Als je een huis renoveert, dan bepaal je alles zelf. Als je een huis restaureert, dan moet je ook luisteren naar het huis. Met respect voor de oorspronkelijke architectuur van de strakke villa, niet alleen buiten maar ook binnen, heeft Jakob Hundborg, eigenaar van communicatiebureau Réplique, samen met zijn partner de 200 m2 grote villa uit 1963 weloverwogen gerestaureerd tot een moderne woning, waarin de klassieke architectonische details opnieuw zijn geaccentueerd door de gebruikte materialen en de kleurkeuze.
‘Anderhalf jaar lang wandelden we vaak in de gewilde wijk Ryvangen in Hellerup ten noorden van Kopenhagen, en dan zeiden we tegen elkaar dat we dit huis zouden kopen als het ooit in de verkoop zou komen. Die droom kwam op een dag uit, en toen kregen we een villa die totaal vervallen was, zowel vanbinnen als vanbuiten. Met de hulp van vakmensen hebben we alle overbodige lagen afgepeld, tot we bij de originele vormentaal uitkwamen. We hebben afscheid genomen van de inbouwspots en verlaagde plafonds, een jacuzzi, walk-in closet en een keukeneiland in verblindend, hoogglans wit. Het raam bij de ingang was geblokkeerd en de leistenen vloer was geruïneerd. De originele Junckers-parketvloeren zijn opgeschuurd en goed in de olie gezet, en dit heeft ze een nieuwe en levendige uitstraling gegeven. Allemaal met respect voor hoe het ooit was,’ vertelt Jakob.
De strak vormgegeven villa is gebouwd voor een Deense consul, die toen, in de vroege jaren 1960, 20 jaar in Japan had gewoond en het beste van de Deense en Japanse architectuur wilde combineren. Het ontwerp werd aan de architecten Ole Brandstrup Jensen en Peter Fournais toevertrouwd. De villa is beneden één grote ruimte met een 11 meter brede raampartij op het zuiden, zodat het licht zelfs op een grijze januaridag binnenstroomt.
Het ontwerp is strak met rechte lijnen en een vleugje Azië. De grote, imposante ruimte op het zuiden en de atriumtuin bevatten een woonkamer, kamer met open haard en een eetkamer met een op maat gemaakt keukengedeelte, dat de ruimte een moderne twist geeft. De enorme raampartij kan worden opengeschoven, waardoor binnen en buiten in elkaar overlopen en één grote leefruimte vormen.
Op de eerste verdieping bevindt zich het privégedeelte met de slaapkamer, logeerkamer, werkkamer en badkamer. Hier zijn de originele verdeling en afmetingen bewaard gebleven. De neutrale grijstint van de muren komt terug in de keukenmodules op de begane grond.
‘We hebben Boform gevraagd om een keuken in exact dezelfde kleur te maken, omdat we er zo weg van waren. Het creëert rust en samenhang in huis als dezelfde tinten terugkomen. We hebben vanaf het begin aandacht gehad voor de ziel en het oorspronkelijke verhaal van het huis, die verborgen lagen onder alle onnodige, toegevoegde details. Alles is gestript en de lijnen zijn weer strak getrokken, met materialen van goede kwaliteit, waardoor dit onder architectuur gebouwde huis nieuw leven is ingeblazen,’ zegt Jakob.
Naar verluidt had de tuin, helemaal in oosterse stijl, kabbelend water en een meditatieve rotspartij. Jakob heeft in de tuin en op het terras de lange, rechte lijnen laten terugkomen, zodat binnen en buiten met name in het voorjaar en de zomer een geheel zijn. Toen het stel het huis kocht, was de tuin zo verwilderd en verwaarloosd dat er niets meer aan te redden viel.
‘Iedereen kan opvullen, weinig mensen durven weg te laten. Net als het huis is de tuin, na een grondige opknapbeurt, verdeeld in zones, zodat we optimaal kunnen profiteren van het licht en de zon. Vanuit de woonkamer heb je direct toegang tot de besloten atriumtuin, waar niets meer van de wildernis over is. Er groeien geurige Engelse rozen tegen de gevel en er is een border met wintergroene rododendrons. De in vorm gesnoeide haag- beuken bieden bescherming tegen nieuwsgierige blikken, en 200 vaste planten – varens, herfstanemonen, ooievaarsbekken, lenterozen en hosta’s – zorgen het hele jaar voor diversiteit en leven in de tuin,’ aldus Jakob.
Als pr-manager van Deense en internationale meubel- en verlichtingsmerken bepaalt de passie voor design en vormgeving een groot deel van het leven van Jakob Hundborg, en dat is ook te zien in zijn huis.
Het interieur telt iconische meubelstukken en accessoires uit diverse tijdperken. Deens, Scandinavisch, Italiaans en Frans meubeldesign, kunst en een persoonlijke verzameling keramiek vormen een visuele eenheid. De Deense klassiekers vormen samen met een Zweedse Gustaviaanse fauteuil, een voetenbankje van De Padova en een antieke kroonluchter een nieuw, modern tafereel.
‘Alles hier in huis kan van plaats wisselen, want we gooien zo’n beetje om de twee weken de boel om. Een interieur is organisch, en onze levens zijn constant in beweging, met telkens nieuwe mogelijkheden en indrukken,’ vertelt Jakob Hundborg. Hij waakt er wel voor dat het niet te vol wordt: ‘In een dynamisch interieur krijgt elk object de ruimte, zodat we er even volop van kunnen genieten. Inrichten gaat het best binnen een strak kader. Mooie vloeren en nette wanden vormen een goed uitgangspunt. De meubels en accessoires waar we van houden, vertellen samen met mooie natuurlijke materialen onze gezamenlijke, persoonlijke geschiedenis.’