© SEBASTIAN VAN DAMME

Een tiny vakantiehuis midden in de natuur

Op het prachtige eiland Texel, op slechts tien minuten lopen van de Noordzee, staat een architectonische parel.

Kun je iets meer vertellen over de achtergrond van het project en de reden om het te starten?

‘De eigenaren waren al enkele jaren in het bezit van een vakantiehuis op deze exacte plek. Ze kwamen hier vanuit de stad om te genieten van de natuur en de rust. De oude woning was gedateerd en voldeed niet meer aan de wensen en behoeften. Daarom kozen de bewoners er uiteindelijk voor om een droom werkelijkheid te laten worden en op deze prachtige plek een vakantiehuis te bouwen waar de familie kon samenkomen en die voldeed aan al hun wensen.

Gedurende het ontwerpproces zijn de eigenaren nauw betrokken gebleven, waardoor al hun wensen en ideeën zijn meegenomen binnen het ontwerp. Omdat zij al bekend waren met deze plek, wisten ze heel goed waar hun toekomstige vakantiehuis aan moest voldoen qua ligging, grootte en aantal kamers en wat de favoriete plekken en hoeken waren voor bijvoorbeeld het terras. Een echt persoonlijk project dus.’

© SEBASTIAN VAN DAMME

Kun je iets meer vertellen over de filosofie achter dit ontwerp?

‘Een vakantiehuis is niet zoals elke andere villa. Een vakantie is een ontsnapping uit onze dagelijkse routine, en dat geldt ook voor het huis dat daarvoor zorgt. Daarom hebben we de ruimte ingericht naar hoe we onze vakantie willen doorbrengen.

Tijdens een vakantie ben je over het algemeen meer samen en is er minder behoefte aan privéruimtes. Daarom hebben we de relatie van de woning met de omgeving geoptimaliseerd en alle ruimtes binnen gemaximaliseerd, waarbij de meeste twee functies herbergen.’

© SEBASTIAN VAN DAMME

Wat is de voornaamste reden dat voor dit specifieke ontwerp is gekozen?

‘Holiday Home staat voor een andere benadering van ruimte. In plaats van het huis op te delen met vaste wanden, hebben we een leefruimte gemaakt die aanpasbaar is aan het gebruik op dat moment. Als je op vakantie bent, zijn er twee hoofdmomenten: dag en nacht. Overdag is het huis één open, vloeiende ruimte, die zich door grote ramen en geopende deuren verder vergroot naar buiten.

De perfecte plek om tijd met familie door te brengen en vrienden uit te nodigen. In de avond kunnen de houten panelen 90 graden worden gedraaid om de doorlopende ruimte in afzonderlijke kamers op te delen. Het bed wordt een gro-te slaapkamer, terwijl de verborgen douche en wastafel veranderen in een badkamer en suite. Door de ruimte transformeerbaar te maken, zijn we erin geslaagd het huis compact en efficiënt te houden en ongebruikte kamers overdag te vermijden.

Holiday Home roept daarmee een zeer ruimtelijk gevoel op, binnen een relatief compact volume. Daklichten in de slaapkamer, bibliotheek en zolder, kozijnen tot 5 meter hoog naar de tuin, een lichtgekleurde betimmering van berkenmultiplex en beweegbare lamellen versterken het gevoel van goed geproportioneerde ruimtes, poëtische verlichting en essentiële materialisatie.

En laat het weer je vakantiestemming niet verpesten, want er kan onder verschillende weersomstandigheden van het huis worden genoten. Je kunt de lamellen op het terras verstellen als het winderig is, de veranda biedt beschutting tegen te veel zon, je kunt kijken naar de regendruppels die op de daklichten vallen en op een heldere nacht naar de sterren staren.’

© SEBASTIAN VAN DAMME
© SEBASTIAN VAN DAMME

Is de woning volledig duurzaam? En wat is jullie visie hierop?

‘Holiday Home is uitgerust met verschillende duurzame oplossingen: bijna onzichtbare zonnepanelen op het dak, natuurlijke ventilatie, een betonnen vloer die als thermische massa fungeert en een dak, gevels en puien met goede isolatie. De woning is helemaal electrisch , voor koken, warm water en verwarming zijn dus geen fossiele brandstoffen nodig. De constructie van de woning is daarbij volledig in hout uitgevoerd.

De aannemer, wiens bedrijf op het vasteland is gevestigd, prefabriceerde de gevels en het dak van het gebouw in zijn werkplaats. Vanwege de onregelmatige vorm werd de buitenschil van het gebouw daar eerst volledig in elkaar gezet. Daarna werd hij weer gedemonteerd en naar het eiland vervoerd, waar de constructie in zeer korte tijd opnieuw werd opgebouwd.

Vervolgens kon de verdere afwerking van het interieur beginnen, binnen de beschermende schil van de prefabconstructie. Ook het welzijn en gezondheid van de bewoners zijn meegenomen in het ontwerp als onderdeel van een duurzaam uitgangspunt.’ Het resultaat is een Holiday Home dat van generatie op generatie kan worden doorgegeven.

© SEBASTIAN VAN DAMME

Lees ook: