk hangt een foto van een wenteltrap van een Amsterdams grachtenpand, genomen door fotograaf Arjan Bronkhorst. De dozen met deksels zijn van Normann Copenhagen.

© Foto: Enok Holsegaard, Styling: Michael Nygaard en Elisabeth Kruse

Historische kerst in Christianshavn

In een 17e-eeuws huis in de wijk Christianshavn in Kopenhagen hebben Michael Nygaard en Tue Hansen een echt klassieke kerst gecreëerd. In hun eenvoudige, maar stijlvolle interieur schitteren geërfde kerstdecoraties aan de boom en zit de kerststemming er goed in met zelfgebakken lekkernijen en de klanken van kerstliedjes.

Het hele appartement heeft een verfijnde kerstsfeer die versterkt wordt door klassieke meubels. De eettafel PK54 werd in 1963 ontworpen door de Deense ontwerper Poul Kjærholm. De Series 7-stoel is gemaakt van grijs leer en werd ontwikkeld door de Deense ontwerper Arne Jacobsen in 1955. Ze zijn beide geproduceerd door Fritz Hansen. De hanglamp PH Artichoke werd in 1958 ontworpen door de Deen Poul Henningsen in opdracht van Louis Poulsen, voor het restaurant Langelinie Pavillonen in Kopenhagen. Op tafel staat een champagnekoeler in wit marmer van Ferm Living, die wordt gebruikt als vaas met bloemen van HagenUhre Flowers & Delights. De kerstboom hangt vol antieke kerstversieringen die binnen de familie zijn doorgegeven, plus een aantal nieuwe decoraties.

© Foto: Enok Holsegaard, Styling: Michael Nygaard en Elisabeth Kruse

De prachtig gedekte tafel draagt bij aan de kerstsfeer in dit elegante appartement. De kandelaar en schaal van sterlingzilver zijn van Georg Jensen, net als het bestek Mitra. De gouden lepel is van Blue Leaves, en de Essence-glazen, ontworpen door Alfredo Häberli, zijn van Iittala. Het porseleinen servies is White Half Blond van Royal Copenhagen.

© Foto: Enok Holsegaard, Styling: Michael Nygaard en Elisabeth Kruse

Een huis met een ziel

Michael Nygaard en Tue Hansen wonen samen met hun windhond Pelle in een van de mooie historische huizen in de wijk Christianshavn in Kopenhagen. Het huis dateert uit de 17e eeuw en het stel sluit aan in een lange en kleurrijke reeks eigenaren. Elke vierkante meter van het 128 m2 grote appartement straalt een historische charme uit. Daarmee is het oude gebouw de ideale uitvalsbasis voor hun dagelijkse bezigheden.

Michael is art director en Tue werkt bij een farmaceutisch bedrijf.

‘Het huis heeft een interessante geschiedenis en is in het bezit geweest van graven, baronnen en zelfs een beroemde zeeheld,’ zegt Michael.

Twee jaar wachten op het perfecte huis

Voorheen woonden de twee in een nieuwbouwhuis, maar ze misten de ziel die oude huizen vaak hebben, en dus gingen ze op zoek naar een nieuwe woonplek.

‘We zijn allebei gek op Christianshavn en de historische huizen in de wijk. We wilden een klassiek appartement op de begane grond, waar de plafonds een stuk hoger en de decoraties mooier zijn dan in de rest van het huis, omdat deze verdieping vaak gebruikt werd om gasten te ontvangen. Maar ze liggen niet voor het oprapen,’ zegt Michael.

Samen maakten ze een lijst van de huizen waar ze wilden wonen. Ze belden de eigenaren van de gebouwen en na twee jaar hadden ze plotseling beet. Het stel heeft ervoor gezorgd dat het appartement kan schitteren maar niet overstemd wordt door een luidruchtig interieur. Een van hun beste aankopen, zeggen ze zelf, is het werk White Dahlia van de kunstenaar Signe Guttormsen, omdat het een stille, sfeervolle diepte heeft die goed past bij de grote lichte ruimte.

Strakke lijnen creëren grafische rust die wordt versterkt door een zwarte, kubusvormige LC2-bank, in 1928 ontworpen door Le Corbusier en geproduceerd door Cassina, een PK63A-salontafel, ontwikkeld door Poul Kjærholm in 1968 en geproduceerd door Fritz Hansen, en het werk White Dahlia van Signe Guttormsen.

© Foto: Enok Holsegaard, Styling: Michael Nygaard en Elisabeth Kruse

Dit eenvoudige stilleven in grijs, zwart en wit bestaat uit een Taccia-lamp van Flos, een bonbonnière van Uh La La Ceramics en een blik met een afbeelding van het Tessinska Palatset in Stockholm. De antieke zilveren pillendoosjes zijn gevonden op antiekmarkten.

