pruimengebakjes met mascarponecreme
© Anders Schønnemann

Pruimentaartjes met mascarponecrème

Het dessert staat in het teken van pruimen, geserveerd op een verrukkelijke bodem van korstdeeg. Het kan ook heel goed met bijvoorbeeld rabarber! 8-10 taartjes.

8 juni 2020

Korstdeeg

  • 200 g tarwebloem
  • 75 g poedersuiker
  • 100 g boter, in blokjes
  • 2 eidooiers
Gebakken pruimen
  • 500 g pruimen
  • 2 eetlepels suiker
Mascarponecrème
  • 1 dl slagroom
  • 250 g mascarpone
  • 2 eetlepels poedersuiker
  • rasp van 1 citroen
  • korenbloem als decoratie


Korstdeeg: Doe de bloem en suiker in een kom en verkruimel de boter erdoor. Voeg de dooiers toe en kneed er een deeg van. Laat het deeg verpakt een uur rusten in de koelkast.

Gebakken pruimen: (1) Verwarm de oven voor op 180 °C. (2) Was de pruimen, halveer ze en verwijder de pit en snijd de helften in tweeën. Wentel ze door de suiker en verdeel ze over een met bakpapier beklede bakplaat. (3) Bak de pruimen ca. 20 minuten.

Mascarponecrème: Klop de slagroom stijf en spatel de mascarpone, gezeefde poedersuiker en citroenrasp erdoor.

Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad en steek er bodems uit die passen in je vormpjes. Doe de bodems in de ingevette vormpjes en bak ze blind tot ze goudbruin zijn.

Verwijder het bakpapier en de blindbakkorrels en laat de bodems afkoelen.

Vul de taartjes met de gebakken pruimen en schep er de crème op. Versier met korenbloemblaadjes (of een andere eetbare bloem).



Velbekomme!