Een oud rijtjeshuis uit 1870
In de Kopenhaagse wijk Frederiksstaden staan negen bijzondere huizen naast elkaar: het Engelse huizenblok van de Deense architect Vilhelm Tvede, gebouwd in de jaren 1870. Zoals de naam al zegt zijn de huizen volgens Britse voorschriften gebouwd, al deed Tvede in Hamburg inspiratie op voor dit project.
De originele plattegrond volgde het upstairs-downstairs principe: de bedienden op de zolder en in het souterrain en de eigenaren op de etages ertussen. Dat houdt in: keuken en de slaapkamer van het koksmeisje in het souterrain, eetkamer en bibliotheek op de bel-etage, twee huiskamers op de eerste verdieping, twee slaapkamers op de tweede verdieping en bovenin twee bediendenkamers en een droogzolder.
Een gedateerde plattegrond
Omdat de huizen in de jaren 1970 een monumentale status kregen, ziet de plattegrond er in alle huizen nog steeds zo uit. Op een na. ‘De eigenaren van dit huis hadden de keuken naar de bel-etage verplaatst – dat mag nu niet meer. De andere huizen hebben ook prachtige keukens, en ze steken 45 centimeter boven straatniveau uit. Maar als je zoals wij drie kinderen hebt, ben je gewoon heel veel in de keuken, en de situering ervan was doorslaggevend voor onze beslissing om het huis te kopen,’ zegt Ann-Birgitte Langkilde Gregersen, die er met haar man Ole en hun drie kinderen woont.
Moeilijk besluit
Ze kochten het huis in 2016 en hebben in een jaar tijd alles verbouwd, behalve het souterrain. En met een monument moet je erg alert zijn op alle restricties. ‘De eetkamer en de bibliotheek vormen samen de woonkeuken. We moesten een vergunning aanvragen voor de dubbele deur ertussen, die is gemaakt volgens tekeningen van dubbele deuren in de andere huizen,’ vertelt Ann-Birgitte.
Voor de keuken wilden we een lang kookeiland met een marmeren blad, omdat we ons voorstelden dat hier vroeger een lange eettafel had gestaan. We hebben getwijfeld hoe we hem zouden plaatsen: wilden we uit het raam kijken of juist de eetkamer in? We kozen voor het laatste, omdat er dan contact is tussen de mensen in de eetkamer en de keuken. En dat is een goede beslissing geweest.’
Essentiële kleurkeuzes
De kamers op de eerste verdieping zijn behouden, net als de ouderslaapkamer, de badkamer en de kamer van de jongste op de tweede verdieping. Helemaal bovenin hebben de twee tieners elk hun eigen kamer, in de voormalige bedienden- kamers, en een grote gemeenschappelijke ruimte waar vroeger de droogzolder was. Als je zo veel verdiepingen moet inrichten, heb je iets nodig dat samenhang creëert. Dat is grotendeels gedaan met kleur.
‘In het trappenhuis kozen we een donkere zandtint, zodat je bij elke verdieping die je betreedt het gevoel hebt dat de kamers groot en licht zijn. De keuken, eetkamer en de slaapkamers van de kinderen kregen een lichtgrijze, bijna witte kleur, die gezelligheid en intimiteit schept. Voor de andere kamers kozen we een kleur die er qua toon bij past, maar meer richting beige gaat, omdat we vonden dat deze ruimtes wel een wat warmere tint konden hebben.’
‘Ik kan niet wonen zonder licht’
Wonen met licht is belangrijk voor het gezin, vooral voor Ann-Birgitte, die het al sinds ze met Ole ging samenwonen bovenaan haar prioriteitenlijstje had staan. ‘ Mijn man stuurde me de ene woningadvertentie na de andere, en ik wees ze allemaal meteen af omdat ze op het oosten waren gericht. Ik kan gewoon niet wonen zonder licht. We kwamen uiteindelijk uit bij een appartement op het zuid- westen aan de binnenmeren van Kopenhagen, met heel veel licht.
Dus de manier waarop we nu wonen, lijkt daar in dat opzicht sterk op. Ik kan kleurrijke interieurs heel mooi vinden, maar als wij thuiskomen van het werk, hebben we behoefte aan een rustige omgeving,’ legt Ann-Birgitte uit. Het Engelse huis is echt een woning geworden waar ze geweldig blij mee is – van boven tot onder.