© Foto's Sil Buijs & Mariska Buijs

In gesprek met Studio Gespuis

Vintage design is een hot item. Liefhebbers van tijdloze designiconen halen hun hart op bij een bezoek aan Studio Gespuis.

Studio Gespuis

Vintage design is een hot item. Klassieke ontwerpen worden tentoongesteld en oude ontwerpen worden uit de archieven gehaald en opnieuw uitgebracht. Tijdloze designiconen zijn immens populair en bieden inspiratie voor de ontwerpen van de toekomst. Bij Bart Buijs van Studio Gespuis begon de liefde voor oude meubels en objecten al op jonge leeftijd. Liefhebbers van tijdloze designiconen halen hun hart dan ook op bij een bezoek een Studio Gespuis, een grote loods vol met prachtige vintage items die met aandacht zijn geselecteerd en gecombineerd door onder andere Bart en wij spraken hem.

© Foto's Sil Buijs & Mariska Buijs

Hoe is jouw liefde voor vintage design ontstaan?

‘Als kleine jongen groeide ik op in een omgeving met mooie oude spullen en het repareren en hergebruiken daarvan, is mij met de paplepel ingegoten. Mijn opa was een echte handelaar en had een goed oog voor mooie of bruikbare dingen. Hij zag waarschijnlijk iets wat hij goed kon gebruiken of waar hij geld mee kon verdienen, en ik zag vooral hoeveel tijd en aandacht iemand in iets had gestopt en werd vooral gegrepen door de vormgeving of door hoe het in elkaar was gezet.

Hoe en waarom zijn jullie begonnen met het verzamelen van vintage meubels en objecten?

‘Ik zag vaak dat oude spullen (toen was de huidige term vintage nog niet zo bekend als nu) werden weggegooid omdat ze iets mankeerden of niet in de mode waren. Veel van die unieke items knapte ik dan op, en ik bracht ze graag mee naar huis. Gelukkig kan mijn vrouw oude spullen met een verhaal ook waarderen en wil ze ook graag dat kwalitatieve spullen nog een tweede of derde leven krijgen. Op die manier kunnen we ook in het kader van duurzaamheid ons steentje bijdragen. Wij delen de passie voor interieur en vinden het belangrijk om in ons huis een omgeving te creëren die goed voelt, uniek is, met rust, licht en ruimte, zodat wij ons bij thuiskomst fijn voelen. Door de omvangrijke verzameling vintage werd het erg vol en onrustig in huis. Om die reden begon ik items te verkopen, en zo kwam ik erachter dat een selectieve groep – vaak creatieve – mensen interesse had in wat ik verkocht. In 2015 hebben we Studio Gespuis opgericht, eerst vanuit de schuur naast het huis en daarna vanuit een kleine opslag.

Toen we in 2017 een leeg winkelpand zagen in het centrum van Alkmaar, waren we gelijk verkocht. Ondanks een druk gezin met opgroeiende kinderen en onze banen besloten we toch om in het diepe te springen en het gewoon te gaan doen. We hadden genoeg spullen om een winkel mee te vullen en ontvingen iedere zaterdag dan ook veel enthousiaste klanten. Ruim twee jaar later was Studio Gespuis uitgegroeid tot een groot bedrijf, dat ook steeds meer internationale klanten kreeg. De winkel werd te klein en de online verkopen namen steeds meer toe. Het werd tijd voor een volgende stap. Ik heb mede door de aanmoediging en steun van mijn vrouw van mijn hobby mijn werk gemaakt en heb mijn baan als grafisch vormgever opgezegd om fulltime vanuit een grote loods voor Studio Gespuis te gaan.

© Foto's Sil Buijs & Mariska Buijs

Hoe ga je te werk bij het vinden van de mooiste vintage stukken?

‘Ik ga op mijn gevoel af. Ik koop een item alleen als ik het mooi, uniek of interessant vind. De zoektocht is vaak online. Ik krijg items aangeboden, maar ben vooral veel onderweg. Zo kom ik op de meest bijzondere plekken en heb ik in de loop der jaren een netwerk van verzamelaars, handelaars en collega’s opgebouwd van wie ik items koop. In negen van de tien gevallen weet ik niet waar ik mee thuiskom, maar toch past alles bij het uitladen van de bus weer bij elkaar.’

Heb je een voorliefde voor bepaalde stromingen of specifieke meubels?

‘Op dit moment zijn dat vooral meubels van hout. Die combineren vaak mooi met naturelle tinten, wit en zwart. Ik ben niet van de enorm uitgesproken kleuren, tenzij “gevat in een frame”, zoals op een schilderij of kunstwerk dat ik weleens inkoop.

Vintage is ontzettend populair. Hoe verklaar jij dit?

'Voor mij is het altijd heel normaal geweest om meubels tweedehands te kopen en te repareren. Ik ben blij om te zien dat in de loop der tijd steeds meer mensen dit zijn gaan waarderen. Vintage maakt een interieur vaak spannender, omdat het meer persoonlijkheid en leven toevoegt. Daarbij zie je dat ook fashion- en interieurmerken in hun showrooms en
marketing gebruikmaken van vintage of dit terug laten komen in nieuwe ontwerpen.

Heb je tips voor mensen wanneer zij op zoek gaan naar een vintage item voor in huis?

‘Er zijn steeds meer vintagewinkels (online en offline) die een mooie collectie hebben samengesteld, vaak door net zulke eigenwijze mensen als ik. Daarnaast zijn er verschillende beurzen in Europa, bijvoorbeeld in Brussel, Parijs en Parma. Maar ook dichter bij huis. Zo hebben wij al een paar jaar onze stand op de jaarlijkse Amsterdamse Design Icons, waar we ook begin april weer stonden. Op dit soort beurzen tref je vintage dealers van over de hele wereld, echt een aanrader. Mijn tip is: koop op je gevoel en neem de tijd om tot een ‘compleet’ uniek interieur te komen. Geniet van de zoektocht naar bijvoorbeeld de ideale vintage kast of lamp. Je treft de mooiste items en meest interessante ondernemers en liefhebbers, die je alles over jouw aankoop kunnen vertellen. Met een beetje geluk is zelfs het verhaal over de herkomst bekend.

© Foto's Sil Buijs & Mariska Buijs

Naast Studio Gespuis zijn jullie ook werkzaam onder de naam Calm Shapes. Kun je daar iets meer over vertellen?

‘Studio Gespuis is inmiddels al een begrip in Alkmaar en ver daarbuiten. Calm Shapes heb ik een jaar geleden gelanceerd, een idee waar ik al een tijd mee rondliep. Calm Shapes is een zorgvuldig gemaakte selectie van meubels en objecten die ik thuis zou neerzetten. Stukken die zeer zeldzaam zijn en die ik niet dagelijks vind. Een Franse collega noemt het graag ‘het muse um’. Dat is qua sfeer en rust best een passende benaming, al betreft het dan wel een leefbaar museum.

Bekijk de collectie op studiogespuis.nl en calmshapes.com. Een bezoek aan Studio Gespuis is uitsluitend mogelijk op afspraak. Neem contact op via studiogespuis.nl