Een wereldwijd fenomeen in Amsterdam
Met een vestiging in Parijs, Bordeaux, Baux-de-Provence, Dubai en Jeju is de digitale kunst van Atelier des Lumières al over de hele wereld te zien. Sinds de opening van Atelier des Lumières in Parijs zijn er al meer dan 2,6 miljoen bezoekers geweest die de digitale kunstwerken van onder andere Van Gogh, Leonardo Da Vinci en Gustav Klimt gezien hebben.
Een nieuw fenomeen in Amsterdam en één van internationale allure. Met een projectieoppervlakte van 3800 m2 is Fabrique des Lumières meteen ook het grootste digitale kunstcentrum van Amsterdam. De oppervlakte is verdeeld over 2 expositieruimtes: de Hal en de Studio. In de Hal kun je de exposities zien, terwijl je in de Studio het werk van de hedendaagse kunstenaars bekijkt.
Een expositie en een concert tegelijk
De kunstwerken in Fabrique des Lumières worden overal om je heen geprojecteerd zodat je je letterlijk in het schilderij waant en de kleinste details kunt bestuderen. De beelden worden begeleid door muziekstukken die speciaal voor de expositie zijn samengesteld om de zintuigelijke ervaring compleet te maken. Zo komt er onder andere muziek van Philip Glass, Ludwig van Beethoven en Gustav Mahler voorbij.
“Het gebouw in het Westerpark is door zijn unieke architectuur met muren van 17 meter hoog en een projectieoppervlakte van 3800 vierkante meter bij uitstek geschikt voor de digitale exposities. Er wordt gebruik gemaakt van geavanceerde technologie met lichtprojecties en muziek die perfect is aangepast aan het gebouw. De exposities worden geprojecteerd op alle muren en vloeren waardoor het een volledige zintuiglijke ervaring wordt”, legt Christine Hamacher van Fabrique des Lumières uit.
Openingsexpositie: ‘Gustav Klimt, goud en kleurrijk’
De eerste expositie in Fabrique des Lumières is helemaal gewijd aan het werk van de kunstenaar Gustav Klimt en neemt je mee langs 100 jaar Weense kunst. Hij behoorde tot de Wiener Secession, en staat bekend om zijn kleurrijke schilderijen. Met name het schilderij: ''De Kus'' is bekend bij vele mensen omdat het een veelgebruikte afbeelding is op posters en ansichtkaarten. Zelfs Ikea verkoopt hem voor een heel fijn prijsje. (Maar dat heb je niet van ons).
Klimt gebruikte veel goud en decoratieve patronen in zijn werken, symbool voor de artistieke revolutie van de Wiener Secession. Naast Klimt zie je kunstwerken van zijn tijdgenoten en bewonderaars, waaronder Egon Schiele en Friedensreich Hundertwasser. Door de portretten, landschappen, naaktportretten en kleuren krijg je zeker weten een onvergetelijke, nieuwe kijk op deze Weense kunstenaars.
Korte expositie: ‘Hundertwasser, in de voetsporen van de Wiener Secession’
Onderdeel van de programmering in Fabrique des Lumières is de korte expositie ‘Hundertwasser, in de voetsporen van de Wiener Secession’. Deze expositie, gecreëerd door Gianfranco Iannuzzi, Renato Gatto en Massimiliano Siccardi, levert een indrukwekkende totaalervaring op van het werk van de Weense artiest Friedensreich Hundertwasser (1928 – 2000). Zijn grote respect voor natuur en mens zijn terug te vinden in zijn schilderkunst en architectuur. Net als Gustav Klimt vervangt Hundertwasser het perspectief door kleine omkaderde vlakken en geeft hij de voorkeur aan levendige lijnen en onregelmatige vormen boven rechte lijnen.
Misschien een leuke tip, plak er gelijk een dagje westergasterrein achteraan! De leukste hotspots zoals Brouwerij Troost, Mossel & Gin en bar coco vin zitten allemaal om de hoek van Fabrique des Lumières.