Bekijk het idyllische huis van een choreograaf, waar nostalgie en kerstsfeer de boventoon voeren

Zodra Maja en Kristian Porsgaard Rosasco het idyllische huis met rieten dak zagen, waren ze verkocht. Ze wilden niets liever dan hier kerst vieren. Ga met ons mee naar binnen.

Toen het rieten dak werd vervangen, sneuvelde de voortuin waardoor er een open binnenplaats ontstond. Als het sneeuwt, wordt de binnenplaats met de drie gebouwen en het rieten dak nog mooier. Maja maakt de kerstsfeer compleet met dennentakken, een krans aan de deur en lichtjes.

© Lene Samsø

‘Wij houden wel van een uitdaging en werden dus op slag verliefd’

‘We hoopten eigenlijk dat we gillend weg zouden rennen zodra we het huis zagen. Het had veel liefde nodig en de indeling was behoorlijk rommelig. Maar we houden wel van een uitdaging en werden dus op slag verliefd. We zagen zo veel mooie details en mogelijkheden – het was echt een landelijke idylle met de oude paardenstal en het rieten dak,’ vertelt Maja Rosasco over hun eerste ontmoeting met het huis.

Maja Porsgaard Rosasco, 38 jaar, journalist, interieurstylist en eigenares van Rosasco Living, een bedrijf dat interieurontwerp en POS-styling aanbiedt, en Kristian Porsgaard Rosasco, 39 jaar, tv-producent bij Warner Bros.

© Lene Samsø

Het huis werd gebouwd door de choreograaf Hans Beck en was oorspronkelijk een zomerverblijf. Het is sindsdien meerdere keren uitgebreid en beslaat inmiddels 422 m2. Naast het hoofdgebouw zijn er een bijgebouw en een appartement boven de garage, dat het gezin verhuurt.

© Lene Samsø

Een ingrijpende renovatie

Het duurde ongeveer een jaar voordat het stel de boerderij had omgebouwd tot de mooie en functionele woning die ze er vanaf het allereerste begin in zagen. Toen ze het huis kochten, was het opgesplitst in twee woningen en was er onder andere een extra keuken in de hal geplaatst. Het plan was om een gedeelte te verhuren, maar na een paar maanden besloten ze alsnog om het huis weer samen te voegen en terug te brengen in zijn oorspronkelijke staat.

‘Het was echt een enorme verandering toen we de muur weghaalden en ineens van twee woonkamers en suite naar vier kamers gingen. Gelukkig had de vorige eigenaar de mooie, originele plinten bewaard, zodat we die konden hergebruiken.’

Maja heeft in de hal een baksteenrode kleur gebruikt voor zowel de staande kast, de muur en alle accessoires. Dit geeft een verrassend, maar eenvoudig en rustig effect. De kelim is van CarpetVista.

© Lene Samsø

Zelfs in een tussenruimte zoals de hal hangt een kerstsfeer, dankzij dennentakken, kaarsen en decoratieve pakjes.

© Lene Samsø

Het ultieme kersthuis

Het rieten dak werd vervangen en rondom het huis werd een groot terras aangelegd. Alle binnenmuren en plafonds werden geschilderd en de vloeren geschuurd. Het huis werd in 1900 gebouwd door een choreograaf die het gebruikte als zomerverblijf op het platteland.

Op dit moment is de zomer ver te zoeken. Er ligt sneeuw op de binnenplaats en de schitterende kamers van Maja en Kristian ademen een prettige kerstsfeer. Kerst is belangrijk voor het gezin en ze vinden het fijn dat hun nieuwe, oude huis het perfecte decor is voor deze gezellige feestdagen.

Kaarsen, vuur in de open haard en een grote kerstboom

‘Ik herinner me nog dat we, toen we het huis net hadden gezien, terug naar huis reden en zeiden wat een geweldige plek het was om kerst te vieren. En dat is het ook. Het is de eerste keer dat we hier kerstavond vieren, en ik kijk er echt naar uit. Het huis zelf ademt kerst, dus het is niet moeilijk om de perfecte sfeer te creëren. Het is eigenlijk heel dankbaar om dit huis te versieren, omdat de kamers gewoon vragen om kaarsen, een haardvuur en een grote kerstboom in de woonkamer.’

