Bekijk dit onder architectuur gebouwde huis met uitzicht op de prachtige natuur

In dit huis wonen Milan Obaidi en Clas Winding in innige symbiose met de natuur, en met meer dan 100 potplanten.

Huis had veel potentieel en historie

De Deense schrijver Martin Andersen Nexø heeft in het huis gewoond – hij werd wereldberoemd toen zijn roman Pelle de Veroveraar in 1987 werd verfilmd en een Oscar won. En ook de kunstenaar Asger Jorn woonde in deze prachtige omgeving. Dit huis op de helling tegenover een meertje werd ontworpen door architect Ib Kofod-Larsen en is nu de thuisbasis van docent Milan Obaidi van de universiteit van Oslo en chef de clinique en psychiater Clas Winding.

‘Het huis was verouderd toen we het kochten, maar met veel potentieel. Er klopte niets van de indeling en bij de aanbouwen uit de jaren 1970 en 1980 waren materialen uit verschillende perioden gebruikt, dus stilistisch gezien was het een rommeltje.

We wisten al dat we zouden gaan verbouwen, maar we wilden hier eerst een tijdje wonen om het huis te leren kennen. We vonden het zonde om het af te breken en iets nieuws te bouwen omdat het huis zo veel geschiedenis heeft. Dus besloten we om het te koesteren, en we namen Kim Pretzmann Olesen van Nordpil Arkitekter in de arm,’ vertellen Milan en Clas.

‘We hebben geprobeerd trouw te blijven aan de materialen van de tijd waarin het huis werd gebouwd – natuursteen, veel hout, linoleum – en het huis te openen, zodat het uitzicht dat het biedt centraal komt te staan.’

kamerkas moderne planten

De oranjerie is als een natuurlijke verlenging van het huis ontworpen.

© Peter Kragballe

Bloemen en groenten vullen de oranjerie

Naast het uitzicht stelen ook de keuken en de aangebouwde oranjerie de show. Het stel droomt al heel lang van een erker voor alleen planten, en van een kas. Bij elkaar zijn er meer dan 100 potplanten in huis.
‘We zijn gedeeltelijk zelfvoorzienend en kweken graag onze eigen bloemen en bijzondere groenten.

We hebben artisjokken, vijgen, granaatappels, allerlei fruitbomen zoals abrikozen en perziken en zeven truffeleiken in de achtertuin. We hebben ook enkele exotische en unieke bloemen zoals een hawaïpalm en woestijnrozen,’ vertelt Milan.

woonkamer natuur modern

De haard is opengewerkt door ambachtslieden die hier bij een verbouwing aan het werk waren. De regisseursstoel, die Milan al heeft sinds hij promoveerde, vond hij op een markt in de Toscaanse stad Lucca.

© Peter Kragballe

Lees ook:

moderne groene keuken

De keuken valt op door een verscheidenheid aan oppervlakken. De 2 meter hoge eiken deur naar de badkamer is ontworpen door Nordpil Arkitekter.

© Peter Kragballe

Een keuken precies naar wens

De keuken is door Kalø Køkkenet op maat gemaakt naar wens van het stel, vooral die van Clas, die uren per week aan het aanrecht staat. De wasemkap is verzonken in het kookeiland, waardoor de kasten alle ruimte krijgen.

‘Ik noem de keuken meestal Milans paradeplaats,’ grinnikt Clas.

‘Maar we hebben ook zo veel mooi teakhout en fijne keramiek, en ik vind het zonde om dat weg te stoppen in kasten waar je er niet van kunt genieten. En je gebruikt het meer als het voor het grijpen staat,’ zegt Milan.

natuurlijke eetkamer hout

De eettafel hebben Clas en Milan ooit in een tweedehandswinkel op de kop getikt en meegenomen uit hun oude appartement. Boven de tafel hangt
een lamp van de Zweedse ontwerper Uno Kristiansson. De vaas met droogbloemen is West Germany-keramiek.

© Peter Kragballe
natuurlijke eetkamer hout

Kalø køkkenet leverde naast de keuken ook het akoestische plafond in eiken. De lampen zaten oorspronkelijk onder viaducten boven de snelweg. Clas vond er zes en bespoot ze met een messingspray. De barkrukken zijn van Verner Panton.

© Peter Kragballe

Hier heerst een open en gastvrije sfeer

Een grote sculpturale open haard strekt zich uit tussen de keuken en het eetgedeelte. Naast de praktische functie als verwarming is het de bedoeling dat hij dienstdoet als een meubelstuk waarop gasten kunnen zitten kletsen terwijl in de keuken het eten wordt klaargemaakt. Al met al is de sfeer open en gastvrij, vergelijkbaar met die in Zuid-Europese keukens.

woonkamer natuur modern

De woonkamer bevindt zich op kelderniveau, maar omdat er panoramaramen aan de westkant van het huis zijn, heb je niet het gevoel dat de kamer onder de grond ligt. De trap leidt naar de keuken en de eetkamer op de begane grond. Wegners Papa Bear Chair schittert in deze lichtblauwe versie.

© Peter Kragballe

Lees ook:

modern houten terras
© Peter Kragballe
groene huis zwarte kool
© Peter Kragballe