Schelde Architecture
© Chtristoffer Regild

Een blik op Fanø's landschap vanaf de eerste rang

De prachtige natuur en de weidsheid van Fanø vergeet je nooit meer. Op dit Deense eiland ontwierp architect Mette Schelde een droom van een vakantiehuis, waarbij ze uitging van het omliggende duinlandschap met zijn zandhaver, het strand en de zee – en respectvol omging met dat wat er al was.

Bewerkt voor website door Mi Skjold Brix

Architect Mette Schelde van Schelde Architectuur - gespecialiseerd in architectuur aangepast aan de natuur - kreeg de opdracht voor het huis van een familie, dat een oud zomerhuis hadden gevonden op het perfecte perceel.

Toen de eerste tekeningen voor het vakantiehuis gemaakt moesten worden, maakte Mette Schelde een grondige analyse van het perceel en ging met de eigenaren om tafel om te brainstormen.

– Ze wilden veel contact met de natuur en het omliggende duinlandschap. Toen we elkaar ontmoetten, stond het oude houten huis er nog, en je voelde meteen dat dit een goede plek was. We hebben het nieuwe huis daarom op precies dezelfde plek getekend, omdat je vandaar ver kunt kijken en de duinen het dichtst bij het strand aan de horizon kunt zien liggen. Het was al snel duidelijk dat de lange zijden van het huis het duinlandschap moesten volgen, wat betekende dat een deel ervan verzonken moest liggen om het terrein te volgen, vertelt Mette Schelde.

Binnen betekent dit, dat de woonkamer en de slaapkamers drie treden lager liggen. Dat is tegelijkertijd functioneel, want daardoor ontstaat er een natuurlijke indeling van de ruimtes en het gebruik ervan.

Buiten zijn er door de verspringende volumes hoekjes en nissen ontstaan, waar je luw zit en geen last hebt van de oosten-, zuiden- of westenwind.

– Doordat de natuur is ingekaderd en je in vrijwel alle ruimtes contact hebt met het landschap, voelt het binnenshuis alsof je buiten bent. Elke ruimte opent zich naar het landschap, waardoor je het vanuit bijna elke kamer door de ramen ervaart. In de detailleringsfase van het project hebben we ook een heel gordijnplan getekend. Alle ramen hebben nu geïntegreerde stoffen gordijnen. Daardoor blijft de warmte binnen en ben je heel flexibel in het afschermen van de ramen, aldus Schelde.

Plaats voor 3 generaties - en dierenleven

Het huis heeft een houten skelet, dat is bekleed met latten van cederhout. Het cederhout is onbehandeld en vergrijst in het kleurenscala van de natuur. Ook binnen is er veel hout gebruikt: massief eiken op de vloer en eikenfineer voor de wanden.

In de keuken en de badkamers ligt gietbeton met natuursteen uit de Noordzee, wat een zintuiglijke ervaring oplevert. Het huis vormt een harmonieus verlengstuk van de natuur van Fanø, waar je vanaf de verschillende niveaus de reeën, konijnen en vogels van heel dichtbij kunt zien.

En door de inrichting, functionaliteit en situering van de kamers is er nu ruimte voor drie generaties, en kun je zowel op jezelf zijn, als kiezen voor gezelschap in de gemeenschappelijke ruimtes van het huis.

– Ik ben heel blij dat de analyse van het natuurperceel in een vroeg stadium een voedingsbodem heeft opgeleverd voor het vormconcept van het huis. De open en gesloten gevels hebben geresulteerd in de ruimtes, de uitzichten en de inkijk die we zo graag wilden bereiken. Want in balans met de natuur vinden we over het algemeen rust.