prachtige binnenplaats met Japanse invloeden © Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Een esthetisch betonnen huis in minimalistische Japanse stijl

In deze woning gaat de Scandinavische stijl samen met ruw beton en de minimalistische lijnen van de jaren 1960.

ARCHITECT RASMUS BAK
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Architect Rasmus Bak op de rand van een Bolia-bank, die met zijn warme leren bekleding de ruwe betonnen muur verzacht.

betonnen huis met Japanse en minimalistische lijnen uit de jaren 60
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

De platte vlakken en de mix van eikenhout en ruw beton geven het huis een eenvoudige en bescheiden look, die doet denken aan de Scandinavische en Japanse stijl en de minimalistische lijnen uit de jaren 1960 van de Amerikaanse Case Study Houses in Los Angeles en Palm Springs.

Japanse stijl Met zijn lange lijnen, platte dak en materialen als eikenhout en ruw beton straalt de privéwoning van architect Rasmus Bak een esthetische soberheid en elegante eenvoud uit, die geïnspireerd is op de minimalistische look van de jaren 1960. Het huis wordt geflankeerd door groenblijvende struiken en ligt dicht bij het water in de wijk Risskov in Aarhus, maar de sfeer hier is tijden plaatsloos, met een coole vibe à la Palm Springs gemixt met een serene Japanse touch.

Waar te beginnen? Met de grote lijnen? Of zullen we inzoomen op een van de vele details, zoals het superdunne eiken keukenblad dat boven het eiland lijkt te zweven, de Japanse papieren lamp in het hart van het huis of het kleu- renpalet, met zo min mogelijk wit om alles sober en natuurlijk te houden. Waar we ook starten, alles komt samen in een organische flow.

betonnen huis met Japanse en minimalistische lijnen uit de jaren 60 en binnenplaats
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Het hart van het huis is de grote woonkeuken, waar het licht van alle kanten binnenvalt en de grote Japanse lamp van papier als een witte zon boven de eettafel hangt. Het ruwe beton is mooi in balans met de zachte gordijnen van Kvadrat, en het Zwitserse leisteen van de eettafel krijgt tegenspel van het naturelkleurige vlaggentouw van Kjærholms lichte PK1- stoelen van geborsteld staal. De plafondhoge eiken deuren en ramen zijn op maat gemaakt door Krone Vinduer.

sculptuur van keramist Louise Gaarmann, en een tegel uit Skagerak gekanteld
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Voor het raam staat een sculptuur van keramist Louise Gaarmann, en tegen de muur een dienblad van Skagerak. Alle praktische zaken in de keuken zijn weggewerkt. De keuken is ontworpen door Baks Arkitekter, geproduceerd door Garde Hvalsøe en gebouwd met resthout van Dinesen.

betonnen huis met Japanse en minimalistische lijnen uit de jaren 60 en binnenplaats
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Overal zijn lange zichtlijnen, vloeiende overgangen en toch afgebakende ruimtes. Vanuit de keuken zie je de patio en de woonkamer.

Lees ook:

Rust en lange lijnen Het geheel betekent alles voor Rasmus Bak, die als architect en ontwerper altijd compromisloos zoekt naar het samenspel tussen grote lijnen en details, van planten tot verlichting. Hij vond het bijzonder om zijn eigen huis te ontwerpen, maar het proces was niet anders dan wat hij al bijna 20 jaar met veel succes als professional doet.

‘Ik werk met vormgeving, interieur, licht, lucht, overgangen, tactiliteit, materialen, hygge en rust en heb altijd gekeken naar de Scandinavische en Japanse stijl. Ik heb mezelf uitgedaagd om al het onnodige weg te laten en iets te maken waar niets druk, rommelig of opzichtig is. Ik heb uit al mijn ervaringen het beste genomen, om zo een rustige basis te creëren. Dat is belangrijk voor mij, dat ik een privéleven en een huis heb waar ik me kan terugtrekken en relaxen,’ vertelt Rasmus Bak.

moderne minimalistische woonkamer in betonnen huis en leren bank van Bolia
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

De inbouwhaard in de muur tussen de keuken en woonkamer geeft warmte in beide ruimtes en is vanaf meerdere plekken in de woning te zien, dankzij de plafondhoge raampartijen naar de patio. De woonkamer is ingericht met een volumineuze leren bank van Bolia en een Flag Halyard Chair van Wegner, die met hun zachte natuurlijke materialen een mooi contrast vormen met het grijze beton.

moderne minimalistische woonkamer in betonnen huis
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

De kamer baadt in het licht van twee van de patio’s, met links het grote, besloten terras met een in beton gegoten zwembad en achter een kleinere patio met een ondergrond van kiezels, wat beplanting en een buitendouche.

bureau ontworpen door Baks Arkitekter
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Achter in de woonkamer is een flexibele werkplek ingericht met een Series 7-stoel van Arne Jacobsen met leren bekleding en armleuningen, en een bureau dat ontworpen is door Baks Arkitekter

Een goed kader voor het dagelijks leven Hij wil een kader scheppen voor het goede leven. Het dagelijks leven. Daarom is de omgeving, van het strand in de buurt tot de in vorm gesnoeide struiken voor het huis en de wilde grassen in de achtertuin, zo belangrijk voor het architectonische verhaal – net als de koude ochtendduik in het zwembad op een winterdag, als het te donker is om in zee te zwemmen, of die gezellige momentjes met de kinderen, als het vuur knettert in de open haard.

