licht huis kunst
© PATHOU STUDIO

Een huis met een vakantiesfeer

In dit huis in Amsterdam waan je je in een zonnig vakantieland.

Keuken als hart van het huis

Het startpunt van dit project was de wens van bewoners Lorenzo en Mirella om zich thuis op vakantie te wanen zonder dat de authentieke kenmerken van de woning, zoals het plafondornament, en het stadse gevoel met het uitzicht over Amsterdam verloren zouden gaan.

Om dit te realiseren is allereerst de oude indeling, die niet meer origineel was, weer open en licht gemaakt en is er samenhang aangebracht tussen de ruimtes.

De lichte muurkleuren en de houten vloeren vormen een neutrale basis in het hele huis, terwijl aanvullende materialen zoals geborsteld eiken, verweerde balken, microcement, rotan, messing en linnen de woning diepte en textuur geven.

Licht kunst woning

Naast de schouw staat een vintage Safari Chair van Kaare Klint, via Studio Gespuis. De sculptuur op de sokkel is van Laura Pasquino. Aan de wand hangt een ets van Halil Tikveša. De keramieken kommetjes zijn van Sensitive Boy Ceramics.

© Pathou Studio
Licht kunst woning

Het grote kunstwerk van Massimo Colonna is een echte blikvanger. De tafellamp is van Zara Home en het krukje is vintage.

© Pathou Studio
Licht kunst woning

De lange lage keukenwand loopt over de helft van de ruimte, waardoor de kasten het idee van een dressoir krijgen dat de keuken met de woonkamer verbindt. De wandlampen zijn van Trio. Het kunstwerk aan de wand van Margo van Erkelens is geïnspireerd op voorwerpen die zijn gevonden in de natuur. De eettafel en bank zijn ontworpen door Obradov Studio en meubelmaker Studio Vikk.

© Pathou Studio

Balans tussen oud en nieuw

De lange, rechte lijnen in de woonkamer en op de bovenverdieping zijn onderbroken door hier en daar extra rondingen toe te voegen, zoals de golvende vensterbank in de woonkamer en de afgeronde wanden van de overloop boven.

Door de herhaling van materialen blijft de woning eenheid uitstralen, terwijl het samenspel van verschillende vormen en de details blijven verrassen.

Daarnaast bieden open planken verspreid door de ruimtes genoeg plek om kunst en dierbare objecten tentoon te stellen.

Licht kunst woning

In de keuken contrasteert het warme, geborstelde eikenhout prachtig met strakke, lichte elementen – zoals het witte keuken- blad, dat doorloopt op de zijkanten, en de vloer van beton ciré. De hanglampen van palmvezels zijn van Couleur Locale. Op het bovenste schap staat een witte pot van papier-maché van Marie Michielssen voor Serax. Alle lichte keramiek en de theepot zijn van Sensitive Boy Ceramics. De barkruk van acaciahout is van Kave Home.

© Pathou Studio
Licht kunst woning
© Pathou Studio
Licht kunst woning
© Pathou Studio

Amsterdam als thuisbasis

Lorenzo en Mirella, afkomstig uit respectievelijk Nieuw-Zeeland en Brazilië, zijn beiden zelfstandig werkzaam in de marketing- en reclame- branche en werken vaak op afstand. Daarnaast zijn ze dol op reizen. Amsterdam bleek de perfecte plek om een thuisbasis op te bouwen.

‘Vergeleken met andere grote Europese steden is Amsterdam rustig en kalm, maar het is ook een levendige, leuke stad. We hebben ons recent verloofd en vonden het tijd om in Amsterdam op zoek te gaan naar een plek die ons langdurige thuis kon worden. We werden verliefd op dit huis omdat het overspoeld wordt met zonlicht, uitkijkt op een prachtige gracht en de charme heeft van een oud gebouw – het stamt uit 1881. Bij ons renovatieproces heeft Jelena Obradov van Obradov Studio de perfecte balans gevonden door originele, klassieke ken- merken van het huis te behouden en het tegelijkertijd toch modern te laten aanvoelen,’ zegt Mirella.

Licht kunst woning

De rondlopende wand doorbreekt de lange, rechte lijnen in het huis. De stoel van rotan en messing heet Boudoir en is van het Franse Georges. De tekening is van Hedda Pier.

© Pathou Studio
Licht kunst woning

Het badkamermeubel is door Obradov Studio ontworpen met grof gebeitelde kalksteen uit Portugal. Het houten meubel is uitgevoerd door Aedam Anthony. De kranen zijn van Hotbath.

© Pathou Studio
Licht kunst woning

De badkamer heeft door de muren van beton ciré een zachte, ontspannen basis, terwijl de balken, de nis en het wastafelmeubel in een donkere beits spanning oproepen. De doucheset is van Hotbath, de haken en de handdoekhouder zijn van Ferm Living.

© Pathou Studio
Licht kunst woning
© Pathou Studio

Combinatie van rechte lijnen en ronde vormen

Wanneer je binnenkomt in de woning ervaar je in iedere ruimte een uitnodigend gevoel en een warme sfeer, dankzij de grote hoeveelheid licht en de warme, natuurlijke materialen.

Door de open ruimte op de benedenverdieping ervaar je het daglicht van ’s ochtends vroeg tot het einde van de dag.

Licht kunst woning

In de slaapkamer zijn de originele balken opgeschuurd en geolied als contrast met de lichte muren. Een lage, muurbrede wand achter het bed vormt een blikvanger, met op raffia geïnspireerd behang en een waskoker waardoor de was rechtstreeks in de bijkeuken belandt. In combinatie met de linnen gordijnen, de keramieken lampen en het houten bed waan je je hier op vakantie in een ver land. De Speckle-lampjes zijn van Ferm Living, de kussens en sprei van Zara Home.

© Pathou Studio
Licht kunst woning

Op de vensterbank ligt een langwerpig, gestreept kussen van Elle La.

© Pathou Studio
Licht kunst woning
© Pathou Studio

Favoriete plekken in huis

Lorenzo en Mirella hebben allebei hun favoriete plekken in huis.

‘Voor mij is dat de woonkamer waar ik ’s ochtends mijn koffie drink op de bank, met uitzicht op de gracht en de zon die op mijn gezicht schijnt,’ vertelt Lorenzo.

‘Ik vind vooral de badkamer een fijne plek. Het hout, het beton ciré en de verlichting maken de ruimte tot een oase, een tropische ontsnap- pingaandekoudewintermaanden,’ zegt Mirella.

De opdracht om iedere dag een vakantiegevoel te ervaren mag met recht geslaagd worden genoemd.

Licht kunst woning

Ook in de gastenbadkamer voert beton ciré de boventoon, in combinatie met Spaanse reliëftegels in een speels patroon. Een grove, uitgehouwen stenen wasbak en messing details geven het geheel nog meer textuur en verfijning. De kranen zijn van Hotbath, de wandlamp is gekocht op Etsy en de spiegel is van Underbar.

© Pathou Studio
Licht kunst woning
© Pathou Studio
Licht kunst woning

In de werkkamer hangt een schilderij van Hedda Pier. In de kast staat een zwarte pot met witte strepen van Marie Michielssen voor Serax. Ernaast een tegelkunstwerk van Rollmann ceramics. De ronde sculptuur is van Laura Pasquino. De witte vaas is van Serax en de kopjes zijn van Studio PS en Eva Kengen. De golvende houten objecten zijn van Obradov Studio.

© Pathou Studio

Lees ook: