© Bjørn Johan Stenersen

Noorse kunst: Unieke ontmoetingen

Galerie Format in Oslo brengt Noorse kunst en kunstnijverheid in een huiselijke omgeving. Het is een nieuwe manier om dingen te verkopen – en te kopen.

9 maart 2019 door Cecilie Molvær Jørgensen & Charlotte Ravnholt

De tentoonstelling UNiK van galerie Format is een verzameling Noorse kunst en kunstnijverheid. Je mag er neerploffen op een bank, overal aankomen en op je gemak rondsnuffelen voor je iets koopt, vertelt de Noorse stylist en curator Hege Barnholt.

De objecten staan niet op een voetstuk of in een vitrine. Als klant en bezoeker kun je kennismaken met de voorwerpen en de mensen in een uitnodigende en rustige omgeving. Barnholt heeft de galerie ingericht met meubels van Tonning & Stryn en de muren geverfd als in een huiskamer. En dat is een trend. De traditionele winkel staat onder druk van webshops, dus je ziet dat er steeds iets anders uit de kast wordt gehaald om toch de aandacht van de klant te vangen. Of het nu in een privévertrek, een alternatieve ruimte of een galerie is, zoals hier, we zijn bij het shoppen vooral uit op ervaringen, indrukken en inspiratie.

© Bjørn Johan Stenersen. Styling: Hege Barnholt

VERFIJNDE VORMEN. Keramieken schaal, Anne Udnes. Messing kaarsendover, Kneip. Kandelaren, Kapp, Noidoi. Kop, Guri Sandvik. Glazen vaas, Kari Mølstad. Stalen lepel, Kneip. Keramieken vaas, Guri Sandvik.

‘Een tentoonstelling is vaak afstandelijk, alsof er geen contact mogelijk is tussen de waarnemer en het waargenomene,’ stelt Hege Barnholt vast.

Zo is het hier dus niet. Om de ontspannen sfeer te benadrukken zijn de ontwerpers en makers aanwezig bij de ‘Coffee with Makers-sessies’, waarbij je als gast een praatje met de exposanten kunt maken en kunt luisteren naar het verhaal achter ieder voorwerp.

‘Dit is een unieke mogelijkheid om verschillende soorten ambachten en materialen samen te brengen met allerlei persoonlijkheden, in een vernieuwend kader,’ besluit de galeriehouder. 

© Bjørn Johan Stenersen. Styling: Hege Barnholt

VOOR DE MAALTIJD. Keramieken schalen, Anne Udnes. Terracottakleurige kom, Guri Sandvik. Stalen lepel, Kneip. MIX VAN MATERIALEN. Keramieken kom en bord, Anne Udnes. Vaas van hout en aardewerk, Kvast, Barmen & Brekke. Wandobject, keramiek, Nina Malterud. Vaas, Guri Sandvik. Stalen lepel, Kneip. 

© Bjørn Johan Stenersen. Styling: Hege Barnholt

KUNST. Kunstwerk, Untitled 2017, airbrush met fosforiserend glazuur op klei, Christina Peel. Stoel van onbehandeld eiken, Tonje, Tonning & Stryn. 

© Bjørn Johan Stenersen. Styling: Hege Barnholt

GASTVRIJ. Schoenlepel in mahonie en berken met leren veter, Kneip. Bank van massief berkenhout en kussens van Studio Føy. BUITEN DE BOX. Houten bakjes van eiken of berken, Kneip. 

© Bjørn Johan Stenersen. Styling: Hege Barnholt

KANTOOR. Bureau van onbehandeld eiken, Vår, ontwerp van Andreas Engesvik, Oslo, Tonning & Stryn. Op tafel: Uro, mobile in brons, Kneip. Kom en vaas, Guri Sandvik. Vaas van hout en aardewerk, Kvast, Barmen & Brekke.