© Foto: Enok Holsegaard, Styling: Michael Nygaard en Elisabeth Kruse

Persoonlijke stijl en oorspronkelijke architectuur

‘We hebben altijd een voorliefde gehad voor modernistisch design, en we denken dat het eenvoudige, ingetogen karakter de sterke kanten van het huis versterkt,’ vertelt Michael over het appartement, dat is ingericht in lichte blauwgrijze tinten, geïnspireerd op de schilderijen van de Deense kunstenaar Vilhelm Hammershøi.

Om het gevoel van lichtheid te versterken, zijn de meubels midden in de ruimte geplaatst. Michaels beste interieurtip is dat je ervoor moet zorgen dat je persoonlijke stijl niet botst met de architectonische elementen van je huis.

Kerstdecoraties met een bijzondere betekenis

‘Mijn dierbaarste bezittingen zijn de dingen die ik geërfd heb of waar een persoonlijk verhaal aan vastzit. Het zijn de oude kerstversieringen die al generaties lang in mijn familie zijn – het kaarsvet van de kerstmissen uit mijn jeugd zit nog op de kerstballen – of het kristal dat ik me nog herinner uit het huis van mijn oma,’ zegt Michael, die grote bewondering heeft voor zijn beide oma’s.

‘Het waren koppige, sterke vrouwen, die hun kleinkinderen warmte en mooie herinneringen hebben meegegeven. Mijn favoriete moment van de dag is ’s avonds, als we samen bij het kaarslicht zitten met een goed boek en met Pelle op schoot,’ vertelt Michael.

Een adventskrans van bruidssluier, zoals deze van HagenUhre Flowers & Delights, is een mooie, lichte kerstdecoratie. Charles en Ray Eames ontwierpen het bureau van Vitra, en de leunstoel LC3 is ontworpen door Le Corbusier en geproduceerd door Cassina. De potten en vazen op de Ikea-boekenkast zijn Delfts blauw.

© Foto: Enok Holsegaard, Styling: Michael Nygaard en Elisabeth Kruse

Op het bureau heerst rust en orde, dankzij een strak design en heldere, warme kleuren. Het marmeren dienblad is van Hay, de geurkaars en kaarsendover zijn van Dior. De gouden glazen pot met deksel is ontworpen door Sebastian Herkner voor Pulpo, en de sterlingzilveren pen is van Georg Jensen.

© Foto: Enok Holsegaard, Styling: Michael Nygaard en Elisabeth Kruse

Kerst draait om nostalgie en herinneringen

De kerst is belangrijk voor Michael en Tue, omdat ze er veel nostalgische herinneringen aan hebben.

‘Het doet ons denken aan onze kindertijd, vol rust, warmte en een beetje melancholie. Ieder jaar versier ik de kerstboom met de oude, glazen kerstballen die al generaties lang in de familie zijn, terwijl ik naar mijn favoriete psalm luister. Die was een vast onderdeel van kerst in mijn jeugd en werd ook op onze bruiloft gespeeld. Ik krijg altijd een warm gevoel van alle goede kerstherinneringen die deze psalm bij me oproept,’ zegt Michael.

Tue is een theedrinker, en in december maakte de zwarte, Chinese thee plaats voor een kruidige kerstthee met kruidnagel en sinaasappel.

‘Behoorlijk pittig en zeker een kwestie van smaak, maar het is een kersttraditie waar we niet omheen kunnen. En we luisteren naar Frank Sinatra’s opnamen van klassieke kerstnummers. Dat is gezellig en een tikje melancholisch tegelijk,’ zegt Tue.

Een mix van traditie en eenvoud

Michael en Tue houden duidelijk van een combinatie van traditie en eenvoud, maar ze zorgen er ook voor dat hun appartement hun eigen stijl weerspiegelt.

‘Ik houd ervan om klassieke elementen toe te voegen aan onze sobere inrichting. Zo geeft een zilveren ontwerp van Georg Jensen altijd een mooi, exclusief detail aan een eenvoudige tafelschikking. Voor feesten en feestdagen laten we onze bloemendecoraties traditiegetrouw maken door onze buurman, HagenUhre Flowers & Delights. Het is een prettige winkel, waar ze onze wensen en ideeën altijd heel mooi uitwerken,’ vertelt Michael. Hij voegt eraan toe dat de winkel de beste hondenkoekjes van de stad serveert.

Dit jaar heeft de bloemist een krans gemaakt van bruidssluier en een sneeuwwit boeket voor op de kersttafel. Het stel is trouwens blij met al hun kerstversieringen. Ze kopen elk jaar maar één nieuwe, zodat die een verhaal krijgt en een speciale betekenis. Ze zijn vooral gek op de kerstversieringen die ze geërfd hebben – de herinneringen maken het verschil. Maar alle decoraties moeten ook werken in het dagelijkse leven en, voor zover mogelijk, het interieur aanvullen door een minimalistische, nostalgische sfeer te creëren.

