Eettafel Nyhavn van Finn Juhl
© Pernille Greve / Contact Copenhagen

Kathrine en Christian vonden hun droomwoning: Klassiek appartement met privéterras

Kom binnen in het 140 m² grote appartement met privéterras, hoge plafonds, stuc en heel veel plaats voor meubels en kunst.

Zoeken naar een droomwoning

Toen Kathrine Iversen en Christian Poulsen drie jaar geleden met hun huizenjacht begonnen, keken ze eerst naar nieuwe rijtjeshuizen bij Amager Strand. Maar die hadden een beperkt aantal vierkante meters en wat al te praktische bouwstijl. Hoeveel plattegronden Christian ook maakte, ze konden geen ruimte vinden voor hun meubels.

Huntsman Chair van Børge Mogensen voor Fredericia

Het grote werk van Marco Reichert komt van Galleri Benoni in Kopenhagen. Het bankje eronder is een ontwerp uit 1953 van Finn Juhl. De Poet Sofa van bruine lamswol wordt geproduceerd door House of Finn Juhl. Vooraan zie je de Huntsman Chair van Børge Mogensen voor Fredericia. De vloerlamp is van Konsthantverk. Het werk in de vensterbank is gekocht op een reis naar Mexico.

© Pernille Greve / Contact Copenhagen
Kathrine en Christian House of Finn Juhl

Kathrine en Christian werken allebei bij House of Finn Juhl – Onecollection. Zij als brandmanager, hij als exportmanager en partner. Samen hebben ze een zoon van twee, Henry.

© Pernille Greve / Contact Copenhagen

Het perfecte appartement

En juist die meubels, en ook kunst, zijn essentieel voor het stel. Hun leven draait om design, want ze werken bij House of Finn Juhl – Onecollection. Dus toen Kathrine dit charmante appartement van 140 m2 uit 1911 vond, zagen ze direct de mogelijkheden van de grote kamers met hoge plafonds. Stilistisch gezien vormde het ook het perfecte decor voor hun meubels.

– We hebben hier een zee van ruimte en dat vinden we heerlijk. We genieten van al die grote kamers, waarin we genoeg plek hebben om onze meubels los in de ruimte te zetten, vertelt Kathrine.

Slaapkamer

Slaapkamer met deur naar het terras. In de vensterbank een werk van Karl Monies. De kastenwand heeft Christian zelf gemaakt, Kathrine heeft hem geschilderd.

© Pernille Greve / Contact Copenhagen
De badkamer

De badkamer is in zandkleurige tinten gehouden. Het messing wastafelblad is een ontwerp van Christian.

© Pernille Greve / Contact Copenhagen

Een renovatie in de stijl van het stel

Er moest een nieuwe keuken komen, de badkamer werd gepimpt, de oude grenen vloeren moesten geschuurd worden en er is geschilderd. Het tweetal heeft ook nog wat extra details aan het appartement toegevoegd die passen bij hun klassieke stijl, zoals radiatorombouwen en een ingebouwde kastenwand in de slaapkamer.

De keuken

Een mooi doorkijkje vanuit de keuken naar de woonkamer. De plafonnière is van Konsthantverk.

© Pernille Greve / Contact Copenhagen
keuken IKEA hack

De keuken is een Ikea-hack, met een plank en werkblad van massief essen uit de werkplaats van House of Finn Juhl in Ringkøbing, en met grepen van Villahus. De kraan is van Tapwell.

© Pernille Greve / Contact Copenhagen

Met moderne keuken als contrast met de klassieke stijl

– We wilden ook een modern element toevoegen, dus we kozen voor een zwarte minimalistische keuken. Het is een Ikea-hack, de meubelmaker heeft de wijnkoelkast ingebouwd en een bank bij het raam gemaakt, zegt Kathrine.

– De grepen zijn van gebruineerd messing en dat gaat meer glanzen op de plekken waar je het vaak vastpakt. Het is een heel klein detail, maar we vinden het cool dat dingen evolueren en een leven op zich hebben.

Theewagen van Alvar Aalto

Theewagen van Alvar Aalto, die Christian cadeau heeft gedaan aan Kathrine toen ze 30 werd. De stoel aan de muur is Wegners Folding Chair, JH512, geproduceerd door Johannes Hansen. In de hoek staat een PK9-stoel met leren zitting en rugleuning en stalen voet.

