Binnenkijken de eethoek
© Andreas Mikkel Hansen /Styling: Elisabeth Kruse

Met uitzicht op zee en land

Een woonkamer met uitzicht op de Limfjord, Gjellerodse en Kabbel, sommige huizen hebben het allemaal. Kijk binnen bij deze Deense droom

Jutland

De eerste keer dat Helle Skovmose Kjær en Gunnar Lisby Kjær de boerderij Søgård een stukje buiten Lemvig in het Deense Jutland zagen, was bij een bezichtiging 30 jaar geleden. Ze kochten echter een andere boerderij in de buurt, die ze in de loop der jaren hebben verbouwd en gerestaureerd. Tot ze zin kregen in iets nieuws.

Binnenkijken bewoners

Helle Skovmose Kjær en Gunnar Lisby Kjær.

© Andreas Mikkel Hansen /Styling: Elisabeth Kruse

Toeval bestaat niet

Het toeval wilde dat ze terugkwamen bij Søgård, dat toen inmiddels 150 jaar oud was. Er hoorde een groot stuk land bij, dat echter was verkaveld tot vakantiehuispercelen. ‘We kochten de boerderij een beetje op de gok. Maar omdat het om een woonhuis ging, wisten we dat we niet konden verbouwen zonder de juiste vergunningen,’ legt Gunnar uit.

Binnenkijken keuken

Een van de discussiepunten tijdens de bouw was of de kozijnen zwart of wit moesten worden. Vooral Helle was bang dat zwarte kozijnen tegen de witte wanden kil zouden aandoen. Maar de ruimte krijgt volop warmte van het vele hout en het daglicht. Naast wat je op deze foto ziet, heeft de keuken ook een voorraadkamer met een gekoelde vloer.

© Andreas Mikkel Hansen /Styling: Elisabeth Kruse

Omgeving

Het stel keek rond in de omgeving om een gevoel te krijgen van wat er het best zou passen en om met de buren te praten over hun prille nieuw bouwplannen. Dat ging goed, want de buren waren blij dat er maar één huis zou komen in plaats van de geplande vier. Vervolgens moest de gemeente haar zegen uitspreken, waarna alle wensen ten aanzien van uitstraling, materialen en de manier waarop het stel in het huis wilde leven werden doorgegeven aan de architecten van Wullum Pasgaard uit Holstebro. Zij kwamen langs, maakten berekeningen voor het uitzicht en sloegen daarna aan het tekenen.

Binnenkijken nis

Een mooie houten nis doorbreekt de zwarte kastenwand. Hier kun je koffie zetten, koken of even iets neerzetten dat de oven in of uit gaat. Op dit moment staan er onder andere een keramieken kan van The Audo, een B&O-speaker, een espressomaker van Stelton en een snijplank van Formgjort by Jonas Als.

© Andreas Mikkel Hansen /Styling: Elisabeth Kruse
Binnenkijken keukenblad

Het keukenblad van zwaar graniet, kreeg een oppervlaktebehandeling waardoor het van leer lijkt. Het kookeiland heeft inductie met een geïntegreerde wasemkap van Bora en een extra afwasmachine. De kraan is van Quooker. De keuken is van Uno Form in het model Copenhagen.

© Andreas Mikkel Hansen /Styling: Elisabeth Kruse

Liefde op het tweede gezicht

Maar het ontwerp dat de architecten presenteerden, was niet helemaal wat Helle en Gunnar hadden verwacht. Toen we het zagen, dachten we: niks voor ons. Maar een uur later, toen het ons allemaal uitgebreid was uitgelegd, tja, toen waren we verkocht,’ vertelt Helle.

Gunnar roept uit: 'Nooit van m’n leven' was het eerste wat ik dacht. 'Maar aan de andere kant: de architecten zouden veel geld krijgen voor het huis dat ze aan ons presenteerden, dus ze moesten natuurlijk ook de kans krijgen om hun zaak te bepleiten. We hadden van tevoren besloten dat we een architect wilden die een ambachtelijke opleiding had gevolgd, zodat we zeker wisten dat de tekening die voor ons lag ook daadwerkelijk kon worden uitgevoerd.’

Binnenkijken lade

Er is bergruimte in het gehele kookeiland en langs de wand, maar zoals Helle zegt had het ook niet minder moeten zijn.

© Andreas Mikkel Hansen /Styling: Elisabeth Kruse
Binnenkijken trap

VAN DE TRAP geniet het stel meerdere keren per dag, hoewel Helle er in het begin wat moeite mee had: haar multifocale bril maakte het lastig om de onderste traptrede te zien. Door schade en schande wijs geworden heeft ze nu een plant op die tree gezet.

© Andreas Mikkel Hansen /Styling: Elisabeth Kruse

Ruimte

Aldus geschiedde. Het huidige Søgård is vrijwel een op een het ontwerp van Wullum Pasgaard. Op de begane grond bevinden zich een aantal slaapkamers, een badkamer, een grote woonkamer, de toegang tot de garage en de deur naar de binnenplaats, waar momenteel Helle druk doende is om een grote tuin aan te leggen.

Op de eerste verdieping zijn de slaapkamer van Helle en Gunnar, een grote inloopkast, een badkamer en een zitkamer. Daarnaast nemen de keuken met voorraadkamer, de eethoek en de tv kamer ruim de helft van deze woonlaag in beslag.

Binnenkijken haard

EEN HEERLIJK HOEKJE, waar de bakstenen van Randers Tegl bijdragen aan het karakter. De bank is van Børge Mogensen en de tafel van Copenhagen. De elektrische haard van Faber verspreidt warmte in de gehele ruimte.

