Bekijk de 5000 m² grote exotische bostuin

De bostuin biedt exotische planten, zomerbloemen, kleine gezellige oases en een oranjerie. Neem een kijkje achter het tuinhek van de tuinexpert.

Orangeriet

De oranjerie heeft een prima ligging tussen de bomen op de heuvel, de roze wolken van de Chinese Ruit en de potten met planten in prachtig op elkaar afgestemde tinten. De oranjerie is zelfgemaakt en ontworpen door Lotte's man, Søren. Hij is ongeveer 30 m² en bevat een houtkachel.

© Pernille Kaalund
Zomerbloemen

De snijbloementuin, die naast de moestuin ligt, is een prachtige symfonie van grassen en zomerbloemen. Het eenjarige fonteingras is een favoriet in de snijbloementuin en staat lieflijk in boeketten. De crèmekleurige Cosmos heet 'Xanthos', en daarachter zit de harige zonnehoed. Helemaal achteraan staat de metershoge bronzen venkel, die zowel lekker smaakt als in boeketten kan worden gebruikt.

© Pernille Kaalund

Een exotische hoekje in Sondrupbakker

Tussen de prachtige Sondrup-heuvels in Hundslund in Oost-Jutland ligt een wilde en prachtige bostuin van 5000 m² met uitzicht op Horsens Fjord.

Neem een kijkje achter het tuinhek van tuinjournaliste Lotte Bjarke, waar je nog meer exotische elementen aantreft!

Lotte Bjarke

Lotte Bjarke in het midden van het exotische hoekje dat haar plantenexperimentarium is. Lotte is een op-en-top planten-nerd en experimenteert graag in haar natuurlijke bostuin, als ze geen boeken schrijft, blogt of werkt als tuinjournalist en redacteur voor Gartner Tidende. Op de voorgrond staat de siertabak, en de plant naast Lotte is een bananenboom.

© Pernille Kaalund
De exotische hoek

De exotische hoek doet zijn naam eer aan. Bananenbomen, vijgenbomen, passiebloemen, kiwi's en abrikozen groeien hier op deze warme, beschutte plek. Aan de rand staat de metershoge siertabak, die Lotte zelf kweekte uit zaad dat ze uit de planten van vorig jaar haalde, die half zo hoog waren. In één zomer zijn ze van niets tot enkele meters uitgegroeid, wat wijst op een goede bodem, een warme plaats in de exotische hoek en een tuinier met ongewoon groene vingers. De bank op de achtergrond is Palissade van Hay.

© Pernille Kaalund

Vanaf de weg...

De tuin valt niet erg op, maar zodra je de oprit oprijdt, merk je dat het iets ongewoons is. Bijzondere struiken en bomen zijn zorgvuldig in mooie groepen geplant, en de beplante potten zijn prachtig op elkaar afgestemd qua kleur.

Het ovale bed

Het ovale bed wordt afgebakend door een rand van Cortenstaal van Zinkbakken. In het perk groeien lapjes bodembedekkers, vijgen, cordyline, Japanse laurier, montbretia, dahlia's in warme kleuren en vingerplanten. De paden zijn gemaakt van steenmeel.

© Pernille Kaalund
Mooie vrouwenmantel

Mooie vrouwenmantel, Zinnia elegans 'Queeny Lime Red' met het roodachtige hart, staat mooi bij de rode Emilia 'Scarlet Magic' op de achtergrond.

© Pernille Kaalund
De rode cordyline

De rode cordyline valt op in het perk door zijn roodachtige kleur. Hij is afkomstig uit het westelijk deel van de Stille Oceaan en benadrukt de sfeer van de exotische hoek.

© Pernille Kaalund

Natuurtuin

Wandelend over de kleine paadjes in het heuvelachtige terrein, zie je mooie bloemperken, een moestuin met kas, een vuurplaats en een prachtige snijbloementuin.

Er zijn ook tal van gezellige kleine oases en plekken genesteld in de natuurlijke tuin – perfect gelegen met uitzicht over weilanden met grazende koeien en Horsens Fjord in de verte.

Lees ook:

Montbretia

Montbretia is een prachtige plant die perfect past in de exotische hoek, omdat ze graag vertroeteld wordt met warmte en beschutting. Zijn rode fresia-achtige bloemen, lange spitse bladeren en hoogte tot 120 cm lichten prachtig op in de tuin.