De kersttafel is het middelpunt van de eetkamer, die weer het middelpunt vormt van de vier woonkamers. Als je hier zit te eten, heb je een schitterend uitzicht over de Sont door de kleine ramen en de openslaande deuren.

© Lene Samsø

Om het houtwerk te accentueren heeft Maja in de eetkamer gekozen voor beige muren. Aan de kunstwand hangt een mix van erfstukken, cadeaus en oude lithografieën en posters die tweedehands zijn gekocht. Het stel is altijd op zoek naar nieuwe foto’s en kunstwerken, dus deze muur verandert regelmatig. De hanglamp van Georges Store geeft een moderne uitstraling aan de klassieke tafel van Hans J. Wegner met Y-stoelen. Het schitterende visgraatparket is slechts een van de originele details die gelukkig bewaard zijn gebleven.

© Lene Samsø

Maja heeft de kersttafel gedekt met linnen tafellakens, groene takken en droogbloemen, waar ze kleine boeketjes van heeft gemaakt die ze in verschillende vaasjes heeft gezet. Kaarsen, zowel gedraaide als rechte, dennenappels en kerstballen maken de natuurlijke, rustieke look compleet. De borden zijn van Menu, en de waterglazen komen van de rommelmarkt, net de Atlantic-wijnglazen van Holmegaard. Het bestek is van Erik Bagger, het tafelkleed en de servetten zijn van Zara Home.

© Lene Samsø

Op een oud Ikea-dressoir uit de jaren 1960, gevonden op lauritz.com, staat de adventskrans die Maja heeft gemaakt op een ronde plaat van messing. Hij bestaat uit droogbloemen en bloemen die lang zonder water kunnen. De bloemen worden in natte oase gestoken, zodat ze de hele maand december mooi blijven. De kaarsen staan in kaarsenhouders zodat ze gemakkelijk vervangen kunnen worden. Het kunstwerk boven de plank is van Studio HOLU.

© Lene Samsø

Kerstversieringen voor kinderen en volwassenen

De kerstversieringen van Maja passen bij de stijl die ze voor hun huis hebben gekozen. Ze zijn natuurlijk, eenvoudig en afgestemd op de kleuren van het interieur. Dit jaar wordt de sfeer bepaald door aardetinten en verschillende tinten donkergroen, grijs en blauw.

‘Je moet kunnen zien dat het kerst is, maar je hoeft niet alles te versieren. En de kleuren moeten passen bij de andere kleuren in huis. We hebben twee kleine meisjes, en natuurlijk mogen zij alles versieren zonder dat het bij de muren hoeft te passen. Dus ze leven zich op hun slaapkamer helemaal uit met kerstdorpen, peperkoekhuisjes en slingers.’

De engelen waarmee de borden versierd zijn, zijn gemaakt van cadeaupapier, een zijden lint en een walnoot.

© Lene Samsø

Kies cadeaupapier en linten in kleuren en stijlen die bij je interieur passen, en laat ze de hele maand december liggen.

© Lene Samsø

Een kijkje in de middelste kamer, die voor de kerst is ingericht als ‘kerstboomkamer’. Hier staat de grote boom gezellig te schitteren boven een groeiende stapel kerstcadeaus. Het plafond in deze kamer is anders dan de gestuukte plafonds in de andere kamers.

© Lene Samsø

Lees ook:

De natuur in huis

Vooral de kersttafel is mooi versierd. Maja heeft de tafel gedekt met linnen tafellakens, groene takken en droogbloemen, waar ze kleine boeketjes van heeft gemaakt die ze in verschillende vaasjes heeft gezet. Kaarsen, dennenappels en kerstballen maken de natuurlijke, rustieke look compleet.

‘Ik koop niet elk jaar een berg nieuwe kerstversieringen. Ik koop een paar dingen. De rest hebben we tweedehands gevonden of geërfd en gebruiken we elk jaar opnieuw. Ik vind het ook leuk om met kerst de natuur in huis te halen. We hebben een grote tuin, dus ik ga op zoek naar mooie takken voor de ramen, en mos en groen voor de decoraties en tafelschikking.’

