
Zeldzame schoonheid: Uitzicht op de Faeröer.
Het sterrenrestaurant KOKS op de Faeröer ligt midden in de ruige natuur. Wij brachten een exclusief bezoek aan de eigenaar, die in het huis van zijn grootouders woont. Dat heeft ook al een betoverend uitzicht, en het landschap is geïntegreerd in het interieur. Dankzij een verbouwing is de woning traditioneel Faeröers en hypermodern tegelijk.
Door — 23. maart 2019Johannes Jensen ontvangt ons in het prieel van zijn weelderige tuin in de Faeröerse plaats Tórshavn. In de verte ontwaren we de op een monnikspij lijkende kerk, die is gemodelleerd naar een zeilschip op weg naar het oosten. Hij sluit mooi aan bij het vleugje Japans dat de tuin heeft. Johannes wijst ons op de ondergrondse bron, die 182 meter diep in de grond is aangeboord om het huis van aardwarmte te kunnen voorzien. Dat is gelukt, met lage energiekosten als resultaat: slechts 174 euro per jaar. En bij het tuinpad spuit een fontein er lustig op los.
‘Neem een glas water, het heeft precies de goede temperatuur en pH-waarde,’ zegt Johannes, die is opgeleid in de hotelbranche.
Sinds tweeënhalf jaar wonen hij en Anna Dahl-Olsen in dit kleine, functionalistisch ogende huis uit 1938, dat ze in 2007 hebben gekocht en sindsdien flink hebben verbouwd. Met veel zorg en met respect voor de familie van Johannes, die een sterke band heeft met het huis.
Ze zijn allebei 56 jaar. Hij is hotel- en restauranteigenaar en zet zich in om verspilling van voedsel in de sector tegen te gaan, zij is directie- secretaresse. Samen hebben ze drie zonen van 25, 30 en 33 jaar.
‘Het viel ons zwaar om weg te gaan uit het huis waar onze kinderen zijn opgegroeid. Maar nu we nog maar met zijn tweeën zijn, is het prima om minder ruimte te hebben. We wonen hier heerlijk privé en toch dicht bij het centrum,’ aldus Anna, die het huis functioneel, overzichtelijk en onderhoudsvriendelijk noemt.
De architect Eyðun Eliasen, eigenaar van architectenbureau EYA in Tórshavn, kreeg de opdracht het oorspronkelijke huis te verbouwen, te vernieuwen en uit te breiden. Het huis en de rest van de kavel worden omzoomd door bomen, die bescherming bieden tegen de wind en tegen inkijk van wandelaars in het naastgelegen parkje en van verkeer.
‘De strenge bouwvoorschriften die voor dit perceel gelden, hebben ons wel wat hoofdbrekens bezorgd. Bovendien wilden we de architectonische uitstraling van het originele huis zo veel mogelijk bewaren.’
Eliasen besprak met Anna en Johannes wat ze wilden en preciseerde hun wensen wat betreft ruimtes (het aantal, de functie en het karakter), bouwvoorschriften en klimaat, waarbij de architect speciale aandacht besteedde aan zon, wind, geluid en uitzicht.
op de nieuwe aanbouw versterkt dit nog eens. De aanbouw, die aansluit op de woonkeuken, biedt toegang tot een grote, beschutte buitenruimte, die de woonkeuken verlengt en het huis zo veel groter maakt. Door de oorspronkelijke ramen door te trekken tot aan de vloer zijn binnen en buiten nu visueel veel beter met elkaar verbonden dan voorheen,’ zegt Eliasen, die ook vindt dat oud en nieuw mooi met elkaar samengaan.
‘Het ontwerp, de vormentaal en de materiaalkeuze vertellen dat oud en nieuw hier met elkaar zijn verweven. De afgeronde hoeken in de aanbouw doen retro aan, zonder dat je er direct een bepaald decennium op kunt plakken,’ legt Eliasen uit.
Met zijn gestuukte gevels en functionalistische uitstraling onder- scheidt het hoofdhuis zich duidelijk van de gangbare Faeröerse huizen. De afgeronde hoeken en houten gevelbekleding van de aanbouw wijken weer af van het hoofdhuis, maar sluiten mooi aan bij het omliggende bos.
De benedenverdieping was in de tijd van Johannes’ grootouders niet bewoond. Hier zaten de stal, de werkplaats en de bijkeuken.
‘De muren van de benedenverdieping zijn opgetrokken uit Faeröerse veldstenen, van origine een goedkoop bouwmateriaal voor secundaire ruimtes. De mooie muren zijn grondig gereinigd en worden nu indirect aangelicht om het materiaal en de opvallende structuur te benadrukken. Ook bij de ruwe betonwanden is de structuur behouden. De littekens en de geschiedenis van het gebouw zijn zo veel mogelijk in ere gehouden in plaats van weggewerkt,’ vertelt Nemery.
De exclusievere, bewerkte materialen die zijn gekozen voor de keuken, de badkamers en het meubilair, dragen bij aan de klassiek-moderne uitstraling van de woning.
‘Het huis van Johannes en Anna is persoonlijk en heeft geschiedenis en een ziel. De ruige, rechttoe rechtaan uitstraling vormt in combinatie met de bewerkte, exclusieve details een tijdloos decor dat bezoekers uitnodigt om op ontdekking te gaan. Zowel nu als in de toekomst,’ meent Nemery.