lichte scandinavische woonkamer met moderne kunst
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Dit herenhuis barst uit zijn voegen van de moderne kunst

In het chique centrum van Kopenhagen vinden we dit herenpand. Het is royaal, maar het wordt nooit statig, en dat komt door de geweldige moderne kunst die door het hele huis te zien is. Het is kleurrijk, het is strak - een absoluut hoogtepunt in ons archief.

‘Kunst speelt bij ons een belangrijke rol. En nu we in de volgende fase van ons leven zijn aanbeland, beleven we er ook dagelijks plezier aan,’ lachen de kunstverzamelaars, die allebei in de zestig zijn en een succesvolle carrière achter de rug hebben. Die volgende fase waar ze het over hebben, speelt zich onder meer af in een prachtig appartement in Kopenhagen. We zijn op bezoek in een van de aantrekkelijkste huizen van de wijk Frederiksstaden. De bouwstijl is chic, met stucwerk en hoge plafonds.

licht scandinavische woonkamer met moderne kunst en perzisch tapijt
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
hoge witte boekenkast met ladder in scandinavische woonkamer
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Het appartement mocht geen galerie of museum worden – hier wordt geleefd. Het is gelukt om een thuisgevoel te creëren. De comfortabele stoelen, banken en chaise longues nodigen uit om te gaan zitten, lezen en muziek te luisteren. En om naar kunst te kijken.

"Onze verzameling omvat alleen moderne, hedendaagse kunst. Kunst uit de 19e eeuw zegt ons bijvoorbeeld niet zo veel. Een schilderij van Anna Ancher kan wel goed geschilderd zijn, maar het raakt ons niet echt. Kunst moet je het liefst uitdagen, een schop onder je kont geven," verklaart het stel eensgezind.

De renovatie van het monumentale pand heeft bijna vijf jaar geduurd. Tal van architecten en experts zijn ermee bezig geweest. Onze gastheer vertelt: ‘Ik zou het liefst buiten de stad wonen, maar toen we begonnen met zoeken naar een woning in Kopenhagen, was ons belangrijkste uitgangspunt dat het een plek zou zijn waar onze kunstverzameling aansloot bij het architectonische kader, en dat we de mogelijkheid zouden hebben om buiten kunst te plaatsen. Daar zijn we nu mee bezig op een van de binnenplaatsen. Omdat de woning een monumentale status heeft, hadden we wat beperkingen bij de renovatie, maar dit dwong ons ook om keuzes te maken. We hadden een paar kamers kunnen samenvoegen, maar we hebben ervoor gekozen om de oude indeling te handhaven. Zo kun je elke ruimte overzien en krijg je een huiselijkere sfeer.’

Lees ook:

Grote eetkamer met houten eettafel en Deense stoelen
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
collage van deens design in licht scandinavisch huis
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

De twaalf kamers van het appartement liggen als een parel-snoer rondom een binnenplaats, die wit is geschilderd, zodat er een fraai en zacht licht in alle kamers schijnt en de kunst een zo mooi mogelijk podium heeft. De renovatie van het pand is nog niet af. Het idee is dat de andere appartementen plek gaan bieden aan talentvolle ontwerpers en andere creatieve geesten, zodat het gebouw bruist van vooruitgang en scheppingsdrang.

‘We zijn kunstverzamelaars, maar we hebben tot nu toe nog niets verkocht, alleen maar gekocht. Als verzamelaar wil je je ieder werk kunnen herinneren. Wanneer je het hebt gekocht, in welke situatie en, het belangrijkste, wat je zo aantrok in het werk. Soms zetten we schilderijen weg om ze een halfjaar later weer te ontdekken. Onze interesse gaat nu van schilderijen over in fotokunst, sculpturen en glas. We zijn bewust op zoek naar jonge kunstenaars, om de vernieuwing op de voet te volgen.’

Lees ook:

Luxe slaapkamer met grote plant en groot schilderij
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Badkamer met marmeren douche en vrijstaand bad
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

‘Voordat we ’s avonds naar bed gaan, drinken we misschien nog een slaapmutsje en gaan we op bezoek in ons eigen huis. We lopen van kamer naar kamer, kijken naar de kunst met het licht dat er op dat moment is en praten over dat ene schilderij of die ene sculptuur. Het is een fantastische manier om alle gebeurtenissen van de dag van je af te zetten. Kunst brengt je brein tot rust, en zo slaap je goed.’ ◆