modern houten huis met betonnen muur en mooie meubels © Ida Schmidt

Kijk binnen in het vakantiehuis van een architect, dat authentiek en romantisch is

Dit unieke vakantiehuis bestaat uit meerdere gebouwen, met ingebouwde meubels, verborgen ruimtes en uitzicht op de natuur en de sterrenhemel.

Architect Thomas Bosse
© Ida Schmidt

Architect Thomas Bossel is partner bij PAX architects. Zijn buitenhuis, Molshuset geheten, is een houten huis met een betonnen kern van 82 m2. Het is in 2019 gebouwd op Helgenæs, een schiereiland in het oosten van Jutland.

gecombineerde betonnen muur en houten beek
© Ida Schmidt

Het gegoten betonblok is visueel interessant, vooral in combinatie met de houtblokken en de houten deur. Deze laatste, die naar de slaapkamer leidt, is net als de andere deuren gemaakt van bekistingsplaten uit de betonnen mal.

zwart huis met terras
© Ida Schmidt

Het zwarte huis heeft terrassen rondom. Dit is de westkant, waar de stenen wal op een betonnen muur stuit.

Een parel tussen de heuvels Bij aankomst voel je dat er iets bijzonders aan de hand is. Tussen de hoge bomen verschijnt een half verborgen zwart geschilderd houten huis. De stenen wal rondom de tuin aan de voorkant van het huis gaat een mooi samenspel aan met de bestrating van bakstenen en verweerd beton, die naar de ingang leidt. De sobere hoofdingang versterkt het gevoel dat hier niet zozeer aan een indrukwekkend exterieur is gedacht, maar aan materialen, functionaliteit en veerkracht – hier kan de wind zo hard waaien als hij wil.

‘Het was de bedoeling om een plek te creëren waar we ons kunnen losmaken, waar we onszelf anders voelen en waar we onze zintuigen meer gebruiken. Hoe uniek is het om door het dakraam omhoog te liggen kijken en dan de vallende sterren te tellen. In de stad heb je daar geen kans toe vanwege de lichtvervuiling,’ vertelt de eigenaar, archi­ tect Thomas Bossel, over het zomerhuis dat hij deelt met zijn vriendin Louise en hun dochter Nora.

EEN HOEKJE van de richel voor de wijn
© Ida Schmidt

Een hoekje van de richel voor de wijn.

Lees ook:

trekkoord met bruine leren tas
© Ida Schmidt

Alles in de nabije natuur valt te gebruiken. Hier doet een tak dienst als kapstok.

eetkamer in houten hut met betonnen muren en natuurlijke materialen
© Ida Schmidt

Kijkje vanvuit de woonkamer in het westen naar de keuken in het oosten. De gietvloer in het eetgedeelte en de keuken scheidt de ruimtes visueel en qua materialen. De ingebouwde functies zijn duidelijk zichtbaar. De keuken is niet extravagant, maar de goedkoopste van Ikea met zelfgemaakte fronten van grenen planken uit de plaatselijke bouwmarkt.

Een kern van beton Dat het huis fungeert als een soort kijkdoos waardoor je de natuur kunt ervaren, wordt duidelijk als je het uitzicht op de natuur ziet door de panoramische ramen. Het huis heeft geen binnenmuren, maar een centrale kern, vertelt Thomas. Binnen huisvest de robuuste betonnen kern de privéfuncties: badkamer/wc, vliering en slaapvertrekken. Buiten fungeert de betonnen kern als een groot meubel met ruimte voor de haard, brandhout en de wijnopslag.

En niet onbelangrijk, hij ondersteunt het dak en de buiten­ muren. Rond de kern van het huis zijn de overige vertrekken georganiseerd: hal, keuken, eetkamer en woonkamer. Het is één doorlopende ruimte, maar met een verschillende ruimtelijkheid, van hoog en smal tot laag en breed.

woonkamer in houten hut met betonnen muren ilsted en natuurlijke materialen
© Ida Schmidt

De woonkamer baadt in natuurlijk licht. Het schuine dakraam verlicht de wand en het ingebouwde bed, waar je zo in slaap valt tijdens het sterrenkijken. De salontafel is gemaakt van hout uit de betonnen mal. De oude warmtelamp erboven komt van de rommelmarkt.

