Grissini med fennikel
© Styling Lone Kjær, Foto Tia Borgsmidt

Venkelstengels

Maak zelf soepstengels – het is makkelijk en ze zijn lekkerder dan die uit de winkel! Het is een heerlijk snackje vooraf voor bij een glas wijn. Koop eventueel kant-en-klaar pizzadeeg, dat gaat sneller.

Venkelstengels

Sluit het venster niet

Ingrediënten

2 personer

Deeg

  • ½ dl water
  • ¼ zakje gist
  • ½ tl zoutvlokken
  • ½ el olivenolie
  • 62 g meel van harde tarwe (durum)
  • 37 g durum tarwegriesmeel volkoren

Topping

  • 1 tl venkelzaad (heel)
  • 1 el olijfolie
  • 25 g parmezaan (geraspt)
  • olijfolie om te bestrijken
  • zoutvlokken

Zo maak je ze:

Deeg

  • Giet het water in een kom en los de gist erin op.
  • Voeg zout en olijfolie toe en kneed eerst het meel en dan het durum erdoor. Blijf kneden tot het deeg zacht en soepel is.
  • Laat het ca. 1 uur afgedekt rijzen.
  • Als je het deeg van tevoren maakt, zet je het afgedekt in de koelkast.

Topping

  • Verwarm de oven voor op 200 oC hetelucht met de bakplaat in de oven, zodat die al heet wordt.
  • Vijzel het venkelzaad.
  • Rol het deeg uit tot ca. 20 x 40 cm en bestrijk met olie.
  • Bestrooi het deeg met parmezaan en venkelzaad en vouw het dubbel tot ca.20x20cm.
  • Snijd 1cm dikke repen van het deeg en draai er ‘wokkels’ van.
  • Leg de stengels op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk ze voorzichtig met olie.
  • Strooi er zoutvlokken over en bak ca. 12 minuten in de oven.

Serveren

  • Serveer de venkelstengels vers met een glas wijn erbij.

Tip: De stengels zijn heerlijk als appetizer, bij de soep of een ander heerlijk voorgerecht zoals deze knolselderijpuree.

© Tia Borgsmidt