© Stine Christiansen. Styling: Josefine Hedemann

Thuis bij Josefine

In het huis van stylist en ontwerper Josefine Hedemann ligt de focus op grote ruimtes, waar veel mensen elkaar kunnen ontmoeten, een aantal persoonlijke designdetails, die voor een warme, gezellige sfeer zorgen, en de achterliggende wens om duurzaam te wonen.

In een appartement van 130 m2 in de wijk Nørrebro in Kopenhagen woont stylist en interieurontwerper Josefine Hedemann met haar vriend en hun dochter. Toen ze vier jaar geleden verhuisden, besloten ze om de woning, die uit twee bij elkaar getrokken driekamerappartementen bestond, grondig te verbouwen. Ze wilden een echt thuis creëren dat de basis zou vormen voor hun nieuwe leven. Hoge plafonds, volop licht en ruimte om veel mensen te kunnen verwelkomen – dat moest het worden.

‘We hebben een aantal wanden doorgebroken, zodat er grote, lichte ruimtes ontstonden. Daarnaast kozen we in de keuken voor een kookeiland waaraan je kunt zitten, omdat we het leuk vinden om ook tijdens het koken deel uit te maken van het gezelschap. Jammer genoeg was er in de keuken niet genoeg ruimte voor een eettafel, maar we gebruiken het kookeiland heel veel. En wanneer we gasten hebben, zitten we er uiteindelijk vaak met z’n allen omheen, omdat het zo gezellig is,’ vertelt Josefine.

© Stine Christiansen. Styling: Josefine Hedemann

JOSEFINE HEDEMANN op een van haar vele gevlochten meubels.

Ze heeft de keuken zelf ontworpen en hem laten maken door meubelmakersbedrijf Det Mondæne Skur, dat de keuken vervolgens in productie heeft genomen. Josefine ontwierp ook het donkere wastafelmeubel in de bad­ kamer, dat dankzij een laag scheepslak waterdicht is. De Ikea­kasten in de slaapkamer heeft ze overtrokken met blauw linoleum. Als interieurontwerper vindt ze het niet meer dan vanzelfsprekend haar stempel op een woning te drukken door middel van eigen oplossingen. Het interieur heeft daardoor veel persoonlijkheid. Josefine en haar vriend zijn beiden opgegroeid met designklassiekers van onder meer Hans Wegner en Finn Juhl en vinden het leuk om veilingen af te gaan op zoek naar tweedehands klas­ siekers en andere bijzondere voorwerpen.

© Stine Christiansen. Styling: Josefine Hedemann

DE ZWARTE VITRINEKAST komt van een veiling en staat vol met door Josefine verzameld keramiek, glas en oud porselein. De stoelen zijn ontworpen door Niels O. Møller, de lamp heeft in het huis van de grootouders van haar vriend gehangen. De lithografie aan de wand van Jane Muus komt uit het huis waar hij is opgegroeid.

‘Ik houd van spullen met een geschiedenis. Ik vind het leuk om te weten dat mijn stoel in een ander huis heeft gestaan, een andere tijd en een ander verhaal gekend heeft. Nu maakt hij een tijdlang deel uit van ons leven en krijgt hij een nieuw leven en een nieuw verhaal. Naar mijn idee krijgt een huis met een zorgvuldig geselecteerde mix van oud en nieuw karakter,’ legt Josefine uit.

De vele vintage voorwerpen in de woning spelen ook nog een andere rol: ze zeggen iets over de manier waarop het gezin in het leven staat. Josefine en haar vriend vinden het belangrijk om zorg te dragen voor het milieu. Daarom kiezen ze voor tweedehands spullen en hebben ze voor de keuken en de badkamer gekozen voor een tijdloos design, uitgevoerd in materialen die jarenlang meegaan en op een mooie manier verouderen.

