Huis natuur
© Andreas Mikkel Hansen

Volledig verbouwd jarenzeventighuis met zadeldak – Dicht bij de natuur en aan zee is een thuis gecreëerd in symbiose met de omgeving

De fantastische ligging tussen hemel en duintoppen overtuigde Grethe en Bent ervan dat dit dé plek was voor hun droomhuis.

Unieke ligging dicht bij de natuur en aan zee

Grethe en Bent Hansen zochten een huis dat ze konden verbouwen en dat een unieke ligging had dicht bij de natuur en aan zee. Ze bekeken dit huis op een natte, grijze dag en dachten: misschien is het wel wat.

Toen ze het 14 dagen later nog eens zagen, op een prachtige zomerdag met 30 °C, was het een uitgemaakte zaak.

70'er-A-hus
© andreas mikkel hansen
Huis natuur
© Andreas Mikkel Hansen
Huis natuur
© Andreas Mikkel Hansen

Het huis vlijt zich prachtig in de omgeving.

LEGO-model als uitgangspunt

‘We werden meteen meegenomen naar de top van het duin, waar je naar alle kanten uitzicht hebt op de zee, het landschap en de fjord, en we wisten dat dit het was. Het charmante huisje met puntdak voerde ons terug naar de jaren 1970. We besloten om er eerst in te gaan wonen zoals het was, voordat we zouden beginnen met verbouwen,’ vertelt het stel.

Een van hun ideeën was het huis meer te openen naar de duinen en de zee, om meer harmonie met de natuur te creëren. Er moest veel licht naar binnen vallen, zodat je de grote, snelle weersveranderingen hier aan de Deense westkust kunt volgen.

Bent wilde dat het huis vanbuiten een uniforme look zou krijgen, antracietgrijs met een zwart dak en grijze ramen, zodat het huis als het ware vervlochten zou lijken met de duinen en een eenheid zou vormen met het landschap.

Hij bouwde een LEGO-model van het huis, dat vrijwel een-op-een gelijk is aan het huis dat er nu staat.

Huis natuur
© Andreas Mikkel Hansen

Dicht bij lucht en zee. De tafel is van Jysk, het dienblad is van Ferm Living, en de theekopjes zijn van Vipp. De kandelaar met het mooie handvat is een Wick-ledlamp van Graypants, het bankje is van Skagerak.

Huis natuur
© Andreas Mikkel Hansen

De bunkers waren in de Tweede Wereldoorlog onderdeel van de Atlantikwall.

Huis natuur
© Andreas Mikkel Hansen

Het huis wordt omarmd door de natuur en ligt beschermd tegen de wind zonder dat het uitzicht op de Noordzee verloren gaat. Aan het einde van de grindweg wappert de vlag ten teken dat gasten hartelijk welkom zijn.

Een knipoog naar het verleden

De beslissingen over de inrichting en materialen namen ze in samenspraak met hun schoondochter, architect Matilde Friese. Het uitgangspunt was dat alles simpel en natuurlijk moest zijn.

Als verwijzing naar de bunkers in de omgeving viel de keuze op beton voor de vloer, en de houten bekleding van de wanden en het plafond is op de kleuren van zand en drijfhout geïnspireerd.

Het staal in de keuken is een knipoog naar het verleden, toen het hier Jernkysten, IJzerkust, werd genoemd, omdat er heel wat schepen zijn vergaan. Daarnaast was staal een praktische keuze, want het kon in vorm gebogen worden voor de keukenbladen en de spatwand.

Huis natuur
© Andreas Mikkel Hansen

De keuken heeft gekaderde fronten en is uitgevoerd door SIG Køkken in samenwerking met Grethe en Bent zelf. Het stel bezocht de houtzagerij om de douglasstammen te kiezen waarvan de fronten en laden moesten worden gemaakt. Het keukenblad is door Bent getekend en gemaakt bij een lokale machinewerkplaats.

Huis natuur
© Andreas Mikkel Hansen

De wasemkap aan de wand moest zo klein mogelijk zijn en zowel decoratief als functioneel, net als de rest van de keuken van staal en hout. De lampen zijn van Ikea.

Huis natuur
© Andreas Mikkel Hansen

Alle slaapkamers hebben een tweepersoonsbed, een daklicht, houten wanden en een cementvloer, die makkelijk te onderhouden en schoon te maken is. De bedlampen komen nog uit het originele huis. Dekbedovertrek en sprei van Geismars.

Huis natuur
© Andreas Mikkel Hansen

In het verlengde van de woonkeuken leidt een lange, smalle gang naar drie slaapkamers en een badkamer met sauna. Aan het einde van de gang is een deur naar het terras.

Een huis met ruimte voor alles

‘We hadden er ook voor kunnen kiezen om het huis helemaal in de oorspronkelijke stijl te verbouwen. Maar we wilden graag een vliering, die uitzicht op zee en een hoog plafond mogelijk maakte. De douglashouten latten wijzen omhoog om de hoogte te benadrukken en opzij om de opening naar het water te versterken.’

Het grote open huis biedt ruimte voor alles wat het gezin graag doet: koken, bakken, gezellig bij de kachel zitten of een dutje doen op de vliering of op het bankje in de hoek.

Door de afsluiting in de richting van het duin heeft de woonkamer een geborgen sfeer en kun je op een warme dag ook de schaduw opzoeken.

Huis natuur
© Andreas Mikkel Hansen

De eettafel en het bankje zijn door Bent gebouwd, de kussens zijn op maat gemaakt door Skumhuset. De lamp boven de eettafel is van Ilva en de zwarte bank en kruk zijn van Skagerak. Op tafel staan glazen van Vipp en een melkkan van Ferm Living.

Huis natuur
© Andreas Mikkel Hansen

De bank van berkenfineer is door Bent ontworpen en uitgevoerd. De wollen plaid is van Vipp en het zeilschip op de vloer
heeft het gezin zelf in elkaar gezet.

Huis natuur
© Andreas Mikkel Hansen

Met de keuken links en de woonkamer rechts is de haard de plek waar het gezin’s avonds graag samen zit. De plafondlatten benadrukken de richting waarin je de zee en de lucht kunt zien. Met wat hulp heeft het stel zelf de in totaal 4,5
kilometer aan latten met 7500 schroeven vastgezet.

Huis natuur
© Andreas Mikkel Hansen

Overal in huis komen houten latten, cement en spatelmassa terug. De badkamer en sauna bevinden zich nog op dezelfde plek als in het oude huis, maar zijn groter gemaakt. De lange metalen schappen heeft het stel zelf ontworpen en aan de ruwe wand gemonteerd. Badborstels en -sponzen zijn van Blindes Arbejde.

Huis natuur
© Andreas Mikkel Hansen

De sauna is een fijne plek als je op een koude herfst- of winterdag in zee hebt gezwommen, want bijna het hele gezin
zwemt het hele jaar door. De wastafel is van Spa Kompagniet, de handdoeken zijn van Vipp, en de zeep is van Tromborg.

Lees ook: