© Styling LINE DAMMEN // Foto’s INGER MARIE GRINI

Verfijnd groen

Toen de bewoners van een penthouse in het Noorse Kristiansand een keuken moesten kiezen, riepen ze de hulp in van een expert. Het resultaat werd een maatoplossing in een prachtige zachtgroene tint.

Het is niet altijd even eenvoudig om warmte en persoonlijkheid te creëren in een nieuwbouwwoning. Moderne architectuur kan strak en kil aandoen, de mooie lijnen en ruime vertrekken ten spijt, en als bewoner weet je soms niet waar je moet beginnen. Daarom is het goed dat er experts zijn.

© Styling LINE DAMMEN // Foto’s INGER MARIE GRINI

‘De klant nam al voor het begin van de bouw contact met me op, en doordat ik de tekeningen zo vroeg in het proces zag, konden we ruim op tijd een plan maken en wijzigingen aanbrengen,’ vertelt interieurarchitect Ingrid Knutsen.

‘De bewoners hadden ideeën en wensen die we konden meenemen in de vormgeving. Ik benaderde de keukenproducent Hamran en samen ontwierpen we een droomkeuken, die fraai versmelt met de overige architectuur.’

‘De klant wilde een groene keuken, dus het was onze taak om de juiste tint te vinden, die paste bij de klant, het concept en de rest van het huis. Het resultaat was een combinatie van twee groene tinten: Marble Green van Jotun voor het kookeiland en een lichtere nuance voor de rest. Dat geeft de keuken diepte en maakt de ruimte spannender. De niet-groene vlakken zijn licht geschilderd, of van Carrara-marmer of witgeolied eiken.’

© Styling LINE DAMMEN // Foto’s INGER MARIE GRINI

De groene kleur zorgt voor een rustige basis, terwijl de vloer leven toevoegt en het messing warmte. Wat daarnaast bijdraagt aan de rustige uitstraling, zijn de hoge inbouwkasten die aan de wand hangen. Doordat ze als het ware boven de vloer zweven, ontstaat er veel lucht aan de onderkant.

‘Door de hoge kasten in de wand te integreren, is een strakke, elegante lijn gecreëerd, en het zwevende effect zorgt voor een ruimtelijk gevoel. Zo krijgt de hele keuken een fraaie, delicate uitstraling,’ aldus de interieurarchitect.

© Styling LINE DAMMEN // Foto’s INGER MARIE GRINI

UITDAGEND. Het is geen sinecure om gezelligheid en warmte aan te brengen in een gloednieuwe, hoge keuken met grote raampartijen. Interieurarchitect Ingrid Knutsen en keukenproducent Hamran sloegen echter de handen ineen en klaarden de klus. Het kookeiland is geschilderd in de kleur Marble Green van Jotun, de rest heeft een iets lichtere tint, om diepte en dynamiek te laten ontstaan. De werkbladen zijn van Carrara-marmer en beide spoelbakken hebben een messing kraan van Vola. De eettafel en de stoelen zijn ontworpen door Eero Saarinen voor Knoll. Op het plafond zijn akoestische panelen geplaatst. De kasten hangen aan de wand. Dat creëert lucht en geeft de keuken een lichte, delicate uitstraling.

De keuken is gebouwd rond het kookeiland. Dit vormt een blikvanger in de ruimte, heeft volop bergruimte en is een goede werkplek. Meerdere mensen kunnen samen met het eten bezig zijn, waardoor koken iets sociaals wordt. Zo kun je tegelijkertijd bakken en het avondeten maken. Dat verklaart de keuze voor twee spoelbakken, waarvan er één in het eiland zit.

‘Dat werkt effectiever in zo’n grote keuken,’ zegt Knutsen.

De lage kasten bestaan alleen uit laden. Die zijn elektrisch, waardoor er geen handgrepen nodig zijn. Alsof dat nog niet genoeg is, herbergen de laden ook nog een geheim: de zwarte binnenkant geeft ze een exclusievere look en vormt een verrassend detail achter de groene buitenkant. Zwart komt ook terug in de Tulip-eettafel enstoelen, die Eero Saarinen in 1955 ontwierp voor Knoll.

‘Met zo veel lichte elementen in de ruimte is een wat drastischer contrast wel gewenst,’ legt Ingrid Knutsen uit.