Rasmus Bak geeft al zijn projecten een naam, en zijn eigen villa heet In Situ, wat Latijn is voor ‘ter plaatse’ en een vakterm voor beton dat ter plekke wordt gegoten, wat hier ook gebeurd is.

De poster van Le Corbusier geeft kleur aan de grijze wanden in de slaapkamer
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

De poster van Le Corbusier geeft kleur aan de grijze wanden in de slaapkamer.

minimalistische slaapkamer met betonnen muren en houten bed
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

De slaapkamer heeft een minimalistische sfeer. Een vintage bed van Wegner met gevlochten hoofdbord is nonchalant opgemaakt met een linnen sprei en wordt geflankeerd door wandlampen van Ferm Living.

Lees ook:

minimalistische badkamer met betonnen muren en ronde spiegel
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

In de badkamer lijkt het wastafelmeubel een sculptuur. Het is gehouwen uit een groot stuk steen uit het Zwitserse Vals en bewerkt door Vaselli in Italië in samenwerking met Zurface. De adering en structuur van steen en beton zorgen voor een theatrale mix van patronen. De ronde spiegel tempert dit.

Fascinatie voor beton Rasmus’ vader was metselaar en als kind had Rasmus al een fascinatie voor beton.

Maar ook andere dingen zijn ter plekke gegoten of speciaal gebouwd: de wastafels in de badkamer zijn ontworpen door Baks Arkitekter en uit grote blokken Zwitserse leisteen gezaagd, en ook de plafondhoge deuren van eikenhouten Dinesen-planken zijn een ontwerp van Baks Arkitekter.

De raamkozijnen van eikenhout van Krone Vinduer zijn op maat gemaakt.

De binnenplaats buiten heeft een buitendouche die het hele jaar door kan worden gebruikt
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

In de patio is een buitendouche die het hele jaar door gebruikt kan worden

minimalistisch betonnen huis met lange spiegel
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Effecttief detail Buiten en binnen worden weerspiegeld in een smalle passpiegel, die het gevoel van ruimte en de plafondhoogte in de badkamer benadrukt.

Balans tussen vrouwelijk en mannelijk De keuken is van eikenhout, met verfijnde verticale lijnen die doen denken aan stammen in het bos. Het is een ontwerp van Baks Arkitekter voor Garde Hvalsøe, dat de keuken bouwde van Layers-planken van Dinesen. Het zachte textiel van Kvadrat geeft een aaibaar, vrouwelijk accent.

‘Het draait om weinig, maar goed. We leven in een tijd van drukte en rommel. Steve Jobs sprak over het belang van het wegnemen van ruis om energie vrij te maken voor andere dingen. Dat heb ik met dit huis gedaan,’ verklaart Rasmus Bak.

Licht en lucht stromen dus door het huis, dat ontdaan is van alle poespas en toch imperfect en organisch is. Want als je natuurlijke materialen gebruikt, ontstaat er iets wat je niet kunt sturen. Planten groeien, houtwerk veroudert en moet worden geolied en zelfs beton verandert door de tijd heen. Dat is een bewust onderdeel van het geheel en de poëzie van de architect.

minimalistisch betonnen huis met Japanse invloeden en zwembad
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

De betonnen muren en glaspartijen in eikenhouten kozijnen creëren een subtiele esthetiek rond het zwembad en bij de patio van 80 m2. Het zwembad is niet alleen een grafisch element, maar wordt het hele jaar door gebruikt. De twee simpele stoelen van Jørgen Høj en Poul Kjærholm zorgen voor die onmiskenbare Scandinavische sfeer op het eikenhouten terras, dat ook Japanse invloeden heeft en de minimalistische lijnen van de Amerikaanse Case Study Houses in Los Angeles en Palm Springs. Vervang de bomen op de achtergrond door palmen, en we zouden ook best in Californië kunnen zijn. D

minimalistisch betonnen huis met Japanse invloeden en zwembad
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Deze eethoek in een overdekte nis biedt verkoeling en schaduw in de zomer en beschutting en warmte in de koudere maanden van het jaar.