© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Deze bijzondere villa trekt architecten uit de hele wereld aan

Bekijk deze woning, met een architectonische trap die een klasse apart is.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Het huis met de trap die tot de hemel reikt

Bij deze villa is de natuur geraffineerd in de constructie verwerkt. Alle etages verspringen ten opzichte van elkaar, wat de overgangen tussen gezinsleven en werkplek, die de villa ook herbergt, onzichtbaar maakt.

In deze villa wonen Henriette Bach, de vrouw achter interieurmerk Nordstjerne, en haar man Peter Bach. Hun villa van 591 m2 met een souterrain van 100 m2 is gebouwd om meerdere functies – woning, showroom, thuiswerkplek en fitnessruimte – te vervullen. Het moest hier vooral eenvoudig worden om te kiezen tussen het sociale leven in de gemeenschappelijke ruimte en op jezelf zijn in de vele kamers die verdeeld zijn over verspringende verdiepingen langs het trappenhuis. De trap vormt zo het hart van het huis, maar was ook een van de grootste uitdagingen van dit project. Eerst was het zoeken naar de juiste vorm, daarna moest de complexe constructie worden gemaakt. De hanglamp is van Bocci en de antieke Indiase potten zijn van Nordstjerne.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

De villa is een architectonisch meesterstuk ontworpen door de Deense architect Adam Kurdahl van SPOL Architects, die de constructie iets grandioos durfde mee te geven. De focus lag niet op het benutten van elke vierkante meter en het voorkomen van ruimteverspilling, maar op de beleving. En die biedt het huis zeker. Daarom trekt de villa altijd veel bezoekers, die overal inspiratie uit halen: van de ramen tot de bouwmaterialen van het overigens energieneutrale huis. Er wordt gebruikgemaakt van duurzame energiebronnen als verticale aardwarmte en onzichtbare zonnecellen op het platte dak, waardoor het huis een groot deel van het jaar zelfvoorzienend is. Vooruitstrevend is het idee om zonnecellen te combineren met een hybride oplossing, waarbij overproductie van elektriciteit uit zonnecellen wordt opgeslagen in accu’s voor perioden zonder zon, maar ook voor het opladen van elektrische auto’s.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Adam Kurdahl kreeg artistieke vrijheid, en na een halfjaar ontwerpen kwam hij met acht opties die elk waren afgestemd op het unieke 4000 m2 grote perceel midden in de natuur. De keus viel op deze maquette, die op het kantoor van Peter Bach staat en CPH House werd genoemd. Het is gemaakt op Kurdahls kantoor in São Paulo.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Een heel bijzonder huis

Er zijn maar heel weinig huizen waarvan je kunt zeggen dat ze alleen al door hun ontstaan families samenbrengen en nieuwe vrienden en zakenrelaties opleveren, die gefotografeerd worden voor internationale tijdschriften en zelfs in een speelfilm opduiken. Het moet dan wel om een heel bijzonder huis gaan. En dat is hier het geval. In dit spectaculaire decor ten noorden van Kopenhagen wonen Henriette en Peter Bach met hun drie kinderen Sebastian (17), Alexander (15) en Filippa (13).

Lees ook:

Het huis ligt op een lijn met de boomtoppen op het terrein, en in de zomer krijg je echt het gevoel dat je tussen de boomtoppen leeft. Daarom heeft de stoel The Tired Man van by Lassen een prominente plek in de ruimte gekregen, fraai verlicht door de lamp van Umage. De spots aan het plafond zijn One A van Legio.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

De bovenste etage lijkt een moderne loft met een woonkeuken en huiskamer. Om de ruimte wat knusser te laten aanvoelen, heeft Henriette deze met natuurlijke materialen ingericht. Het wandrek is van Københavns Møbelsnedkeri en staat vol met reisvondsten, interieurobjecten van Nordstjerne en erfstukken. Verder nog een vaas van Louise Roe en een lamp van Anour. Het stel combineert graag oud met modern design, zoals Hans J. Wegners Flag Halyard Chair van Jacobsen Møbler met een rustieke salontafel, die eigenlijk een oud Indiaas Naga-bed is en uit één stuk hout is gezaagd. De tafel, schalen en decoratieve ballen zijn van Nordstjerne.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

