Van Nelle Fabriek
© Art Rotterdam

Art Rotterdam 2023: Nieuw Sculpture Park viert verbinding met de stad Rotterdam

Save the date: Van donderdag 9 tot en met zondag 12 februari vindt in de iconische, Rotterdamse Van Nelle Fabriek de 24ste editie plaats van Art Rotterdam.

Sculpture Park

Kunstliefhebbers kunnen hun hart weer ophalen tijdens de nieuwste editie van Art Rotterdam. De locatie is de Tabaksfabriek, een van de industriële en monumentale ruimtes die de Van Nelle Fabriek te bieden heeft. Sculpture Park is een presentatie van 10 tot 20 voornamelijk grootschalige kunstwerken die met de natuur óf met de stedelijke omgeving een relatie aangaan. Voor de architectonische invulling tekende ontwerpbureau Tom Postma Design (naast Art Rotterdam ook bekend van Art Basel, Frieze Masters, Tefaf). Een deel van de ruimte is voorbehouden aan Rotterdamse of in Rotterdam opgeleide kunstenaars. De inzet van Sculpture Park is namelijk: verbinding met de stad Rotterdam. Rotterdam bezit een internationaal unieke collectie van ruim 50 grote kunstwerken. Deze beelden, die allemaal op belangrijke plekken in de stad staan, vormen onderdeel van het publieke programma van de Rotterdam Art Week.

Van Nelle Fabriek

Op een vloeroppervlak van 10.000 m2 tonen ruim honderd toonaangevende binnen- en buitenlandse galeries werk van aankomende en gevestigde kunstenaars. Twee vernieuwingen springen eruit: de presentatie van Sculpture Park, mede mogelijk gemaakt door Stichting Droom en Daad, en de centrale plaatsing van de New Art Section.

© Almicheal Fraay

New Art Section

Met de altijd weer verrassende New Art Section geeft Art Rotterdam jaar in jaar uit een unieke presentatie van opkomende kunstenaars. Dit jaar is de focus versterkt. Om recht te doen aan de uitgangspunten van Art Rotterdam - het ontdekken van nieuwe kunst en het stimuleren van jong talent - is gekozen voor een centrale plaatsing. Bezoekers van deze 24ste editie kunnen er niet om heen: de New Art Section ligt pal naast de entree en vraagt met haar vernieuwende presentaties nadrukkelijk om de aandacht. Aanpalend bevinden zich twee restaurants die vanuit de entreeruimte toegankelijk zijn.

Michiel Simons, galerie M.Simons: "Als jonge galeriehouder ben ik ontzettend trots om ook dit jaar weer deel te nemen aan de meest toonaangevende hedendaagse kunstbeurs van Nederland in de New Art Section. Het gedurfde karakter en de kwaliteit van Art Rotterdam maakt de beurs voor mij een platform waar ik, samen met mijn kunstenaars, altijd een stap extra zet om een zo verrassend mogelijke presentatie neer te zetten. Ik kijk ernaar uit om in februari bezoekers te verwelkomen met een solopresentatie van Hadrien Gerenton en me te laten inspireren door mijn collega-galeriehouders."

Bradwolff & Partners Jaehun Park. Traveling Buddha, 2022

Bradwolff & Partners
Jaehun Park, Traveling Buddha, 2022

Pizza Gallery Jonas Dehnen bessel (map with two skies), 2022

Pizza Gallery, Jonas Dehnen bessel
(map with two skies), 2022

Rotterdam Art Week: promotie van een levendig kunstklimaat

Kunst is overal in Rotterdam, en zeker tijdens Art Rotterdam en de gelijktijdige Rotterdam Art Week. Kunst-, design- en architectuurliefhebbers vinden door de hele stad diverse beurzen, speciale openingen van tentoonstellingen in musea en kunstinstellingen, pop-up exposities en open ateliers. Net als in eerdere jaren bestaat de programmering uit evenementen die stuk voor stuk het kunstklimaat in de stad versterken en verlevendigen. Nieuw deze editie is een samengestelde wandeling langs de bijzondere collectie buitensculpturen van Rotterdam. Andere must-visits tijdens Rotterdam Art Week: In the Black Fantastic in Kunsthal Rotterdam; jonge kunstenaars bij The New Current in Brutus en de jubileumeditie van Tec Art. Voor de complete programmering:

Sans titre #6, série 3600 secondes de lumière, 2022

Galerie Binome, Thibault Brunet
3600 secondes de lumière #6, 2022

Kevin Kavanagh Gallery - Robert Armstrong Many Horizons, 2019

Kevin Kavanagh Gallery
Robert Armstrong Many Horizons, 2019

Art Rotterdam

Art Rotterdam is de meest gerenommeerde beurs voor hedendaagse kunst in Nederland. Jaarlijks biedt Art Rotterdam een podium aan de nieuwste ontwikkelingen in de beeldende kunst. De scherpe focus op jonge kunst, de verscheidenheid van de verschillende secties, de verbinding met de stad Rotterdam en de fascinerende locatie verlenen Art Rotterdam een unieke uitstraling. Art Rotterdam is voor steeds meer kunstliefhebbers het aantrekkelijke alternatief binnen het internationale veld van beurzen.

Gas9Gallery, Maiben Bent, Fixtures, 2022

Gas 9 Gallery
Maiben Bent, Fixtures, 2022

Van Nelle Fabriek
© Almicheal Fraay