Metamorfose: Van voormalige chocoladefabriek tot kleurrijk appartement
Petra Kleis en Mikkel Damkjær maakten van een zolderappartement van 115 m² in Kopenhagen een prachtige woning in alle kleuren van de regenboog. Bekijk het fantastische resultaat hier.
Door
Overal in het appartement hangen kunstwerken, foto’s en eigenzinnige vondsten ter inspiratie – zoals hier tegen een achtergrond van duifblauwe muren boven een stoel die een erfstuk is.
Voormalige chocoladefabriek
We bevinden ons onder het dak van de stad. Beter gezegd: in een zolderappartement van 115 m2 met twee verdiepingen in Kopenhagen. Vanuit de ramen kijken we ver uit over de gebouwen van de wijk, waar de laagstaande zon wordt weerkaatst in een rij gebogen dakranden en er een zacht licht door lange roze gordijnen schijnt.
In het appartement, ingericht in een oude chocoladefabriek, woont mode- en portretfotograaf Petra Kleis met haar partner Mikkel Damkiær, regisseur, producer en ondernemer, en hun tweelingdochters Billie en Noelle (7).

De woonkamer IS lichtpaars geschilderd, een zachte omlijsting voor de door Petra’s vader gebouwde bank en een oude Wegner-fauteuil. Op de vensterbank staan een glazen sculptuur van Hannah Hansdottir en een roze lamp van Hay. De wandlamp is van Lindholdt Studio, het tapijt van Kusiner, de aardbei van Alberte Skronski en de staande lamp van Muuto.

Aan de muur hangt een foto van een man met een ontbloot bovenlichaam, een werk van Søren Rønholt. De paarse kers met slipje is van Arvida Byström en de kleine polaroid van Stallone is van Warhol – de enige ter wereld.
Een huis vol creativiteit
De meisjes maken behoorlijk veel rommel, verklapt Petra. Maar als wij op bezoek komen, zien we alleen maar wat gezellige sporen van de creatieve projecten van de meisjes in de keuken en de woonkamer, die samen één grote ruimte vormen: een met stiften gevulde aardewerken pot en wat tekeningen.
Overal zie je duidelijk dat we in een huis zijn waarin niet alleen de kinderen creatief zijn. De muren hangen vol foto’s en tekeningen, op de tafels liggen stapels boeken, en de kleurkeuzes voor de wanden, meubels en kunst vallen op.

De open en lichte ruimte maakt veel kleurkeuzes mogelijk. De oorspronkelijke keuken van het appartement kreeg een zachtroze kleur, net als de gordijnen van Arne Aksel. Op de schappen staat onder meer een grote verzameling aardewerken mokken – hoe opvallender, hoe beter, vindt Petra.

En glazen wand en een grote plant schermen de slaapkamer af van de trap.
Een lust voor het oog
Omdat Petra in haar werk als fotograaf elke dag bezig is met hoe alles eruitziet, vragen we haar wat ze wil zien als ze thuiskomt.
‘Ik heb behoefte aan een mooi huis vol warme en unieke spullen. Ik ben extreem visueel en functioneer slecht op plekken die ik lelijk vind,’ zegt ze eerlijk. Ze voegt daaraan toe dat ze het ook heerlijk vindt om midden in een grote stad te wonen.
‘Je ontmoet hier allerlei mensen en dat is fantastisch. En het licht in het appartement is ook heel speciaal. Het is zo mooi als het op het geel en blauw van de eettafel valt. Dat is echt een lust voor het oog.’
Ze heeft het over de duifblauwe wanden van het eetgedeelte en de nieuwe eettafel in warmgeel, blauw en lichtpaars.

De leuning van onbehandeld hout onderstreept het natuurlijke aspect van de smalle trap.

Het bed is van Re Beds, het beddengoed van Aiayu en het oranje nachtlampje van Flos. De stoel is een oudere versie van de Spaanse eetkamerstoel van Børge Møgensen.
Zacht kleurenpalet
Samen met de roze keuken vormen deze elementen een zacht kleurenpalet waarin je ogen op ontdekkingstocht kunnen gaan. En de kleuren geven alles meer dimensie, vindt Petra.
‘Ze zorgen voor sfeer en creëren warmte en gezelligheid. Ik houd van kleuren en wat ze met je doen. Je wordt er blij van! We gebruiken deze ruimte heel veel. Het is ons verzamelpunt. Hier eten we, drinken we, werken we, proberen we de kinderen groente te laten eten en genieten we gewoon van de sfeer en het licht. Iedere dag is het licht anders, en dat is een enorm cadeau.’
Ze heeft spijt dat ze de dunne lichtroze gordijnen van Arne Aksel niet veel eerder heeft laten maken.
‘Die hebben de hele ruimte veranderd. Ze zijn zowel functioneel als esthetisch, want er komt extreem veel licht naar binnen als de zon schijnt en ze zijn gewoon zo mooi. Ze omlijsten het uitzicht.’

De slaapkamer is de enige kamer op de bovenverdieping en komt uit op een dakterras van 15 m2. In de zomer kunnen de deuren helemaal open, zodat je haast onder de blote hemel slaapt. De gordijnen zijn van Arne Aksel.

De badkamer is pas gerenoveerd, en doordat het gebouw een oude fabriek is, kwamen er allerlei bijzondere verrassingen naar boven toen de oude installaties werden verwijderd. Het resultaat overtrof alle verwachtingen, met de krachtige kleuren en het terrazzo van Focus Plus, dat zelf ook veel kleuren bevat. De kasten zijn ook van Focus Plus, de spiegel is gevonden op internet en is een prototype en het boeket rechts is van Poppykalas.
Kleurenfestijn in de badkamer
Ook de kleuren van de badkamer hebben onlangs een make-over gekregen waar het gezin enthousiast over is.
‘Ik ben momenteel helemaal gek op geel – en op kleur in het algemeen – dus ik heb eerder te veel dan te weinig nagedacht over de kleuren in de badkamer. Ik had op internet wat terrazzotegels gevonden en heb Focus Plus gevraagd om me te helpen om vergelijkbare tegels te vinden. Dat is ze f... goed gelukt! De kleur is warm, maar niet té warm, en in de tegels zitten allerlei verschillende tinten waaruit we kunnen kiezen voor de muur als we ooit zijn uitgekeken op het geel,’ vertelt Petra.
De badkamer had eerst erg harde kleuren, met zwarte tegels en turquoise mozaïek. Er was een bad dat nooit werd gebruikt en dat dus werd vervangen door een grote douchehoek en een kast met de broodnodige opbergruimte.
‘Iedere keer dat ik onder de douche sta en naar de kleuren van de tegels kijk, word ik blij. We zijn compleet losgegaan, maar het is zo cool geworden!’

Het uitzicht op de blauwe lucht en de daken van de stad vanaf het dakterras vindt Petra het mooiste van het huis.

De hoge kast is speciaal gebouwd door meubelmaker Kasper Sixten en biedt plaats aan de koelkast en de vriezer. In de gang zie je nog net een oude vliegtuigtrolley die als opberger wordt gebruikt, en links staat de Spanish Chair van Børge Møgensen.