De kamer wordt omlijst door de glazen wand en heeft de natuur als achtergrond, Dit vormt de leidraad voor de kleuren en lijnen van het interieur. De bank Baseline in grijs velours is van Eilersen, het lichte Beni Ouarain-tapijt is door een vriendin uit Marokko meegebracht en de oude Indiase houten bloempotten zijn van Nordstjerne. De luidsprekers B&O Beosound Shape vormen een wandsculptuur en verzachten het wit van de muur.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Henriette Bach is de vrouw achter Nordstjerne, dat in tien jaar een internationaal merk geworden is. Ze begon met handgemaakte accessoires van zeehondenbont, maar verkoopt nu allerlei interieurobjecten.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Geen compromissen

Henriette runt samen met haar zus Mia interieurmerk Nordstjerne, terwijl Peter een bouwen vastgoedbedrijf heeft met zijn broer. Bouwen en inrichten zijn natuurlijk hun grote kracht, wat ook duidelijk te zien is in alle kamers van de villa.

Op bouwkundig vlak hebben ze echter hulp gekregen van Henriettes broer Adam Kurdahl, die eigenaar is van het internationale architectenbureau SPOL Architects dat zich normaal bezighoudt met luxe gebouwen en hoogbouw in de hele wereld.
Maar het bijzondere uitzicht op een veengebied trok Adam over de streep, op voorwaarde dat er geen compromissen zouden worden gesloten op het gebied van kwaliteit.
Dat is ook niet gebeurd, en het huis is zo uniek geworden dat architecten, bouwbedrijven en aannemers op zoek naar inspiratie van heinde en verre komen om het te zien.

Het gezin heeft niet bezuinigd op kwaliteit. De eenvoudige en strakke keuken is van Garde Hvalsø, de apparatuur komt van Gaggenau. De achterwand met een klein ingebouwd kruidenrek is gemaakt van praktisch, donkergrijs linoleum. De zwarte marmeren tafel van dk3 vormt een subtiel kleurcontrast met de Y-stoelen in licht hout van Hans J. Wegner. De eethoek past niet alleen goed bij de kleuren van de keuken, maar ook bij de HeartOak-vloer van Dinesen. De hanglamp is van Menu, de kandelaars en de schaal zijn van Nordstjerne. Het stel heeft de wanden donkergrijs geschilderd om een rustige basis te creëren, waarin rommel minder opvalt en er daardoor minder opgeruimd hoeft te worden – prettig met drie pubers in huis. Het keukeneiland van Dinesen HeartOak is gedacht als meubel. De Quooker-kraan is zwart, zodat hij bij de kleur van het werkblad past. De hanglamp is van Anour, de messing schaal is van Nordstjerne. Aan de wand hangt een werk van Julie Nord, en daaronder staat stoel J39, een ontwerp van Børge Mogensen.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Om een organische aanblik te creëren, heeft de gang naar de kamers van de kinderen dezelfde ronde vorm als de wenteltrap.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Wereldwijde bewondering

‘Ons huis is een showcase geworden. Het gekke is dat het al vanaf het begin opzien baarde. De leverancier van de bouwmaterialen, H+H, wilde het graag gebruiken om te laten zien wat hij kan. Hetzelfde gebeurde met Sky-Frame, de Zwitserse ramenleverancier. Hun ramen kosten een klein vermogen, maar ze zijn cruciaal voor het uitzicht. Zelfs CSK, dat onze zeven ton wegende trap heeft gemaakt en eerst vond dat het project te klein was, is trots. Ook in onze stoutste dromen hadden we niet gedacht dat het zo veel spin-off zou opleveren in de vorm van ontmoetingen met allerlei boeiende mensen, die nieuwe vrienden zijn geworden. We hadden Adam al jaren niet gezien, maar door dit project zijn Henriette en hij veel closer geworden en is hij nu een van mijn beste vrienden,’ aldus Peter.

