Kijk binnen in dit huis op het Deense eiland Fanø, dat is geïnspireerd door de lokale bouwstijl

Bodil en Egon werden verliefd op de rust en de natuur van Fanø en bouwden een nieuw huis in de lokale bouwtraditie – tot op zekere hoogte, want het huis is met zijn ‘naakte’ oppervlakken heel bijzonder.

Rust en natuur van Fanø waren heerlijk

Als we op een grijze septemberdag aankomen in Nordby op het Deense eiland Fanø, ziet het huis er van een afstandje prettig herkenbaar uit, een echt eilandhuis. De roodgestuukte gevel licht op en het steile, met pannen bedekte zadeldak vormt een beschermende kap tegen de sterke westenwind.

Maar dichterbij gekomen zien we dat het huis verstoken is van details. Het lijkt haast een schets in al zijn naakte eenvoud. Fanø, dat in de Deense Waddenzee ligt, roept meestal associaties op met nostalgische vakanties in unieke, beschermde natuur. Maar Bodil en Egon Bjørnshave Noe, die eerst op het vasteland in Esbjerg woonden, op tien minuten varen van Fanø, vonden de ervaring van rust en ruimte zo fijn dat ze besloten er te gaan wonen.

‘We waren naar Esbjerg verhuisd voor werk en woonden er een paar jaar in een appartement. We gingen in die tijd vaak naar Fanø en werden verliefd op de rust, de natuur en het eilandleven hier, dicht bij de stad. Daarom besloten we om er te gaan wonen,’ vertellen ze.

Het huis op Fanø
© ida schmidt

De Schuifdeur en de buitengevel zijn gestuukt in de kleur Fanø-rood, die de bewoners samen met de verfproducent hebben ontwikkeld.

Een eerlijk, ‘naakt’ huis

Het stel wilde een huis dat niet opviel, maar zich op een natuurlijke manier zou voegen naar de bestaande bebouwing en de historische bouwtraditie. Hun zoon Søren, die smid is, had eerder samengewerkt met de architecten Lenschow & Pihlmann, en stelde zijn ouders voor om eens met hen te gaan praten.

‘Bij het eerste gesprek met Søren Thirup Pihlmann en Kim Lenschow Andersen hadden we meteen een klik, en ze kwamen met interessante ideeën. De gemeente was heel behulpzaam, dus we verwachtten van die kant geen grote problemen. Maar als je kiest voor een huis dat bouwtechnisch heel onconventioneel is, kom je onderweg toch van alles tegen,’ zeggen Bodil en Egon.

Vanbuiten is het huis opgetrokken uit keramische blokken, die zijn gestuukt – een traditionele werkwijze. De kleur van het stucwerk, Fanø-rood, heeft het stel samen met de producent ontwikkeld.

‘De architecten wilden graag dat het huis een eerlijke, “naakte” uitstraling zou krijgen. Dat idee sprak ons aan. Het huis heeft geen geschilderde oppervlakken, je kunt zien uit welke materialen het is opgebouwd. Dat geeft een prettige rust, vinden wij.’

Het huis op Fanø
© ida schmidt

De keramische blokken bestaat uit natuurlijke materialen: klei, zand en water. Daardoor bevatten de muren geen gifstoffen en geven ze geen schadelijke dampen af. Bovenin zie je nog net het grote raam aan de oostkant op de eerste verdieping.

Het huis op Fanø
© ida schmidt

‘BINNEN-BUITENKAMER’ met uitzicht op de binnenplaats. De grote schuifpui kan helemaal open.

Het huis op Fanø
© ida schmidt

De eetafel en de stoelen zijn tweedehands, maar de tafel is een recente aankoop terwijl het stel de stoelen al jaren heeft. De geborduurde stoel komt uit de jaren 1920 en is geërfd van familieleden die leefden van het naaien en borduren van hoeden. De secretaire en het wandkastje ernaast zijn ook erfstukken.

Lees ook:

Het huis op Fanø
© ida schmidt

Werkkamer op de eerste verdieping. De bureauladen die in 1920 door opa zijn gemaakt, worden nog steeds gebruikt
als bergruimte.

Warm door natuurlijke materialen

Binnen baden de ruimtes in het daglicht, en door de natuurlijke materialen doet het interieur heel warm aan. De vloer is van zachtrode cement en gaat mooi samen met de lichte stenen muren en de rode deuren van mdf. Het plafond oogt licht met zijn onbehandelde gipsvezelplaten die over isolerende papiervlokken zijn geplaatst.

Het lichte oppervlak reflecteert het licht op een mooie manier, en dankzij de grote ramen en de dubbele hoogte in het huis is dat er ook volop. Voor de constructie van het huis zijn Kerto-balken gebruikt, die een grote overspanning hebben, wat het mogelijk maakt om grotere ramen te plaatsen. Dat levert extra uitzicht op, vooral aan de westzijde, waar je prachtig uitkijkt op de leigrijze lucht en de heide.

Het huis op Fanø
© ida schmidt

Omdat de keuken voor het raam staat is hij opgebouwd uit mobiele onderdelen: de zes ladenkasten staan op wielen. Het keukenblad heeft een onderstel van gepoedercoat staal in dezelfde kleur als de spanten. Daardoor lijkt de keuken toch licht, hoewel hij van zware materialen is gemaakt.

Een unieke keuken

Zoon Magnus, die architectuur studeert, kwam met het idee voor de kasten en deuren en heeft ze ook zelf gebouwd en geplaatst. Hij gebruikte brandvertragend mdf, dat van zichzelf een roze kleur heeft. Zoon Søren ontwierp samen met zijn vriend Nikolaj en de architecten de keuken.

Het uitgangspunt was lucht te creëren rond een traditionele, op laden gebaseerde keuken. Omdat de kastjes voor het raam naar de binnenplaats staan, wilde het stel dat de keuken er ook aan de achterkant mooi uit zou zien en dat het raam schoongemaakt kon worden. Daarom staan de kastjes op wielen en kunnen ze als mobiele keukeneilandjes worden gebruikt.

‘Het is zo leuk om op een heel andere manier in een keuken te staan, omdat je hem kunt transformeren. Het beïnvloedt de hele eetkamer als de onderdelen van de ruimte flexibel zijn. We zijn heel blij met de keuken. Hij is heel functioneel en doet ook dienst als voorraadkamer,’ vertellen Bodil en Egon.

Het huis op Fanø
© ida schmidt

Het gastentoilet is ingericht in lijn met de eerlijke, niets verhullende stijl van het huis. Het onderstel van de wastafel is van hetzelfde materiaal als dat van het keukenblad.

Het huis op Fanø
© ida schmidt

Doorkijkje vanuit de slaapkamer via de overloop naar wat het gezin de binnen-buitenkamer noemt.

Rust, ruimte en lucht

De warme, rustige sfeer, het licht en de fijne akoestiek maken de woning op Fanø tot een thuis vol leven met een fantastisch binnenklimaat.

Het licht zwerft vrijelijk door de ruimte en de grote glaspartijen verwelkomen de woeste eilandnatuur. Alles wat we nodig hebben, is hier op het eiland en we zitten ook zo in Esbjerg en vandaar op de snelweg of in de trein.

Het fijnste is dat er hier veel rust en ruimte is. En het is een voorrecht om aan de oost- en westkant van het eiland in zee te kunnen zwemmen. De lucht is elke dag weer helemaal anders.

Het huis op Fanø
© ida schmidt

Betonnen trap naar de eerste verdieping met aan weerszijden schuifdeuren.

Het huis op Fanø
© ida schmidt

Kasten met ladenmodules in de bijkeuken, gemaakt door zoon Magnus.