© Andreas Mikkel Hansen /Styling: Elisabeth Kruse
Binnenkijken de slaapkamer

WAKKER WORDEN met zo’n uitzicht, daar móét je toch wel vrolijk van worden. Het bed is van SengeSpecialisten, de gordijnen zijn van Garant Lemvig en het beeld bij het raam is van Grethe Hermansen.

© Andreas Mikkel Hansen /Styling: Elisabeth Kruse

Zichtlijnen

Vooral het uitzicht valt op en het hele huis is dan ook georiënteerd in zichtlijnen, die uitgaan van de situering van de grote, op maat gemaakte eikenhouten eettafel, die uitkijkt op het water en op de velden. 'Ik vind het heel fijn om tijdens het koken naar buiten te kijken, en we hebben het kookeiland zo gesitueerd dat dat kan', zegt Helle over de eikenhouten keuken van Uno Form uit de serie Copenhagen.

Binnenkijken de woonkamer

WOONKAMER MET UITZICHT op de Limfjord, Gjellerodse en Kabbel. De stoel is van Dux en de houten bol van Muubs.

© Andreas Mikkel Hansen /Styling: Elisabeth Kruse

Oog op de toekomst

Het matzwarte laminaat op de fronten was nog maar net op de markt, en het stel slaagde erin om witgoed te vinden dat daarbij paste.
‘Dat is een detail waar ik elke ochtend als ik de keuken binnenkom weer blij van wordt,’ zegt Gunnar.

‘Veel mensen kunnen er niet bij dat we de keuken op de eerste verdieping hebben geplaatst: dit is het huis waar we oud willen worden en dan moeten we dus elke keer die trap op en af. Maar er is een logische verklaring voor: het is gezond, en hoe vaker je trappen loopt, hoe langer je mobiel blijft. Maar we hebben ook een lift laten plaatsen, voor als het echt nodig mocht worden.’

Binnenkijken badkamer

HET BAD is een Rimini Uno 170 cm, gemaakt van Rock Solid. De kraan van geborsteld koper is van Vola, de kruk is van Blomus en de handdoeken zijn van Geismars.

© Andreas Mikkel Hansen /Styling: Elisabeth Kruse
Binnenkijken badkamer accessoires

PRODUCTEN VAN Blindes Arbejde, Frama en The Organic Company.

© Andreas Mikkel Hansen /Styling: Elisabeth Kruse

Custom made

In de trap is dan ook veel liefde gestopt. Hij is in zijn geheel op locatie gemaakt door SHS Byg en heeft geïntegreerd licht bij de treden en de leuning. Helle en Gunnar heben zelf de hoogte van de treden bepaald en het oppervlak gekozen, dat hard is maar zacht aanvoelt als je erop loopt.

Binnenkijken badkamermeubel

DE BADKAMERINVENTARIS is net als die van de keuken van Uno Form uit de serie Copenhagen, van eiken met een blad en wastafel van wit Corian.

© Andreas Mikkel Hansen /Styling: Elisabeth Kruse
Binnenkijken douche cabine

DE DOUCHECABINE, de tegels en de doucheset zijn uitgevoerd door SHS Byg en Vemb Smede & VVS. De betonnen tegels van 90 x 90 cm zijn van Garant Lemvig.

© Andreas Mikkel Hansen /Styling: Elisabeth Kruse

Binnenklimaat

Ook aan het binnenklimaat is prioriteit gegeven, met akoestische plafonds van I-Wood en Troldtekt en geïntegreerde speakers van B&O. Omdat het huis zo veel glas heeft, was de warmte een punt van zorg. Maar dat viel alles mee.

‘We stonden ervan te kijken hoe effectief het glas de temperatuur reguleert. We hebben één airconditioner in het midden van het huis, en in de allerwarmste tijd staat die van middernacht tot ’s ochtends vroeg voluit aan' aldus de bewoners.

Binnenkijken luchtfoto

OP DE LUCHTFOTO zie je niet dat er nog een gedeelte is, een bijgebouw van 250 m2, dat beschutting helpt creëren op de binnenplaats. Op die manier is het nieuwe Søgård trouw aan het oorspronkelijke Søgård.

© Andreas Mikkel Hansen /Styling: Elisabeth Kruse

Buitenleven

'We gebruiken de terrassen ook vaak. Ze liggen op het oosten en westen, waardoor we altijd wel ergens beschut kunnen zitten, ook al bevinden ze zich op 21 meter hoogte. Op aanraden van de verwarmingsinstallateur hebben we een elektrische haard met waterdamp laten aanleggen in plaats van een gashaard, en dat werkt heel goed. Het totale resultaat is subliem, en ik denk dat je niet snel een huis vindt met een betere akoestiek dan dit,’ zegt Gunnar. Helle vult aan: 'We waren een beetje bang dat we ons vorige huis zouden missen, waar we zelf zo veel aan hadden gedaan. Maar daar hebben we echt geen moment last van gehad. We zijn dol op dit huis en genieten er iedere dag van.’

Binnenkijken tuin

HELLE IS DRUK BEZIG om een tuin aan te leggen, met onder andere een bloembed van cortenstaal.

© Andreas Mikkel Hansen /Styling: Elisabeth Kruse
Binnenkijken moderne villa

DE INDRUKWEKKENDE GEVEL van beton en steen van Randers Tegl is op locatie gegoten en vormt het kader rond een gezellige zithoek binnenshuis.

© Andreas Mikkel Hansen /Styling: Elisabeth Kruse