© Pernille Greve / Contact Copenhagen
werk van Gudrun Hasle

Het werk aan de muur is van Gudrun Hasle en gekocht bij Galleri Tom Christoffersen. De kroonluchter is een oude van Vilhelm Lauritzen, die onlangs weer in productie is genomen bij Louis Poulsen. Maar deze heeft Christian zelf opgeknapt.

© Pernille Greve / Contact Copenhagen

Ruimte om te leven

Kathrine en Christian zijn omringd door Scandinavisch meubeldesign van de buitencategorie, maar ze houden er toch een heel ontspannen houding ten opzichte van hun designhuis op na.

– Dat dingen een eigen leven mogen hebben, stond centraal bij onze werkwijze in het appartement. Veel mensen denken dat wij ons heel druk maken over onze spullen en dat dit geen kindvriendelijk huis is. Maar wij zien het zo: die vette vingers zijn ook gewoon patina, en daarom is het niet erg. En natuurleder wordt door de jaren heen steeds donkerder én steeds mooier.

wandsysteem door Finn Juhl

Het wandsysteem is in 1953 ontworpen door Finn Juhl. Het stel heeft gekozen voor zwartgelakt essen, omdat dit hout een prachtige nerfstructuur heeft, die ook nog zichtbaar is als het geschilderd is. De planken zijn van onbehandeld essen. De bank is de 46 Sofa van Finn Juhl in natuurleder, de gele kruk is van Alvar Aalto en de kruk met gevlochten zitting is een ontwerp van Ole Schjøll. De rugleuning van de bank, het houten kamerscherm van Alvar Aalto en de grote plafondlamp van New Works verzachten met hun ronde vormen het strakke design.

© Pernille Greve / Contact Copenhagen
Sculptuur van Karl Monies

Sculptuur van Karl Monies, van wie het stel fan is.

© Pernille Greve / Contact Copenhagen
Nyhavn-tafel

Een fijne extra werkplek. Hier zien we weer een Nyhavn-tafel, nu in combinatie met de stoel FJ44 – beide ontworpen door Finn Juhl. De bureaulamp is een Kaiser Idell.

© Pernille Greve / Contact Copenhagen

Een zwak voor kunst

Als het om kunst gaat, houden ze allebei van werk dat prikkelt en maken ze gedurfde keuzes. Momenteel zijn ze helemaal in de ban van Rose Eken en haar alledaagse objecten van klei, de vazen van Karl Monies en de haast surrealistische sculpturen van Per Ahlmann.

– Met kunst en design is het een beetje zoals bij Alice in Wonderland. Als je eenmaal in het konijnenhol bent gevallen, gaat het maar door – soms heb je een happy end, en soms is er helemaal geen einde, vertelt Christian.

Bank van HAY

De bank van HAY is er een van de drie in huis. De salontafel is van Poul Kjærholm, de kruk van de Duitse designer en kunstenaar Carsten in der Elst. De zwarte wandlamp is van Valerie Objects. Boven de bank hangen een reliëf van Lars Tygesen en een marmeren werk van Morten Søndergaard. Alle wanden kregen een van de drie matte en verzadigde kleuren van Jotun Lady.

© Pernille Greve / Contact Copenhagen
Wandrek van Finn Juhl met keramiek en glaskunst

Wandrek van Finn Juhl met keramiek en glaskunst uit onder meer Japan.

© Pernille Greve / Contact Copenhagen

Een mix van nieuw en oud

Ook nieuw design vindt zijn weg naar hun huis. Zo heeft het stel onlangs meubels van Carsten in der Elst aangeschaft. Ze vinden zijn benadering van design geweldig. Zijn krukken zijn gemaakt van grenen latten en restmaterialen uit de bouw, die aan elkaar worden gelijmd en daarna worden gedraaid.

– De buitenproportionele, bijna cartoonachtige vormen zijn fantastisch. Zijn opvatting is dat er zo min mogelijk materiaal verspild moet worden en daar houden wij van. Als wij meubels kopen, gaan we ervan uit dat ze met wat leervet of een doekje met olie het eeuwige leven hebben.

privéterras

Het privéterras is heerlijk rustig. Het meubilair is van Sika.

© Pernille Greve / Contact Copenhagen