© Stine Christiansen. Styling: Josefine Hedemann

DE MUUR die de twee huiskamers van het appartement oorspronkelijk van elkaar scheidde, is gesloopt, waardoor de eetkamer en woonkamer nu in elkaars verlengde liggen. In de woonkamer staat een bank van de Italiaanse firma Marac Tailor Sofa, de zwarte granieten salontafel is van Magis, Het kelimkleed is een souvenir van een reis naar Jordanië. Aan de muur hangt een portret geschilderd door de Deense modernist Vilhelm Lundstrøm.

‘We hebben veel aandacht besteed aan de materialen. Ik vind het heel spannend om met bijvoorbeeld hout te werken, omdat het een levend materiaal is en de tekening zo sprekend is. De structuur van het hout heeft genoeg aan zichzelf – versieringen zijn overbodig. Ons huis is opgebouwd rond slijtvaste materialen die functioneel en duurzaam zijn. We zijn ons er terdege van bewust dat we ontzettend veel consumeren en kiezen daarom altijd voor kwaliteit in plaats van kwantiteit,’ zegt Josefine.

© Stine Christiansen. Styling: Josefine Hedemann

OP DE MALAWI-STOEL ligt een kelimkussen. De open kast heet Florence Shelf. Josefine heeft hem zelf ontworpen voor het Deense meubelbedrijf New Works.

Daarnaast zorgen de materialen en de oude meubels die ze hebben uitgekozen voor een warme sfeer.

‘We wilden van ons huis een plek maken waar mensen zich thuis voelen. De planten, de kleden, de gevlochten manden en het licht in het interieur creëren warmte. Mijn huis moet in de eerste plaats een prettige plek zijn en niet opgeprikt aanvoelen. Maar het mag er natuurlijk wel mooiuitzien,’besluit Josefine met een glimlach.

© Stine Christiansen. Styling: Josefine Hedemann

DE KEUKEN is de ontmoetingsplek – voor het gezin zelf en als er familie of vrienden over de vloer zijn. Josefine heeft hem zelf ontworpen en meubelmakersbedrijf Det Mondæne Skur heeft hem gebouwd. De keuken is uitgevoerd in geolied eiken en staal en heeft grote eikenhouten laden, witte tegels en aluminium handgrepen. De barkrukken van eikenhout komen van Trævarefabrikernes Udsalg en de lampen, Lantern Pendant, zijn van New Works.

© Stine Christiansen. Styling: Josefine Hedemann

ER STAAN VEEL PLANTEN in de woning. Het boompje in het midden heeft Josefine al meer dan 10 jaar. Het groeide met haar mee en op een dag schoot er plotseling een nieuwe tak op, die symbool zou komen te staan voor het nieuwe, derde lid van het jonge gezin. Volgens Josefine is het met bomen net als met designklassiekers: ze worden alleen maar mooier met de tijd die verstrijkt en het leven dat ze vormt.

© Stine Christiansen. Styling: Josefine Hedemann

DE BLAUWE KLEDINGKAST is een zogeheten Ikea-hack: Josefine heeft modules van Ikea voorzien van blauw linoleum, eikenhouten lijsten en messing grepen.

© Stine Christiansen. Styling: Josefine Hedemann

DE SLAAPKAMER is een grote ruimte, die op termijn in tweeën kan worden gedeeld als het gezin groter wordt. De witte bedlamp is van Astep en het roze zijden beddengoed van Shuj/Yoye Design.

© Stine Christiansen. Styling: Josefine Hedemann

DE BADKAMER is groter gemaakt door een deel van de oude keuken erbij te trekken, Zo ontstond de ruimte die Josefine en haar vriend graag wilden. Het door Josefine ontworpen wastafelmeubel is gemaakt van gebeitste houten platen. Net als in de rest van het appartement vind je hier overal spulletjes met een verhaal. Kleden, planten en hout verzachten de gloednieuwe badkamer.

© Stine Christiansen. Styling: Josefine Hedemann