© Julie Bjarnhoff

Een vakantiewoning die 'smart' is met licht

Het hectische leven simpeler maken, daar dromen veel mensen van. Een smarthome is een stap in de goede richting, want daarbij helpt de elektronica in huis met van alles. Laat je inspireren door deze woning, waarin de technologie is meeontworpen en waar het licht de ruimtes en de sfeer bepaalt.

Vanbuiten oogt het vakantiehuis met de vergrijsde houten gevel niet heel opvallend, maar binnen creëert het een spannend decor voor het gezinsleven. Als je over het tuinpad loopt, floept vóór je gedempt licht aan, aangestuurd door sensoren. Achter je gaat het weer uit. Binnen tekent zich eenzelfde patroon af, en met een app kun je de lichtsterkte afstemmen op de functies van elke ruimte. ’s Avonds gaat op een bepaald tijdstip al het licht uit, en als je er ’s nachts uit moet, gaat er een 80 procent zwakkere verlichting branden. Naast de slimme belichting heeft het huis een geluidspad dankzij ingebouwde speakers in alle kamers, en een weerstation dat de warmte regelt en de daklichten opent en sluit al naargelang de temperatuur. De doordachte regulering creëert een zintuiglijke flow en bespaart energie. Bovendien hoef je er niet de hele tijd aan te denken om alles aan en uit te doen.

Lees ook:

Het huis zit vol met slimme tech, maar is ook heel tactiel: het douglashout en het kwartsiet zorgen daar zeker voor.
© Julie Bjarnhoff
De materialen geven een eenheid aan het huis.
© Julie Bjarnhoff

De architectuur, de technische details en de slimme elektronica zijn het werk van architect Rasmus Fredsted. Hij is eigenaar van het bedrijf Legio, dat op basis van de architectuur van een huis verlichting, inventaris, trappen en kachels ontwerpt – met hulp van enkele bekwame, exclusieve interieurmerken die Legio in zijn portfolio heeft. Daarnaast werkt het bedrijf samen met interieurarchitecten. Zo kan Legio zowel het interieur van specifieke ruimtes als een totale inrichting verzorgen. In dit vakantiehuis in het noorden van Seeland had Legio min of meer vrij spel, wat tot een wonder van techniek heeft geleid.

"Elke kamer heeft verschillende scenario’s. Bij voorkeur zijn er twee of drie per ruimte, die je zelf kunt bedenken en aansturen. Ook kunnen alle verlichtingsunits in de woonkamer van 70 m² met één druk op de knop worden ingeschakeld of worden ingesteld op sfeerlicht, als je bijvoorbeeld een potje wilt kaarten. Essentieel is dat het systeem makkelijk te bedienen is en dat het je leven eenvoudiger maakt," vertelt Fredsted. Hij vindt het belangrijk dat licht een samenspel aangaat met de architectuur, zodat er een interessante scenografie in het huis kan ontstaan. Hij zet een plafond niet vol met spots, maar licht een hoekje, een vlak van een architectonisch element zoals een schoorsteen, of een kunstwerk uit. In dit huis wordt het interieur gedefinieerd door de verlichting in plaats van andersom.

De woonkamer is ontworpen met het daglicht in gedachten: de lichtinval van de grote ramen kan elektronisch gereguleerd worden met de gordijnen.
© Julie Bjarnhoff
Binnen en buiten vormen een eenheid. De grijs-verweerde tint van het hout sluit naadloos aan op het kwartsiet binnen.
© Julie Bjarnhoff

"Je kunt alleen goede verlichting creëren als je weet wát er moet worden belicht. Omdat dat veel planning vereist, kun je, net als in een boot, het meubilair in huis niet echt verplaatsen. Daar staat tegenover dat de lampen bij het bed op de juiste hoogte zitten en je overal interessante schaduwwerking ervaart. Dat komt doordat ons lichtplan uitgaat van het daglicht, dat we met kunstlicht proberen na te bootsen. Daarnaast werken we met gericht licht. Dat betekent dat we niet over de hele lengte van een gang lampen ophangen, maar aan het einde ervan, wat een meer dramatisch effect oplevert. Doordat het licht zich verhoudt tot de architectuur, ervaar je allerlei bijzondere kwaliteiten van het huis die anders niet zouden opvallen. En je hoeft niet meer na te denken over het aan- en uitdoen van lampen, ventileren en energieverbruik. Je kunt gewoon relaxen. Ik hoop dat mensen zo een hogere kwaliteit van leven ervaren, dat hun leven makkelijker wordt doordat het huis hun een deel van het werk uit handen neemt. Een beetje alsof je door een onzichtbare hand wordt geholpen," aldus Fredsted. ◆