Designmuseum Danmark Le Klint lamp
© Le Klint

Nieuwe designsamenwerking: Unieke lamp van Le Klint en OEO Studio voor gerenommeerd Deens museum

De nieuwe lamp is nu te bewonderen in het onlangs volledig verbouwde museum.

Bekijk het resultaat van een spannende designsamenwerking

Na een verbouwing van twee jaar heeft het gerenommeerde Designmuseum Danmark in Kopenhagen recent zijn deuren weer geopend voor bezoekers.

Ter gelegenheid daarvan ontwierp Le Klint in samenwerking met OEO Studio een bijzondere lamp, die nu op de bezoekersafdeling van het designmuseum hangt.

Designmuseum Danmark Le Klint Lamp
© Le Klint

Een historische relatie

De samenwerking tussen Le Klint en Designmuseum Danmark is geen toeval. Kaare Klint, die in zijn tijd bijdroeg aan de transformatie van het toenmalige ziekenhuis tot een museum, ontwierp in 1944 al de iconische Model 101 (The Lantern) van Le Klint voor het designmuseum, die er tot op de dag van vandaag te bewonderen is.

Le Klint was dan ook een voor de hand liggende keuze om de historische relatie te vieren, en het bedrijf deed dit in samenwerking met Thomas Lykke van OEO Studio, die de nieuwe gemeenschappelijke ruimtes van het museum ontwierp. De lamp is een afspiegeling van de oorspronkelijke architectuur van het museum met mooie lijnen en gedurfde bogen, en is tegelijkertijd een echte Le Klint.

DMD-lamp le klint
© Le Klint
We zijn trots dat Thomas Lykke van OEO Studio met zijn loepzuivere gevoel voor details een lamp heeft ontworpen die eruitziet alsof hij altijd al in het museum heeft gestraald — Kim Weckstrøm Jensen, CEO van Le Klint

De nieuwe DMD-lamp

Het resultaat van de spannende samenwerking tussen Designmuseum Danmark, OEO Studio en Le Klint is de nieuwe DMD-lamp, die net als de klassieke The Lantern een plek heeft gekregen op de bezoekersafdeling van het museum.

De DMD-lamp heeft op het eerste gezicht een strakke, eenvoudige uitstraling, maar er zit een ingewikkelde constructie achter, die bestaat uit een kader van massief messing en een gevouwen kap die dit kader volgt.

‘Onze klassieke Model 101 heeft sinds de jaren 1940 een plek in het mooie museum, en we zijn blij dat dit zo blijft. Maar we zijn vooral verheugd dat we een nieuwe lamp kunnen laten zien die speciaal is ontworpen voor het volledig verbouwde Designmuseum Danmark. We zijn trots dat Thomas Lykke van OEO Studio met zijn loepzuivere gevoel voor details een lamp heeft ontworpen die eruitziet alsof hij altijd al in het museum heeft gestraald. Volgend jaar bestaat Le Klint 80 jaar, en ik kan me goed voorstellen dat de DMD-lamp onderdeel wordt van de komende collectie,’ aldus Kim Weckstrøm Jensen, CEO van Le Klint.

DMD-lamp le klint
© Le Klint

Lees ook: