Lichte ruimtes, een Deense keuken, Italiaans design en Japanse keramiek

Je komt binnen in een werelds huis als je over de drempel stapt van deze stijlvolle, inspirerende villa.

In de zithoek krijgt de blauwe modulebank van Paustian, bekleed met een stof van Raf Simons, tegenspel van de fraaie tuin, het daybed van Poul Kjærholm, de 265-wandlamp van Flos en de vintage 2109-kroonluchter van Gino Sarfatti.

© Høeg & Møller

Op de eettafel staan stapelbare kandelaars van Dorthes eigen merk JAHOKO. Ze zijn geïnspireerd op de lotusbloem. Door de glazuren te combineren, creëer je je eigen lichtsculptuur.

© Høeg & Møller

Dorthe Topp had altijd al een fascinatie voor Japan, en de interesse voor de Japanse perfectie, esthetiek en functionaliteit werd er niet minder op toen ze het land in 2011 voor het eerst met haar man Kim en hun twee zonen bezocht.

‘Sinds onze eerste reis naar het land worden we erdoor aangetrokken, en het is dan ook niet bij die ene keer gebleven,’ vertelt Dorthe.

In de grote vitrinekast van Asplund staan boeken over eten, kunst, design en cultuur, literaire werken en een aantal klassieke Wallpaper-reisgidsen.

© Høeg & Møller

Dorthe Topp bij het fraaie ronde fotokunstwerk van Christoffer Joergensen. Het is zijn optische, caleidoscopische interpretatie van het Europees Parlement, waarbij de diverse parlementen zijn verbeeld als het hart van onze democratieën.

© Høeg & Møller

De eenvoudige, stijlvolle gezinswoning in het Deense Gentofte is kleurrijk en prettig informeel. Tegelijk zie je goed dat Dorthe in 2019, toen ze nog werkte als jurist, tijdens een vakantie een nieuwe weg insloeg: ze richtte het designlabel JAHOKO op, dat keramiek verkoopt uit Japan, Hongkong en Zuid-Korea.

‘Daardoor zijn Japan en de Japanse interieurstijl een natuurlijk onderdeel van ons huis. En ondanks de kleuren en de kunstwerken heeft de inrichting dankzij de witte wanden, vloeren en plafonds toch de rust en de balans die we altijd vinden in Japan,’ zegt Dorthe.

Lees ook:

De blauwe kleur, die in het hele huis terugkomt, is ook bewust gebruikt op de keuken van Cph Square, als een zowel onconventioneel als tijdloos element.

© Høeg & Møller

De witte saarinen round dining table met bijbehorende Tulip Chairs is ontworpen door Eero Saarinen en geeft de ruimte samen met de witte epoxyvloer en het lichte plafond een stijlvolle look. Als contrast hangt er een kunstwerk dat Dorthe en Kim meerdere keren bij Galleri Christoffer Egelund hebben bekeken voor ze het mee naar huis namen. Ze zijn weg van de blauwe kleur. Het werk vangt je blik met zijn felblauwe kleur en de dramatische zwarte penseelstreken, die golven op een grote open zee bij nacht voorstellen. Aan het plafond hangt de iconische lamp Taraxacum uit 1988 van Dorthe en Kims favoriete ontwerper Achille Castiglioni. De lamp wordt verkocht bij Flos.

© Høeg & Møller

Als extra zitplaats in de woonkamer hebben Dorthe en Kim een stijlvol hoekje ingericht met een zwartleren bank van Arne Jacobsen, die hij ontwierp voor het SAS Royal Hotel. Aan de wand hangen een fotokunstwerk van Marcel Wanders en een foto van de iconische HSBC-bank in Hongkong van architect Norman Foster.

© Høeg & Møller

Bij de tuindeur staat een fraai dressoir van Paustian. Erboven hangt een rood werk van de Deense kunstenaar Michael Kvium, die in het lichte universum de liefde van het gezin voor de minimalistische Japanse interieurstijl benadrukt. De ronde salontafel van Warren Platner is gekocht op een veiling.

© Høeg & Møller

Naast de Japanse ondertoon moest er ook ruimte zijn voor Deense design- klassiekers, een van dé trends van dit moment. De zogeheten Japandi-stijl, een samentrekking van Japans en Scandinavisch, wordt bij Dorthe en Kim tevens gecombineerd met Italiaanse designtradities. Kim werkt al 20 jaar bij Flos, dat Italiaanse lampen verkoopt, en dat is terug te zien in de woning.

De keuken is Deens, er hangen overal Italiaanse lampen en her en der staat Japans design in de kast, en Dorthe en Kim weten deze drie grote designnaties prachtig bij elkaar te brengen in hun villa uit 1937. Na jaren in een luxeappartement in Kopenhagen te hebben gewoond, trokken Dorthe en Kim in 2001 in dit huis van architect Flemming Lassen, een broer van de bekende Deense architect en ontwerper Mogens Lassen.

‘We houden van het simpele, praktische functionalisme. En van het licht en de mooie parkachtige tuin,’ vertelt Dorthe.

De blikvanger in de badkamer zijn de spiegels La Plus Belle met geïntegreerd licht, een ontwerp van Philippe Starck voor Flos.

© Høeg & Møller

De entree staat in verbinding met de keuken, eetkamer, woonkamer en badkamer.

© Høeg & Møller

Op de eerste verdieping bevindt zich een gezellige kleine slaapkamer met een bed van Hästens, vintage bedlampen van Gino Sarfatti en op het nachtkastje keramiek van JAHOKO.

© Høeg & Møller

Op de tafel in de woonkamer staat een verzameling keramiek uit de diverse collecties van JAHOKO, het designlabel dat Dorthe in oktober 2019 lanceerde na jaren als jurist te hebben gewerkt.

© Høeg & Møller

Samen met Kim heeft ze het huis beetje bij beetje verbouwd, waardoor de karakteristieke jarendertigstijl dankzij moderne keuzes meer ziel en eenvoud heeft gekregen. Niets is aan het toeval overgelaten op deze 250 m2, ook al worden de aankopen vaak in een opwelling gedaan.

‘We zoeken zelden naar iets specifieks. Als we iets zien wat we mooi vinden, kopen we het vaak eerst en bedenken we daarna pas waar het tot zijn recht zou komen. Het belangrijkste is dat we een thuis hebben gecreëerd waar je overal fijn met anderen samen kunnen zijn,’ besluit Dorthe.

Lees ook:

Het mooie terras heeft een buitenkeuken en een loungebank – geheel in de geest van deze tijd, waarin de buitenruimte een echo is van de binnenruimte.

© Høeg & Møller

In de achtertuin staat een charmant tuinhuisje, waar het op zoele zomeravonden goed toeven is met vrienden en familie. Met de referenties naar Japan is het alsof je een extravagante oase betreedt, met natuurlijke materialen en een overdaad aan planten. De bank is van Tine K Home, de hanglamp van &tradition.

© Høeg & Møller