Selleripuré med spicy bløde løg
© Styling Lone Kjær, Foto Tia Borgsmidt

Knolselderijpuree met spicy uien en brosse bietenchips

In de herfst zoeken we de gezelligheid weer binnenshuis. En daar past dit gerecht, met producten uit het seizoen en een Italiaanse twist, perfect bij. Kijk verder, en laat je verleiden door dit voorgerecht dat er prachtig uitziet én verrukkelijk smaakt.

Knolselderijpuree met spicy uien en brosse bietenchips

Dit (voor)gerecht is een geweldige combinatie van texturen. Licht, luchtig, zacht en knapperig.

Sluit het venster niet

Ingrediënten

2 personer

Selleripuré

  • ½ kleine knolselderij
  • 10 g boter
  • 2½ dl groentebouillon
  • ½ teen knoflook
  • 1 takjes verse tijm
  • 1 dl slagroom
  • zoutvlokken en peper

Brosse bietenchips

  • 100 g rode bieten
  • ½ liter olie om te frituren
  • zoutvlokken

Gestoofde uien

  • 1 grote rode uien
  • ½ rode peper
  • 12 g boter
  • ½ el balsamicoazijn
  • 1 el bruine basterdsuiker
  • zoutvlokken

Andet

  • 1 el boekweit
  • ½ wat (uien)kiemen

Zo maak je het:

Knolselderijpuree

  • Schil de knolselderij en snijd hem in blokjes. Smelt de boter in een soeppan en bak de selderij een paar minuten.
  • Voeg bouillon, knoflook en tijm toe. Laat de selderij op laag vuur in ca. 15 minuten zacht worden.
  • Giet af, maar vang het vocht op. Verwijder de tijm en pureer de selderij, terwijl je geleidelijk eerst 2 dl bouillon en daarna de slagroom toevoegt.
  • Blijf blenden tot je een luchtige puree hebt. Voeg zo nodig wat extra bouillon toe.
  • Breng op smaak met zoutvlokken en peper.

Brosse bietenchips

  • Schil de bieten en dep ze goed droog. Snijd ze op een mandoline in heel dunne plakjes.
  • Verhit de olie tot 180 oC.
  • Frituur de bieten tot ze bros zijn.
  • Bestrooi met zoutvlokken.

Gestoofde uien

  • Pel de uien en snijd ze in plakjes van ca. 5 mm dik.
  • Snijd de peper in de lengte door, verwijder de zaadlijsten en hak de peper fijn.
  • Smelt de boter in een koekenpan en voeg ui en rode peper toe. Bak de uien ca. 10 minuten op laag vuur, tot ze zacht zijn.
  • Roer de azijn en basterdsuiker erdoor.
  • Breng op smaak met zoutvlokken.
  • Rooster de boekweit in een koekenpan.

Serveren

  • Schep de puree en de uien in diepe borden.
  • Garneer met boekweit, bietenchips en kiemen.

Tip: serveer er knapperige zelfgemaakt soepstengels bij, zoals deze venkelstengels.

© Tia Borgsmidt