Kijk binnen in het appartement van een bekende chef-kok, dat vol staat met kunst

Deze bekende chef heeft een indrukwekkende kunstcollectie, die kleur en vrolijkheid brengt in een verder minimalistisch interieur.

© Mikkel Adsbøl

De Deen Bo Bech is vooral bekend als chef-kok en restaurateur. Niet veel mensen weten dat hij ook kunstverzamelaar is. In zijn indrukwekkende appartement, dat na de renovatie een rauwe, minimalistische uitstraling heeft gekregen, vormen de opvallende, kleurrijke kunstwerken een mooi contrast met de verder strakke wanden.

Zijn interesse voor kunst heeft hij niet van huis uit meegekregen, maar werd aan het begin van het nieuwe millennium aangewakkerd door een kennis die veel met kunstenaars omging.

Als je hem vraagt hoe hij zijn kunst kiest, krijg je het verrassende antwoord dat het kunstwerk hem kiest in plaats van omgekeerd.

– Ik geef graag toe dat een kunstwerk, behalve dat het me natuurlijk moet aanspreken en ik er verliefd op moet worden, ook een onderdeel is van de inrichting. Neem nou het werk van Kørner. Dat is het eerste wat je ziet als je mijn huis binnenkomt, en het zet meteen de toon. De wand is groot en daarom heeft het werk ook een bepaald formaat. Als je er met je hand overheen gaat, dan voel je dat het met maar één laag verf is geschilderd. Hij heeft het werk dus in één keer opgezet.

Woonkeuken – Wall art van John Kørner. Mirror Balloon aan het plafond van Jeppe Hein. Bulldog-sculpturen van William Sweetlove. Keukenmodules ontworpen door Malte Gormsen. Sculpturale lamp van Michael Anastassiades. Kraan Christiansborg van Toni Copenhagen.

© Mikkel Adsbøl

In de erker bij de keuken houden twee bulldogs van de Belgische kunstenaar William Sweetlove de wacht.

– Ook hier speelt humor weer een belangrijke rol – ik vind ze onweerstaanbaar, zoals ze daar staan met die kaplaarzen aan hun voorpoten, lacht Bo.

Aan het plafond hangt een Mirror Balloon van Jeppe Hein, van gegoten glasvezel met een buitenlaag van chroomlak en een koord dat bevestigd is met een magneet.
Achter het grote kookeiland hangt een enorm schilderij van John Kørner.

Woonkamer – Wall art van Erik A. Frandsen. Bank Raffles van De Padova, ontworpen door Viggo Magistretti. De Coffee Table van Vitra is ontworpen door Isamu Noguchi.

© Mikkel Adsbøl

Aan de wand tegenover die met het grote schilderij van John Kørner hangt een enorm werk van Erik A. Frandsen.

De twee grote kunstwerken tegenover elkaar creëren een spannend effect. Het werk van Kørner spiegelt zich in dat van Frandsen, waardoor ze als het ware samensmelten.

Lees ook:

Werkkamer — Wall art van Evren Tekinoktay. Stoel van Muuto. Bamboe bureau van We Do Wood. Bureaustoel van Ray en Charles Eames.

© Mikkel Adsbøl

In het kantoor, waar Bo Bech zijn nieuwste kookboek The Relation Between Us – een persoonlijk verhaal over eten en ingrediënten van over de hele wereld – heeft geschreven, hangen vier langwerpige collages van Evren Tekinoktay.

Het gaat erom in welke mate je kunst kunt voelen. Als ik een werk zie, wil ik me erin verliezen. Mijn kunstwerken zijn hier samen met mij komen wonen. Ze zijn een soort familie van me geworden. Ik sta met ze op en wens ze welterusten – elke dag. — Bo Bech

Badkamer – Fotokunst van Lærke Posselt.

© Mikkel Adsbøl

Badkamer – Fotokunst van Astrid Kruse Jensen. Wastafel van Imperial. Kraan Christiansborg van Toni Copenhagen. Wall Light uit de serie White Porcelain van Michael Anastassiades.

© Mikkel Adsbøl

In de badkamer, die met zijn grof gestuukte betonnen muren eerder op een coole galerie lijkt en waar het sanitair en de kranen haast kunstinstallaties zijn, hangen indrukwekkende fotokunstwerken van Astrid Kruse Jensen en Lærke Posselt.

© Mikkel Adsbøl en Katrine Martensen-Larsen

Het appartement van Bo Bech is een van de huizen die te vinden zijn in het boek Living with Art van Katrine Martensen-Larsen. Hierin wordt ook verteld over de kunstenaars Evren Tekinoktay en John Kørner, die allebei vertegenwoordigd zijn in de kunstcollectie van Bo Bech. Evren Tekinoktay heeft de vier werken gemaakt die aan de wand van Bo Bechs werkkamer hangen en John Kørner schilderde het grote werk dat in de keuken hangt.

Living with Art kost ca. 65 euro en is hier te koop.