Het daybed met een sprei van Society Limonta wordt ook als bijzettafel gebruikt. Het kunstwerk is gemaakt door Michael en Dennis Lynge voor Scoop Models. Een decoratieve stapel dozen fungeert als bijzettafel voor de Kubus-kandelaar van By Lassen.

© Foto: Enok Holsegaard, Styling: Michael Nygaard en Elisabeth Kruse

De stoel Charbon van Moooi staat als een sculptuur in de minimalistische entree.

© Foto: Enok Holsegaard, Styling: Michael Nygaard en Elisabeth Kruse

De werkkamer heeft een prettige, uitgebalanceerde symmetrie door de twee identieke bureaus van Ikea, de PK9-stoelen van de Deense ontwerper Poul Kjærholm, geproduceerd door Fritz Hansen, en twee Tizio-lampen van Artemide.

© Foto: Enok Holsegaard, Styling: Michael Nygaard en Elisabeth Kruse

Tradities op kerstavond

Volgens Tue en Michael kan een echte kerstboom niet zonder echte kaarsen – die geven namelijk een heel andere warmte en sfeer. In de dagen na Kerstmis steken ze de kaarsjes zo vaak mogelijk aan, om er zo veel mogelijk van te genieten. En ze dansen altijd rond de boom en zingen psalmen die ze ieder apart hebben uitgekozen.

Als het echtpaar kerst viert, zitten er meestal alleen volwassenen aan tafel.

‘Dat betekent dat we lang aan tafel kunnen zitten en niet zo veel tijd hoeven te besteden aan het uitpakken van cadeautjes. Als we terugkomen van de kerk, gaan we rustig zitten en genieten we van een glas champagne voordat we aan tafel gaan. We vinden het belangrijk om gezellig samen te zijn. Een stevige wandeling staat ook altijd op het programma. Dit jaar brengen we de kerst bij mijn ouders door,’ vertelt Michael.

‘Op kerstavond eten we altijd eend, in een of andere vorm. We hebben weleens confit de canard met een Aziatische boerenkoolsalade geserveerd, maar ook een klassieke kerstversie met rode kool, gebakken aardappels en Zuid-Jutse wittekool met room en nootmuskaat. En ook al zijn we volwassen, onze ouders regelen nog steeds de kerststol,’ zeggen ze.

Meestal pakt Michael de cadeaus in.

‘Ik vind het gewoon leuk om cadeautjes in te pakken terwijl ik naar kerstmuziek luister. Elk jaar bedenken we een thema voor de verpakking. Maar de inhoud van de cadeaus wordt ook altijd erg gewaardeerd.’

Tijd voor rust en gezelligheid

Voor Tue en Michael betekent kerst tijd voor elkaar en voor bezinning.

‘We werken allebei hard en vinden het fijn om met kerst wat meer tijd voor elkaar te hebben. En het is ook heel gezellig als er goede vrienden langskomen voor een drankje en wat lekkers. We gaan altijd naar de kerstmis in Christians Kirke, die je vanaf onze voordeur kunt zien. Daar zijn we ook getrouwd. We hebben veel goede herinneringen aan die plek,’ vertellen ze.

Naast het traditionele kerstdiner met eend zijn zelfgebakken koekjes het beste kerstrecept van het echtpaar.

‘Normaal gesproken hebben we nooit tijd, dus we vinden het heerlijk om met kerst iets te bakken,’ zeggen Tue en Michael.

De kleine ramen zorgen voor een overvloed aan licht en een gevoel van vervlogen tijden, en dat was wat het stel zocht toen ze dit appartement kozen. De Tectum-keuken is ontworpen door architecten Børge Kjær en Inger en Hans Zachariassen. De kraan van Vola is ontworpen door Arne Jacobsen in 1968, de Bestlite-hanglamp van Gubi door Robert Dudley Best in 1930. De terrine met empirepatroon is een erfstuk.

© Foto: Enok Holsegaard, Styling: Michael Nygaard en Elisabeth Kruse

De kerstdecoraties zijn een mix van oud en nieuw en zitten vol herinneringen.

© Foto: Enok Holsegaard, Styling: Michael Nygaard en Elisabeth Kruse

Het schilderij is een mezzotint van Peter Ilsted. De zus van Ilsted was getrouwd met de schilder Vilhelm Hammershøi, door wie hij sterk geïnspireerd was. De karaf is ontworpen door Henning Koppel voor Georg Jensen en de door Mathieu Matégot ontworpen schaal van geperforeerd metaal is van Gubi.

© Foto: Enok Holsegaard, Styling: Michael Nygaard en Elisabeth Kruse