De sculpturale trap is overal in huis een visuele blikvanger. Peter was een week in São Paulo om met architect Adam trappen te ontwerpen. Een hoteltrap in Stockholm en een Pinterest-post gaven de doorslag.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

De badkamers in huis hebben een zachte, natuurlijke uitstraling die als een rode draad door het pand loopt. Het badkamermeubel is van Garde Hvalsø, de stenen waskom is van Muubs en de spiegel van AYTM. De antieke Indiase kruik is van Nordstjerne, de handdoeken zijn van The Organic Company

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Waar ligt de grens?

Achter iets buitengewoons gaan ook buitengewone ideeën schuil. Zo heeft het huis een zwevende constructie die op magische wijze opgaat in het omringende landschap met het meer, waardoor de grens tussen binnen en buiten lijkt te vervagen.

Dit gevoel wordt nog eens versterkt doordat het fenomenale uitzicht verdeeld is over alle kamers.

Binnen en buiten is Grigio Billiemi-marmer van Borderstone gebruikt.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Rustige kleuren zie je overal in huis terug, ook in de slaapkamer, waar de wand geschilderd is in de kleur Gråsten van Beckers. Het bed is van Tempur, het nachtkastje van AYTM en de bedlampen van Lampe Gras passen hier perfect bij. De hanglamp van Umage en het beddengoed van Hästens lichten de ruimte op.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Thuis best

Het huis heeft vier zones voor respectievelijk de ouders, de kinderen, het hele gezin en werk. Anders dan bij de meeste Deense huizen liggen de etages niet exact boven elkaar, maar op vier onderling verspringende niveaus. Dit geeft elke ruimte iets lichts, wat ondersteund wordt door de inrichting die geïnspireerd is op het panoramische uitzicht op de natuur.

‘Om niet de aandacht te trekken, maar de natuur juist te integreren, leven we hier met een neutraal kleurenpalet. Dat past ook bij mijn liefde voor materialen. Ik houd niet van dingen die niet zijn wat ze lijken, zoals een marmer- of messinglook. Goede materialen hebben iets sensueels, en bij ons zie je ze terug in puur design en rustieke en antieke reis- vondsten,’ zegt Henriette over haar huis, dat gerust een totaalbeleving genoemd mag worden.

Dit laatste vormt ook wel een klein probleempje voor het gezin, want Henriette en de kinderen krijgen Peter niet meer mee op reis. Zo is het spreekwoord ‘oost west, thuis best’ helemaal van toepassing op dit huis.

Lees ook:

De entree spreekt een eigen, moderne taal. De deur springt direct in het oog en dankzij het contrast in materiaalgebruik met de ramen maakt het geheel echt een statement, alsof het een werk uit de bouwkunst betreft. De Indiase kruiken en ovale Lingam-stenen worden verkocht door Nordstjerne. Het schilderij is van Philip Ellersgaard.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

De showroom van Nordstjerne ligt in het onderste gedeelte van de villa, waar het uitzicht heel mooi is. Hier maakt Henriette ook foto’s voor haar catalogi. Het kunstwerk van Angelo Accardi is gekocht in Londen.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Het interieurmerk Nordstjerne ..

.. is het toppunt van ingetogen luxe voor elke dag, want het idee achter de ontwerpen van Henriette Bach is dat ze de inrichting moeten aanvullen, niet overnemen. Haar stijl is geïnspireerd op Scandinavische designtradities, met daaraan toegevoegd een vleugje van andere culturen en het imperfecte dat ontstaat als dingen door mensenhanden worden gemaakt. Gevoel voor tactiele, degelijke materialen en goed vakmanschap is typerend voor haar.

De trap loopt van het souterrain naar de zolder en heeft dankzij zijn hoogte en uiterlijk een natuurlijk woweffect. Daarom staat het hier niet vol met meubels, maar zijn er slechts een paar dingen die wat extra schwung geven. De sidetable is van Rosmosegaard, de marmeren lamp van Nordstjerne. Het kunstwerk aan de wand is van de Italiaan Angelo Accardi, de sculptuur is van de Groenlandse Miki Jacobsen en is gekocht door Peter, die jarenlang in Groenland werkte.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad