Dorthe Topp had altijd al een fascinatie voor Japan, en de interesse voor de Japanse perfectie, esthetiek en functionaliteit werd er niet minder op toen ze het land in 2011 voor het eerst met haar man Kim en hun twee zonen bezocht.
‘Sinds onze eerste reis naar het land worden we erdoor aangetrokken, en het is dan ook niet bij die ene keer gebleven,’ vertelt Dorthe.
De eenvoudige, stijlvolle gezinswoning in het Deense Gentofte is kleurrijk en prettig informeel. Tegelijk zie je goed dat Dorthe in 2019, toen ze nog werkte als jurist, tijdens een vakantie een nieuwe weg insloeg: ze richtte het designlabel JAHOKO op, dat keramiek verkoopt uit Japan, Hongkong en Zuid-Korea.
‘Daardoor zijn Japan en de Japanse interieurstijl een natuurlijk onderdeel van ons huis. En ondanks de kleuren en de kunstwerken heeft de inrichting dankzij de witte wanden, vloeren en plafonds toch de rust en de balans die we altijd vinden in Japan,’ zegt Dorthe.
Naast de Japanse ondertoon moest er ook ruimte zijn voor Deense design- klassiekers, een van dé trends van dit moment. De zogeheten Japandi-stijl, een samentrekking van Japans en Scandinavisch, wordt bij Dorthe en Kim tevens gecombineerd met Italiaanse designtradities. Kim werkt al 20 jaar bij Flos, dat Italiaanse lampen verkoopt, en dat is terug te zien in de woning.
De keuken is Deens, er hangen overal Italiaanse lampen en her en der staat Japans design in de kast, en Dorthe en Kim weten deze drie grote designnaties prachtig bij elkaar te brengen in hun villa uit 1937. Na jaren in een luxeappartement in Kopenhagen te hebben gewoond, trokken Dorthe en Kim in 2001 in dit huis van architect Flemming Lassen, een broer van de bekende Deense architect en ontwerper Mogens Lassen.
‘We houden van het simpele, praktische functionalisme. En van het licht en de mooie parkachtige tuin,’ vertelt Dorthe.
Samen met Kim heeft ze het huis beetje bij beetje verbouwd, waardoor de karakteristieke jarendertigstijl dankzij moderne keuzes meer ziel en eenvoud heeft gekregen. Niets is aan het toeval overgelaten op deze 250 m2, ook al worden de aankopen vaak in een opwelling gedaan.
‘We zoeken zelden naar iets specifieks. Als we iets zien wat we mooi vinden, kopen we het vaak eerst en bedenken we daarna pas waar het tot zijn recht zou komen. Het belangrijkste is dat we een thuis hebben gecreëerd waar je overal fijn met anderen samen kunnen zijn,’ besluit Dorthe.