UITDAGEND. Het is geen sinecure om gezelligheid en warmte aan te brengen in een gloednieuwe, hoge keuken met grote raampartijen. Interieurarchitect Ingrid Knutsen en keukenproducent Hamran sloegen echter de handen ineen en klaarden de klus. Het kookeiland is geschilderd in de kleur Marble Green van Jotun, de rest heeft een iets lichtere tint, om diepte en dynamiek te laten ontstaan. De werkbladen zijn van Carrara-marmer en beide spoelbakken hebben een messing kraan van Vola. De eettafel en de stoelen zijn ontworpen door Eero Saarinen voor Knoll. Op het plafond zijn akoestische panelen geplaatst. De kasten hangen aan de wand. Dat creëert lucht en geeft de keuken een lichte, delicate uitstraling.
De keuken is gebouwd rond het kookeiland. Dit vormt een blikvanger in de ruimte, heeft volop bergruimte en is een goede werkplek. Meerdere mensen kunnen samen met het eten bezig zijn, waardoor koken iets sociaals wordt. Zo kun je tegelijkertijd bakken en het avondeten maken. Dat verklaart de keuze voor twee spoelbakken, waarvan er één in het eiland zit.
‘Dat werkt effectiever in zo’n grote keuken,’ zegt Knutsen.
De lage kasten bestaan alleen uit laden. Die zijn elektrisch, waardoor er geen handgrepen nodig zijn. Alsof dat nog niet genoeg is, herbergen de laden ook nog een geheim: de zwarte binnenkant geeft ze een exclusievere look en vormt een verrassend detail achter de groene buitenkant. Zwart komt ook terug in de Tulip-eettafel enstoelen, die Eero Saarinen in 1955 ontwierp voor Knoll.
‘Met zo veel lichte elementen in de ruimte is een wat drastischer contrast wel gewenst,’ legt Ingrid Knutsen uit.