Lamscurry met korianderyoghurt en avocadosalade

27 juli 2020

Deze curry is gemaakt met een erg lekkere currypasta, die de basis vormt voor de kruidige saus met zijn vele smaken. Serveer er een mooie avocadosalade, korianderyoghurt en eventueel wat naanbrood bij.

Voor 4 personen

Currypasta
  • 4 kardemompeulen
  • 8 peperkorrels
  • 1 theelepel komijnzaad (ongemalen)
  • 1 theelepel korianderzaad (ongemalen)
  • 1 ui
  • 4 tenen knoflook
  • 2 theelepels geraspte gember
  • 2 stengels citroengras
  • 1 rode peper
  • sap van 1 limoen
Lamscurry
  • ½ dl neutrale olie
  • 600-700 g lamsvlees, ontdaan van vet en zenen
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 kaneelstokjes
  • 1 blikje tomatenpuree (70 g)
  • 1 dl Griekse yoghurt (10%)
  • 1 blik kokosmelk (400 g)

Korianderyoghurt

  • 2 dl Griekse yoghurt (10%)
  • 1 grote bos koriander
  • zout en peper
Avocadosalade met chili, komkommer en granaatappel
  • 4 avocado’s
  • 1 citroen
  • ½ granaatappel
  • ½ komkommer
  • chilivlokken
  • zout en peper

Currypasta

1) Rooster kardemom, peper, komijn en koriander in een droge koekenpan tot ze beginnen te geuren. Neem de specerijen uit de pan.

2) Hak de ui en knoflook fijn. Snijd de peper in de lengte door, haal de zaadlijsten eruit en hak de peper fijn. Verwijder de boven- en onderkant en de buitenste bladeren van het citroengras en hak het fijn. Vijzel specerijen, ui, knoflook, gember, citroengras en rode peper tot een dikke pasta. 

Lamscurry

1) Snijd het vlees in blokjes.

2) Verhit de olie in een pan en bak de kruidenpasta ca. 1 minuut. Voeg het vlees toe en bak het ca. 5 minuten aan in de pasta. Voeg laurierblad, kaneelstokjes, yoghurt, kokosmelk en tomatenpuree toe en laat het vlees op laag vuur 30 minuten afgedekt en 1 uur onafgedekt sudderen, tot de saus iets is ingekookt en het vlees zacht is. Breng op smaak met zout en peper.

Korianderyoghurt

Mix koriander en yoghurt in een blender tot een groene korianderyoghurt. Breng op smaak met zout en peper. 

Avocadosalade met chili, komkommer en granaatappel

1) Halveer de avocado’s, verwijder de pit en snijd ze in dunne plakjes. Knijp de citroen erboven uit. Rol de granaatappel even over het aanrecht, zodat de pitten loslaten. Snijd hem door en haal de pitten eruit. Snijd de komkommer in de lengte door, verwijder de zaadlijsten met een lepel en snijd hem in kleine blokjes.

2) Doe de avocado in kommen. Strooi er komkommer, granaatappel, chilivlokken en peper en zout over.

Schep de lamscurry in royale kommen en geef er korianderyoghurt, avocadosalade en eventueel warm naanbrood bij. 

Velbekommen!


lamscurry in een keramieken kom en avocadosalade
De geurige lamscurry zit er geweldig uit mooie keramieken kommen zoals die van Lov i Listed, of de blauwe van H&M Home. © Tia Borgsmidt