© Pernille Kaalund
kogelvormige bloemetjes

De grappige, gele, kogelvormige bloemetjes kennen sommigen misschien van boeketten, maar Craspedia, ook wel trommelstokje genaamd, kan ook uit zaad in de tuin worden gekweekt

© Pernille Kaalund

De oranjerie

De unieke tuin is van tuinexpert en journalist Lotte Bjarke en haar man, Søren Nielsen. Verscholen tussen de bomen staat een grote, mooie, zelfgebouwde oranjerie die bijna opgaat in de omgeving.

De oranjerie is een van de laatste projecten van het echtpaar, hoewel hij er altijd al geweest lijkt te zijn. Ontworpen en gebouwd door Søren, en aangelegd in aflopende niveaus.

Kas

De kas ligt op een open plek in het bos en voorziet het gezin de hele zomer van verse tomaten, zelfgeteeld citroengras (in het midden) en veel basilicum en aubergines.

© Pernille Kaalund

Meer dan alleen voor het plezier

De oranjerie is uitgerust met een houtkachel die je uitnodigt om het hele jaar door gezellig in de goed geplaatste fauteuils te vertoeven. Maar de oranjerie is er niet alleen voor het plezier. Hij is ontworpen om veel ruimte te bieden voor ontkieming.

Het echtpaar heeft onder meer tafels ontwikkeld waar warmte in zit, zodat je al in februari kunt beginnen met spruiten. In de oranjerie is de sfeer bijna tropisch.

Veel exotische kamerplanten sieren de tafels en planken, een passiebloem kruipt vrolijk omhoog in de nok, en ananaslelies en prachtige kaarsen zorgen voor een speciale sfeer in de gezellige oranjerie.

© Pernille Kaalund
© Pernille Kaalund
De keuken en snijtuin, die Lotte op een open plek in de bostuin heeft geplant

Het is gemakkelijk tijd en plaats te vergeten in de keuken- en snijbloementuin die Lotte heeft aangelegd op een open plek in de bostuin. Hier ben je omringd door bomen terwijl je geen andere gebouwen kunt zien. Een perfecte plek om energie op te doen en te onthaasten.

© Pernille Kaalund

'De exotische hoek'

Maar niet alleen in de oranjerie vind je exotische sferen. Het echtpaar heeft een hoek van de tuin 'de exotische hoek' genoemd. En het doet zijn naam eer aan.

De exotische tuin is Lotte's nieuwste inval, en het idee ontstond toen zij en Søren bespraken waar ze plaats moesten maken voor een nieuwe aanhanger.

Terwijl ze dat voor elkaar kregen, ontstonden er nieuwe mogelijkheden.

Salvia viridis

De roze bonte salie, Salvia viridis, heeft de prachtigste roze schutbladeren, die ook in salades kunnen worden gebruikt. De plant zaait zichzelf lustig uit, en bijen zijn er dol op

© Pernille Kaalund
De snijtuin is aangelegd in op kleur afgestemde rijen in een waaiervorm

De snijbloementuin is aangelegd in kleur-gecoördineerde rijen in een waaiervorm, die in elkaar overvloeien als een symfonie van zomerse vreugde. Het eenjarige fonteingras verweeft de planten mooi met elkaar. Hier zien we zalmkleurige lamsoor, maar ook harige zonnehoed en bonte salie.

© Pernille Kaalund
Orangeriet

De oranjerie klampt zich bijna vast aan het glooiende terrein in de heuvels van de bostuin. Er is iets magisch aan de oranjerie die volledig omgeven is door bos en planten

© Pernille Kaalund

De verbeelding van de plantenliefhebber

Een muur kwam uit het struikgewas en onthulde een beschutte plek met veel zon. Met de muur als achtergrond en een bed op het zuiden ontstond een heerlijk microklimaat dat de verbeelding van de plantenliefhebber prikkelde. Hier kon ze leuke, bijzondere en exotische planten kweken.

Søren egaliseerde de grond en groef alles door, en paden met steenmeel werden op hun plaats gestampt. Zij plaatsten een bank tegen de warme muur, die uitkeek op een ovaal bed, dat zij afbakenden met een rand van Cortenstaal, en hier werden in het voorjaar van 2020 de eerste planten in de grond gezet.

