© BIRGITTA WOLFGANG

Noorderlijke zen

Dit is het huis dat de Deense ontwerper Ole Palsby – wereldberoemd geworden vanwege zijn thermoskan Alfi – voor zichzelf en zijn gezin ontwierp. Nu woont het architectenpaar Maria Christine Saxe Hansen en Peder Elgaard in dit architectonische juweeltje, gebouwd op een hellend natuurterrein met uitzicht over zee. Beton, glas en staal voeren de boventoon in de minimalistische en Japans getinte villa.

WERK EN VRIJE TIJD GAAN HAND IN HAND Ole Palsby was een van de beste Deense designers. Hij ontwierp onder andere de potten en pannen van Eva Trio en de ronde thermoskan Alfi, die met zijn iconische ontwerp een van de best verkopende thermoskannen ooit is. De villa die we hier bezoeken is in 2004 gebouwd volgens tekeningen van Ole Palsby zelf. De ontwerper wilde een kader creëren waarin hij en zijn vrouw, keramist Bente Hansen, konden wonen en werken. Het huis weerspiegelt de ervaringen van een lang leven in de designwereld. Toen Ole Palsby in 2010 op 75-jarige leeftijd stierf, werd het architectonische pareltje in Noord-Seeland verkocht aan een architectenpaar met twee kinderen. Maria Christine Saxe Hansen en Peder Elgaard vielen vooral voor de interessante structuur en de ruimtelijke context van het huis.

‘Het kader dat we voor onszelf stellen is van groot belang voor de manier waarop we ons professioneel en privé ontwikkelen. Daarom twijfelden we geen seconde toen we het huis kregen aangeboden. Het is een oase waar we kunnen ademen. Het uitzicht op zee is als een steeds veranderend, dromerig schilderij dat ons inspireert bij ons werk,’ aldus Maria Christine Saxe Hansen.

Koop dit nummer voor € 6,95 in de winkel of online:

http://www.vipwinkel.nl/magazines/living/scandinavian-living-2018-02-10