BØRGE MOGENSENS Safari Chair en de jachtkruk behoren tot de weinige losse meubels
© Ida Schmidt

Børge Mogensens Safari Chair en de jachtkruk behoren tot de weinige losse meubels.

rood visnet als wanddecoratie
© Ida Schmidt

Duurzame oplossingen Binnen valt de afwezigheid van formeel meubilair op. En overal zijn ingebouwde oplossingen.

‘Je zou kunnen zeggen dat we in dit huis in de muren leven. De keuken is geïntegreerd in de oostwand, en de bank in de westwand. Het is een poging om een woning te creëren die bedoeld is voor de locatie en de natuur, en om te denken in termen van robuuste oplossingen in plaats van al die flexibiliteit die nu zo in zwang is. Voor ons was het belangrijk om iets te maken dat durft te staan voor wat het is, zelfs over 50 jaar,’ vertelt Thomas.

Het meubilair dat niet is ingebouwd, is hoofdzakelijk gemaakt van hergebruikt bouwhout. Bekistingplanken van de mal zijn omgetoverd tot houten banken en gebruikt voor de binnendeuren van het huis en de salontafel.

Hout en beton komen overal terug. Vanbuiten wordt het huis gedefinieerd door de kleur zwart, vanbinnen is het bekleed met onbehandeld hout. Dit geeft het interieur een warme uitstraling die mooi contrasteert met het grijze beton.

DE HOUTEN BANK gemaakt van restmateriaal van de bouw
© Ida Schmidt

De houten bank is gemaakt van restmateriaal van de bouw.

Lees ook:

zwarte badkamer met ronde spiegel
© Ida Schmidt

De badkamer is, net als het overige interieur, spartaans gehouden – alleen het hoognodige staat erin. De plank boven de gootsteen is van gegoten beton. Het linnen gordijn voegt een zachte toets toe aan de ruimte. De muur is gepleisterd en vervolgens zwart geschilderd en vormt een contrast met het witte sanitair.

AAN DE NOORDKANT schermen de ingebouwde houtschuur en de lattendeur de buitendouche af.
© Ida Schmidt

Aan de noordkant schermen de ingebouwde houtschuur en de lattendeur de buitendouche af.

Ontsnappen aan de drukte Het huis was van meet af aan bedoeld om aan het drukke leven van alledag te kunnen ontsnappen, en niet zozeer als een echt vakantiehuis.

Daarom heeft het ook de sfeer van een berghut: een plek waar je lekker voor de open haard kunt kruipen wanneer de koude maanden aanbreken.

DE SLAAPKAMER bevindt zich in de donkere kern.
© Ida Schmidt

De slaapkamer bevindt zich in de donkere kern. Het extra lange bed, dat op maat gemaakt is voor de ruimte, is van grenen, net als het muurbeschot. De zwart gebeitste lattenwand zorgt voor een spel van materialen dat kenmerkend is voor het hele huis.

DIT HUISJE IS LICHT en comfortabel – een soort miniversie van het hoofdgebouw
© Ida Schmidt

Dit huisje is licht en comfortabel – een soort miniversie van het hoofdgebouw. Het hoekraam is een opvallend element, dat licht geeft zonder inkijk. De laden onder het bed creëren opbergruimte. De houten vloer is wit geschilderd met een hoogglans afwerking.

zwart huisje met prachtige meubels en besneeuwd landschap
© Ida Schmidt

Het bijgebouw doet dienst als atelier en verheft zich met zijn karakteristieke dak als een lantaarn in het landschap. Het grote glasoppervlak in het dak zorgt voor veel licht. Alle gebouwen op het terrein zijn met elkaar verbonden door trappen en loopbruggen. Ook hier is het genieten van het buitenleven op rustieke, zelfgebouwde meubels.