Toen Maja de doos met kerstballen tevoorschijn haalde, realiseerde ze zich dat ze nogal rare kleuren hadden. In plaats van nieuwe te kopen, beschilderde ze ze met restjes verf uit de kelder. De truc is om een beetje bakpoeder door de verf te doen, dan krijg je een mooie structuur die een beetje op keramiek lijkt. Een simpele en goedkope manier om je kerstversieringen op te frissen.

© Lene Samsø

Toen het gezin het huis kocht, waren de balken donkerbruin geschilderd en zaten er spots in het plafond. Die hebben ze verwijderd en alles werd wit geschilderd om van de kamers één geheel te maken.

© Lene Samsø

Lees ook:

Zelfgemaakte kerstversieringen

DIY-projecten zijn een deel van de voorpret, en Maja vindt het leuk om creatieve ideeën uit te proberen die ze bijvoorbeeld vindt in tijdschriften en op Instagram of Pinterest.

‘Dit jaar besloot ik om mijn kerstballen een nieuwe look te geven, omdat de kleuren niet echt bij het interieur pasten. In plaats van nieuwe te kopen, heb ik ze geverfd met restjes verf uit de kelder, die ik heb gemengd met een beetje bakpoeder. Het geeft een structuur die op keramiek lijkt en dat is een leuk effect dat bij onze stijl past.’

Het huis is ruim 120 jaar geleden gebouwd en de woonkamer is er later aangebouwd. Er is veel ruimte en veel licht, wat bijdraagt aan een lichte en uitnodigende sfeer. Maja en Kristian vinden het belangrijk dat hun meubels en stijl passen bij de sfeer van het huis. Kristian wilde al heel lang een piano en vond uiteindelijk een elektrische minivleugel waar hij en de meisjes ijverig hun kerstliedjes op oefenen. De bank komt van Sofakompagniet, de salontafel Plinth is van Menu en de loungestoelen zijn Spanish Chairs van Børge Mogensen, tweedehands gekocht.

Voor een krans heb je geen klassiek kerstgroen zoals dennentakken en mos nodig – dit zijn eucalyptustakken en gedroogde hortensia’s die losjes om een gouden ring zijn gewikkeld. Het resultaat is zowel romantisch als nonchalant.

© Lene Samsø

Maja recyclet bossen bloemen als kerstversiering. Ze gebruikt droogbloemen en takken met dennenappels in kransen, boeketjes en decoraties in het hele huis.

© Lene Samsø

De rode draad in de woning van Maja en Kristian is groen. Ze hebben verschillende tinten oudgroen gebruikt, waardoor er rust en eenheid ontstaat in dit grote huis. De lichtgroene, linnen gordijnen zijn van H&M Home, het dekbedovertrek is van Idémøbler.

© Lene Samsø

Samen een kerstboom zoeken

Niet alleen zijn alle kerstversieringen belangrijk voor het gezin, ook de kerstboom is een belangrijke traditie die ze elk jaar in ere houden. Er wordt ruimte gemaakt voor een grote boom en dit jaar heeft de kerstboom zelfs zijn eigen kamer gekregen. De middelste kamer, die normaal als speelkamer voor de meisjes dient, wordt in december leeggehaald en gebruikt voor de grote kerstboom.

‘De dag dat we de kerstboom gaan halen is altijd een feest. We gaan dan naar een plaatselijke kerstmarkt, met allerlei gezellige kraampjes, veel dieren, ponyritjes en appeltaart. Sinds we hier wonen is dat echt een traditie geworden. Dan zoeken we samen een kerstboom en zagen hem om – dit jaar kunnen we zelfs een extra grote boom kiezen.’

Het huis heeft maar liefst vier woonkamers en suite. De voorkamer wordt gebruikt als lees- en werkkamer. De kunst boven de Montana-boekenkast is van Studio HOLU.

© Lene Samsø

De keuken is een oude maatkeuken uit begin jaren 1990. Alles werkte nog en de keuken is gemoderniseerd door de kasten groen te schilderen en de apparatuur te vervangen.

© Lene Samsø