Planten

Rustieke tafels om aan te werken en een grote hoeveelheid planten van allerlei soorten vertellen het verhaal van een tuinier die echt dol is op planten en graag experimenteert in de gezellige oranjerie

© Pernille Kaalund
Evighedsblomster

In de snijbloementuin worden ook eeuwigdurende bloemen gekweekt om te drogen.

© Pernille Kaalund
Buddleja, vlinderstruik, is een magneet voor vlinders.

De tuin is evenzeer ontworpen voor dieren als voor mensen, en overal zijn er planten die bijen, vlinders en insecten voorzien van nectar en stuifmeel. Buddleja, de vlinderstruik, is een magneet voor vlinders.

© Pernille Kaalund

Exotische planten

Er groeien hier nu veel exotische planten, zoals eucalyptus, een roodachtige cordyline en een grootbladige, bijna zwarte aluinwortel, terwijl een bodembedekker van zoete aardappel, Ipomoea 'Treasure Island', voor drama zorgt met de donkere bladkleuren.

Felgekleurde dahlia's schitteren naast montbretia, terwijl vijgen en druiven voor een exotische toets zorgen.Een reusachtige pompoenplant kronkelt zich ook door het bed, terwijl een passiebloem op een trellis van rionet de warme muur beklimt.

De exotische hoek is Lotte's plantenexperimentarium, en het is duidelijk dat de gepassioneerde planten-nerd zich uitstekend heeft vermaakt met het nieuwe perk in de tuin.

Limonium suworowii

De lange roze spitsen van de zeelavendel, Limonium suworowii, zorgen voor een magische lichtheid in de tuin.

© Pernille Kaalund
De oranjerie

De houtkachel bevindt zich in het lagere deel van de oranjerie. Je kunt hier bijna op de helling tussen de bomen in de bostuin zitten en genieten van de tropische sfeer van de oranjerie.

© Pernille Kaalund

Van zaad tot genot

Aan de oostkant van de bostuin schittert de metershoge bronzen venkel tegen de donkere achtergrond van het dennenbos. Prachtige zomerbloemen weven zich tussen wolken van siergrassen in de goed aangelegde moes- en snijbloementuin.

Een kas zorgt voor voldoende verse aanvoer van tomaten, aubergines, citroengras en basilicum voor zomerse pesto's. De moestuin, met een overvloed aan eigen gekweekte producten, ligt naast de prachtige snijbloementuin vol zomerbloemen, die Lotte zelf kweekt van zaad tot bloemenpracht.

Voor het huis staan ​​twee fauteuils met het mooiste uitzicht

Overal in de tuin verbergen zich knusse plekjes in het heuvelachtige terrein. Voor het huis staan twee fauteuils met het mooiste uitzicht over de velden met loeiende koeien en Horsens Fjord aan de horizon.

© Pernille Kaalund
Ochtendbank

Bij de snijbloementuin staat een ochtendbank met uitzicht op het mooie bed

© Pernille Kaalund

Over het algemeen is het een tuin die uitnodigt om te verkennen, en overal waar je komt vind je nieuwe en spannende hoekjes en nieuwe planten die je normaal nergens anders vindt.

De crèmekleurige Cosmos 'Xanthos'

De crèmekleurige Cosmos 'Xanthos' is schattig en een geschenk voor de bijen, waaraan hier in de tuin ook is gedacht.

© Pernille Kaalund

Op een open plek tussen de grote bomen is er een schaduwrijke plek met een hangmat voor een welverdiende rust na Lotte's harde werk in de moestuin.

© Pernille Kaalund

Idyllische omgeving

Een klein houten terras ligt gezellig in het bed onderaan het huis, misschien wel een van de beste plekjes in de tuin.

Het is ingericht met lage leunstoelen, gemaakt door Søren, en heeft het meest adembenemende uitzicht op velden met loeiende koeien en Horsens Fjord in de verte. Hier kunt je in gedachten verzinken in de diepe, stille rust van het bos en nieuwe wilde, leuke en gekke tuinplannen maken.

Er is een prachtig uitzicht vanuit het huis over het veld, waar een kudde Schotse Hooglanders graast, met in de verte de Horsens Fjord. De plek met de rug naar het uitzicht wordt gebruikt om de ochtendzon te vangen.

© Pernille Kaalund