omgebouwde oude bus mobilehome
© Josefine Ekstrand

Een woning op wielen

De Deense Josefine en Emil Ekstrand verkochten alles wat ze hadden, schaften een oude bus aan en reisden met hun twee kinderen af naar Portugal om een nieuw leven te beginnen – in de bus. In deze tijd van materiële overvloed is downsizen een trend. Lees hier hoe dit gezin tot de stap kwam.

Gewoon je koffers pakken en bij zonsondergang de wijde wereld in rijden. Met dat idee zullen veel mensen die een hectisch leven leiden weleens spelen. Maar in de praktijk is de romantiek er voor de meesten al snel af, want je moet een plek vinden om te wonen en aan geld zien te komen. Daarom houden ze toch maar vast aan de vertrouwde sleur. Maar sommige mensen hebben meer lef. Josefine en Emil Ekstrand bijvoorbeeld, die een oude legerbus uit 1963 kochten. Begin 2019 knapten ze hem op en vertrokken ze met hun kinderen Leopold (4) en Hilma (2) naar Portugal. Hun droom was om in het zuiden te wonen, meer tijd met de kinderen te hebben en dichter bij elkaar en de natuur te komen. En dat lukt wel in een bus van 20 m², met twee kinderkamers, een keuken, een draagbaar toilet, een badkamer in de vorm van een elektrische douchekop, waterpomp en emmer en een interieur dat je uitklapt als een Zwitsers zakmes.

Lees ook:

omgebouwde oude legerbus mobilehome
© Josefine Ekstrand

Na zes maanden on the road komt het gezin nu even op adem in een oud huis in de Algarve. Het huis staat zo dicht bij de kust dat het water bij vloed tegen de tuinmuur klotst. Maar wat betekent het voor een gezin om alles achter zich te laten en zo klein te gaan wonen? Volgens Josefine heeft het hen meer gedaan dan ze hadden verwacht.

"Je moet afscheid leren nemen, afstand doen van kleren, boeken en meubels. We hebben meerdere keren dingen moeten verkopen, weggooien en opruimen. Het was zo gek om mezelf te observeren: in het begin dacht ik dat ik echt alles had teruggebracht tot het uiterste minimum. Twee maanden later ging ik door mijn spullen heen en bleek ik nog steeds allerlei dingen te hebben die nergens toe dienden," vertelt Josefine.

omgebouwde leger bus camper mobilehome
© Josefine Ekstrand

Haar uitgangspunt is dat de materiële kant van het leven fluïde is en dat een thuis en een basis van vorm, kleur en plek kunnen veranderen. Ze vindt dan ook dat je prestige en materieel succes niet moet verwarren met kwaliteit van leven, want die twee gaan niet altijd hand in hand.

Josefine is ontwerper en Emil lichaamstherapeut. Nu leven ze echter van
de opbrengst van de verkoop van hun appartement en winkel in Kopenhagen, en van de inkomsten uit hun bedrijf LeoLeo Copenhagen, dat tijdloos en origineel design voor kleine kinderen ontwikkelt. Ze vullen hun dagen met kopen en verkopen en zijn dan ook niet tegen consumeren. Maar door de beperkte ruimte hebben ze meer inzicht gekregen in wat ze echt nodig hebben.

Achterin de bus zijn twee(!) kinderkamers, praktische inbouwladen voor speelgoed en kleren.
© Josefine Ekstrand

‘We zijn allebei gek op goed design, en voor mij als ontwerper zijn er ontzettend veel dingen waarvan mijn hart sneller gaat kloppen, vooral op de rommelmarkt. Maar ik ben nu selectiever geworden in mijn aankopen en denk er beter over na,’ vertelt Josefine, die leeft bij het principe ‘één erin, één eruit’. Dat helpt de kinderen ook als ze nieuw speelgoed zien. Dan denken ze samen na over wat er al in de la ligt en nog prima functioneert. Het is een manier van denken waar ze elkaar voortdurend aan herinneren.

interieur omgebouwde bus legerbus mobilehome
© Josefine Ekstrand
bed omgebouwde bus legerbus mobilehome
© Josefine Ekstrand

Ondanks de zon en de zee vlakbij gaat het dagelijks leven ook gewoon door: de was stapelt zich op, er is weleens stress en er wordt te veel tv gekeken. Daarbij is het niet makkelijk om alles achter je te laten, ergens te wonen waar je niemand kent en te worden overspoeld door heimwee. Toch trekt een leven met vaste patronen en een vast salaris Josefine en Emil niet aan. Hun filosofie is dat ze, in plaats van zoals veel andere mensen de droom te koesteren op latere leeftijd een wereldreis te maken, nu al de keuze maken om te vertrekken – en hopelijk oud genoeg worden om te vertellen over alles wat ze ooit hebben meegemaakt.

Portugal haven met palm
© Josefine Ekstrand

‘Soms kom je op een tweesprong en moet je je angst onder ogen zien om iets te kunnen veranderen. We willen proberen om onze dromen waar te maken. Daarom hebben we besloten vrijmoedig de stap te zetten en zonder angst voor gezichtsverlies in het diepe te springen en te proberen te zwemmen,’ legt Josefine uit. Ze beschrijft Emil en zichzelf als gevoelige romantici met een strenge arbeidsmoraal en als ondernemers met een groot doorzettingsvermogen. De toekomst ziet ze als het enige in het leven dat je moet nemen zoals het komt. Op dit moment ligt hij in Portugal.

Josefine Emile Ekstrand gezin in Portugal
© Josefine Ekstrand

‘We vinden het heerlijk dat we elke dag aan zee oesters kunnen rapen, of krabben vangen of flamingo’s kijken. En als je hier duikt, kun je zeepaardjes zien. We geven het leven in dit nieuwe huis een kans, en dan zien we wel hoe het over een jaar gaat,’ zegt Josefine, die voortdurend in de gaten houdt of iedereen het nog naar zijn zin heeft.

Dit verhaal en meer lees je in de laatste Scandinavian Living:

[https://scandiliv.nl/magazine/nieuwe-nummer-scandinavian-living](https://scandiliv.nl/magazine/nieuwe-nummer-scandinavian-living)

Lees ook: