"We wilden de oorspronkelijke ziel terug in het huis"
Midden in de plaats Birkerød staan een groepje oude, kleine, rietgedekte huizen en een kerkje. Ze stammen allemaal uit de eerste helft van de 18e eeuw. 300 meter verderop ligt het treinstation, en op loopafstand bevinden zich een bos en een meer.
In een van die oude woningen wonen Charlotte en Jacob Syppli met hun drie zonen Bastian (15), Justus (13) en Birk (7) en de hond Sophus. Jacob is projectontwikkelaar en Charlotte is opgeleid als verpleegkundige, maar kiest er op dit moment voor om thuis te zijn voor haar gezin.
Ze zijn hier zeven jaar geleden komen wonen, kort nadat de jongste was geboren. Het stel viel voor de geschiedenis en de charme van de oude boerderij, die vanbuiten nog goed te zien waren, maar aan de binnenkant verloren waren gegaan door veel kleine verbouwingen in diverse perioden. Ze wilden de oorspronkelijke ziel van het huis graag terugbrengen en hadden daarnaast de concrete behoefte aan drie goede slaapkamers voor de jongens. Om die puzzel te leggen, namen ze contact op met architect Mikkel Thams Olsen van architectenbureau Biosis.
- Mikkel bleek er heel goed in om het verleden van het huis te combineren met oplossingen die passen bij ons en onze manier van leven. Er zijn duidelijke lijnen gecreëerd in de plattegrond van het huis en het plafond is deels weggehaald, waardoor de balken nu zichtbaar zijn. De ruimtelijke schaal van het oude huis is behouden, hoewel de indeling nu moderner aanvoelt. Je ervaart de eetkamer, woonkamer, keuken en de overlopen aan weerszijden van het huis nu als één grote ruimte en als verschillende gedeelten tegelijk. Zo hebben we het gevoel dat we samen zijn met de jongens, ook als ze op hun kamer zijn, dankzij de open overlopen, vanwaar je rechtstreeks in de woonkamer kijkt, legt Charlotte uit.
Op slag verliefd op het terrazzo
Naast het creëren van een flexibele, open woning waar je met behulp van schuifdeuren zowel samen kunt zijn als de rust kunt opzoeken, hielp architect Mikkel Thams Olsen ook om een sterke samenhang aan te brengen in het huis, door bepaalde materialen overal te laten terugkomen.
- Mikkel ging uit van de materialen die oorspronkelijk waren gebruikt, zoals terrazzo. In dat kader kwamen we in contact met het bedrijf Råform, dat is gespecialiseerd in Italiaans terrazzo. Simon en Jacob van Råform hebben een grote liefde voor terrazzo. Zij staken ons aan, en we besloten dat terrazzo een terugkerend element in het huis moest worden – van de vloer tot de haard/ ruimtescheider en de badkamer. We leerden ook dat terrazzo niet zomaar iets is, maar dat je om precies de goede look te krijgen de juiste balans moet vinden tussen korrelgrootte, hoeveelheid korrels, de kleur van de korrels, de kleur van het cement enzovoort, vertelt Charlotte.
Het stel vond het belangrijk dat het huis kwaliteit zou uitstralen en rijk zou zijn aan details. Naast precies het goede terrazzo heeft de woning ‘zwevende’ deuren, een subtiel detail, dat de lichte, luchtige uitstraling ondersteunt.
Een ander detail zijn de natuurlijke scheuren in de eikenhouten planken van Dinesen, die zijn behouden en met zwaluwstaartverbindingen zijn gezekerd. Met witgekalkte wanden, een terrazzovloer, eikenhout en messing details zijn er materialen toegepast die in vergelijkbare woningen uit de 18e eeuw werden gebruikt. De verbouwing is dus trouw gebleven aan de geschiedenis.
Zowel extern als intern van de hoogste kwaliteit
- Eigenlijk wilden we het exterieur ook enigszins moderniseren, door de gevel aan de kant van de binnenplaats wat opener te maken. Maar nadat de architect met de gemeente had gepraat, zijn we van gedachte veranderd. De buitenkant is nu verbouwd met respect voor de monumentale status en de oorspronkelijke uitstraling. Zo zijn alle ramen en deuren vervangen door exemplaren die meer recht doen aan de originele situatie. In het interieur mochten we in principe doen wat we wilden, maar ook hier hebben we geprobeerd trouw te zijn aan de geschiedenis van het huis. Zo hebben we de schoorsteen van de houtkachel teruggebracht, aldus Charlotte.
In 2021 ontving het gezin van de gemeente Rudersdal een prijs voor de bijdrage die ze met hun verbouwing hadden geleverd aan het lokale cultureel erfgoed. De gemeente wees op de hoge kwaliteit van de uitwendige verbouwing en het materiaalgebruik in het interieur.
Ze noemde het een mooi voorbeeld van een manier waarop je een moderne woning kunt creëren in een oud huis, waarbij de nieuwe toevoegingen op een overtuigende manier in dialoog gaan met de oude elementen. Volgens Charlotte en Jacob is dit voor een groot deel te danken aan de samenwerking met hun architect. Ze hebben dan ook een advies voor mensen die voor een vergelijkbaar verbouwingstraject staan:
- Schakel een goede architect in. We hadden dit nooit voor elkaar gekregen als Mikkel het niet had getekend en onze wensen niet zo goed had begrepen. Dat Biosis en Mikkel er tijdens het hele proces bij betrokken waren, maakte voor ons het grote verschil. Mikkel heeft niet alleen de tekeningen gemaakt, maar kwam ook vaak langs tijdens de bouw en stuurde continu bij als er onvoorziene dingen gebeurden, besluit Charlotte.