Finn Juhl skrivebord
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Deense kunst en design kopen waar je slaapt

Het exclusieve guesthouse The Darling van Jens Løkke en Uffe Buchard in Kopenhagen gaat van één naar twee suites. Vanaf het begin was het idee dat je hier kunt verblijven tussen een gecureerde selectie Deens design en kunst – en vervolgens kunt aanschaffen wat je mooi vindt.

Een andere manier om kunst te kopen - en verkopen

Midden in Kopenhagen staat het exclusieve guesthouse The Darling van Uffe Buchard en Jens Løkke. The Darling heeft twee suites; The Grand en de nieuw geopende suite The Classic.

De twee suites hebben een keuken, badkamer, slaapkamer, werkkamer, eetkamer en woonkamer en zijn ingericht met Deens erfgoeddesign van de bovenste plank van onder andere Finn Juhl, Arne Jacobsen, Poul Kjærholm en Børge Mogensen. Vanaf het begin was het idee om klassiek Deens design te introduceren bij een buitenlands publiek, maar het concept gaat verder dan dat. De kunst die Uffe Buchard en Jens Løkke zelf voor The Darling selecteren, trok zo veel belangstelling dat deze nu onderdeel is geworden van het concept en het businessmodel.

  • Wat ons sinds de opening in 2020 misschien wel het meest heeft verrast, is de grote interesse van onze gasten voor de kunst die wij uitkiezen voor het guesthouse. Onze manier van cureren en ensceneren blijkt niet alleen Denen, maar ook een internationaal publiek van kunstliefhebbers erg aan te spreken, zegt Løkke. Zijn compagnon voegt eraan toe:

  • We dachten dat design de voornaamste pijler van The Darling zou zijn, maar inmiddels is de kunst net zo belangrijk. We besteden er veel tijd aan. Elk werk dat hier een plek heeft gekregen, is door onszelf uitgekozen. We verkopen niet zomaar kunst, we verkopen kunst die we zelf graag willen hebben. In dat opzicht zijn we meer dan een gewone galerie. We zijn de galerie van de kunstenaars. Het verschil met andere arthotels is dat je bij ons de kunst en het design kunt kopen om mee naar huis te nemen, zegt Buchard.

Geen kunst uit depot, maar in huiselijke omgeving

En er wordt veel kunst verkocht bij The Darling: gemiddeld eens in de drie dagen verwisselt er een kunstwerk van eigenaar. Dat betekent dat de collectie voortdurend in verandering is. Om de andere maand wordt vrijwel alles vervangen, en aan het begin van elke maand wordt een deel vervangen en kunnen mensen de kunst die ze willen kopen, ophalen.

Met de opening van The Classic komt er nog meer plek om kunst tentoon te stellen, en het tweetal denkt dan ook dat de verkoop hierdoor nog verder zal stijgen. Want zoals ze zeggen, verkopen ze geen kunst vanuit het depot, maar gecureerde kunst die in een huiselijke omgeving kan worden ervaren.

  • Wij verkopen kunst die mensen kunnen ervaren in een context met muurkleuren, daglicht, meubels, sfeer enzovoort. Op die manier kun je je er beter toe verhouden, legt Buchard uit. Løkke vult aan:

  • Je gaat ermee naar bed en je staat ermee op. Je ervaart de kunst in zowel avondlicht als ochtendzon en je hebt de tijd om met de kunst te communiceren en een werk te leren kennen. Als er een kunstwerk wordt verkocht, voelt het voor mij alsof ik afscheid neem van een kind op het treinstation. Dat klinkt misschien gek, maar ik heb echt een speciale band met de kunst die hier hangt. Ik vind het belangrijk dat een werk een goede eigenaar vindt.

De kunst wordt vervangen, maar de meubels blijven

Terwijl de kunstcollectie alsmaar verandert, blijft de selectie designmeubels steeds hetzelfde. Dat is een bewuste keuze.

  • We willen graag laten zien dat je niet telkens weer nieuwe dingen hoeft te kopen. Deze meubels worden alleen maar mooier met het gebruik. We hopen dat onze gasten dat ook ontdekken. Je kunt je huis prima op een andere manier een update geven. En daarbij speelt kunst een belangrijke rol. Een ander kunstwerk boven de bank kan de dynamiek van een ruimte totaal veranderen. Als je al je kunst van de muur haalt en op een andere manier ophangt, heb je een nieuw huis, zegt Løkke.