Knapperige moutbroodjes met luchtig geklopte boter © Tia Borgsmidt

Knapperige moutbroodjes met luchtig geklopte boter

Bak de perfecte broodjes met mout, die bij elk gerecht passen.

Knapperige moutbroodjes met luchtig geklopte boter

Deze moutbroodjes hebben van nature een mooie donkere kleur, en de smaak is verrukkelijk intens. Houd er rekening mee dat het deeg een nacht in de koelkast moet rijzen. Wij gebruikten een speciale vorm voor rechthoekige broodjes.

Sluit het venster niet

Ingrediënten

2 moutbroodjes

Moutbroodjes

  • ½ dl water
  • ½ dl donker bier
  • 1½ g gedroogde gist
  • ¼ el zoutvlokken
  • ¼ el donkere moutstroop
  • 20 g moutmeel
  • 40 g wit volkorenmeel
  • 85 g tarwemeel
  • siliconenvorm voor 6 rechthoekige broodjes

Geklopte boter

  • 40 g zachte boter
  • zoutvlokken

Zo ga je te werk

Moutbroodjes
  • Schenk water en bier in een kom en los de gist erin op. Voeg zout, stroop, moutmeel en volkorenmeel toe. Kneed het tarwemeel er beetje bij beetje door en kneed het deeg dan ca. 10 minuten met een mixer met deeghaken. Houd een beetje meel achter en kneed tot het deeg loslaat van de zijkant van de kom.
    1. Laat het deeg een nacht rijzen in de koelkast.
    1. Laat het deeg vanuit de koelkast een uur rusten.
    1. Stort het deeg op een bebloemd werkblad, verdeel het in ca. 10 stukken en vorm er broodjes van die in de vorm passen. Laat ze in de vorm afgedekt ca. 30 minuten rijzen
    1. Bak de broodjes ca. 15 minuten op 225 °C hetelucht tot de bovenkant donker en knapperig is.

    Geklopte boter
  • Snijd de boter in stukjes en klop hem met een garde luchtig. Strooi er wat zoutvlokken over.
  • Serveren
  • Serveer de broodjes warm met de geklopte boter.
  • Een muffinvorm in plaats van een vorm voor rechthoekige broodjes kan ook.