Linda Korndal
© Christoffer Regild

Een verfijnde verbouwing van kelder tot nok

Jasper Carlberg en Botan Christensen werken elke dag met beeld, en dat is goed te zien in hun pas verbouwde jarendertigwoning in het Deense Hellerup. Voordat ze zich op het interieur richtten, hebben ze de indeling gewijzigd, muren doorgebroken en een vernieuwende architect ingeschakeld om door het hele huis precies de goede flow te creëren.

'Het kostte ons twee jaar om de droomwoning te vinden'

Soms moet je bij de eerste bezichtiging van een huis door de bestaande situatie heen kunnen kijken en op je gevoel durven vertrouwen om je droom te vinden.

Zo was het ook voor Botan Christensen en Jasper Carlberg, die in 2020 na twee jaar zoeken en meerdere tijdelijke huurwoningen achter zich eindelijk het huis vonden met de locatie, de plattegrond en de sfeer waar ze al jaren van droomden.

Het huis stamt uit de jaren 1930 en ligt in Hellerup ten noorden van Kopenhagen. Het is gebouwd in neoclassistische stijl, maar moest flink worden verbouwd en gemoderniseerd. Het stel zag de potentie van het huis en twijfelde geen moment: ze brachten een bod uit bij de makelaar.

Jasper is fotograaf en Botan heeft een achtergrond in de mode. Nu werken ze samen voor fotogalerie The Wall Market, die ingelijste foto’s van Deense en buitenlandse fotografen verkoopt. Hoewel ze elk hun eigen voorkeuren hebben, is esthetiek voor hen allebei heel belangrijk.

  • Botan houdt van strak en clean, zonder overbodige details. Jasper is meer van de gezellige details en van het verhaal erachter, zodat het altijd persoonlijk wordt, vertellen de twee.

De layout van het huis is radicaal op de schop gegaan

De verbouwing was een iets groter project dan ze in eerste instantie hadden gedacht, en daarom schakelden ze een aantal specialisten in.

  • We hadden het geluk dat architect Linda Korndal van architectenbureau Tokonoma er vanaf het begin bij betrokken was. Zij tekende onze visies en was tijdens het hele project een belangrijke sparringpartner. De details die zij heeft toegevoegd, zijn bij het DNA van het huis gaan horen, zoals de afgeronde hoeken in de architectuur en de centraal geplaatste, ruime keuken, aldus Botan en Jasper.

Er zijn meerdere dragende wanden weggehaald en de indeling werd radicaal veranderd om een betere flow te creëren, met vloeiende overgangen en grote, open ruimtes. Er kwamen speciale oplossingen voor de badkamers, de keuken en niet in de laatste plaats de winterkamer, geïnspireerd op het Japanse concept ‘tokonama’ – een kamer waar alleen de mooiste spullen een plek krijgen – waarnaar het architectenbureau van Linda is vernoemd. Jasper nam tijdens de omvangrijke verbouwing zelf de rol van aannemer op zich.

  • Het kost heel veel tijd en geduld en je moet voortdurend het budget in de gaten houden. We hadden al wat ervaring van eerdere verbouwingen en wisten dat we de taken moesten verdelen, zodat we niet elk besluit samen hoefden te nemen. Als je het overal over eens moet zijn, kan het project je snel te veel worden, zeggen Botan en Jasper.

De keuken was een grote uitdaging

Vooral de keuken was een flinke uitdaging. Hij is ontworpen door Linda Korndal en gebouwd door Frame Studio. Interieurontwerper Jessica Vedel, die bij veel interieurkeuzes adviseerde, fungeerde als keukenspecialist met haar grote kennis van materialencombinaties. De droom was de Scandinavische, functionalistische stijl van het huis samen te brengen met een zachtere, internationalere uitstraling.

  • Botans moeder geeft Thaise kookworkshops en we houden zelf ook van koken en hebben vaak gasten. Daarom wilden we een ruime keuken. En we vonden het een fijn idee om functionele dingen als ovens, koelkast en wijnkoelkast achter kastdeuren te kunnen verbergen en alleen in het zicht te brengen als we een levendigere uitstraling willen, leggen de twee uit. Ze vervolgen:

  • We hebben het huis gemoderniseerd met respect voor de originele bouwstijl, maar het wel naar onze hand gezet. Dat we zulke mooie ruimtes hebben gecreëerd met een menselijke connectie, is het beste en leukste wat we ooit samen hebben gedaan.