© iStock

8 kleine en grote trucs voor geluidsisolatie van je huis

Heb je genoeg van het lawaai van de straat of van je buren? Er hoeft niet veel voor nodig te zijn om het lawaai te dempen – en sommige oplossingen zien er nog leuk uit ook.

Geluidsisolatie op een eenvoudige manier

Gecontroleerd lawaai kan leuk zijn als je het kunt reguleren door aan een volumeknop te draaien. Minder prettig is het als er sprake is van aanhoudende overlast van geluiden in huis, buiten op straat of van overvliegende vliegtuigen.

Maar lawaai hoeft niet iets te zijn waar je mee moet leren leven. Er zijn trucs, groot en klein, die de overlast van buiten kunnen terugdringen – of van binnen, als jij juist rekening wilt houden met je buren. Dit zijn 8 grote en kleine trucs om je huis geluiddichter te maken.

© Gert Skærlund

1. Boekenkasten als geluidsisolatie

Goed nieuws voor boekenwurmen! Als je het nog niet wist: een plafondhoge boekenkast volgestouwd met boeken vormt een perfecte geluidsisolatie in een kamer.

Als je je boekencollectie ook een akoestische functie geeft, vermijd dan open plekken in de boekenkast waar je keramiek of andere decoratieve objecten neerzet. Zulke kieren vormen geluidslekken.

© Broste Copenhagen

2. Ga het lawaai te lijf met vloerkleden

Tapijt dempt geluid gegarandeerd, zowel geluid dat je zelf maakt als lawaai van buiten.

Als je geen volledige vloerbedekking wilt, volstaan een paar losse, hoogpolige vloerkleden ook.

Denk bijvoorbeeld aan de Marokkaanse berberkleden à la Boucherouite die nu helemaal in zijn, vaak gemaakt van felgekleurde, gerecyclede stof.

© iStock

3. Geluiddempende verf

Er zijn verschillende fabrikanten die geluiddempende verf aanbieden. De verf werkt het best als deze gespoten wordt, en het wordt aanbevolen meerdere lagen aan te brengen.

Er bestaat wel enige scepsis over deze methode. Zo is er nog geen wetenschappelijk bewijs dat het werkt. In elk geval kun je geluiddempende verf beter in combinatie met andere strategieën inzetten om een kamer geluiddichter te maken.

© Kira Brandt og Lene Brock

4. Fotowand

Een stijlvolle fotowand fleurt een kale muur altijd op en houdt bovendien een deel van het lawaai van buiten tegen. Ook draagt een fotowand bij aan een goede akoestiek in de ruimte.

© 6sqft.com

5. Tochtstopper als geluidsisolatie

Een kier onder de deur kan een geluidslek van jewelste zijn. In dat geval kan een tochtstopper zoals deze uitkomst bieden.

Toegegeven: deze hack maakt de kamer er niet direct mooier op. Maar je kunt zo’n worst onder de deur voor lief nemen als je erg veel last hebt van tocht en lawaai.

Tochtstoppers zijn onder andere verkrijgbaar op etsy.com, waar je ook eenvoudige voorbeelden vindt om zelf een tochtstopper te maken. Zo kun je de interieurclash beperkt houden.

Lees ook:

© iStock

6. Een nieuwe deur

Misschien is een tochtstopper niet afdoende en is de deur zelf het probleem. Veel deuren zijn flinterdun. Je kunt ze vervangen door een massieve deur of door een speciaal geluiddempend exemplaar. De meeste deuren hebben standaardafmetingen, dus waarschijnlijk is er wel een geluiddempende deur te vinden die in het kozijn past. Dan hoef jij – of een andere handige harry – alleen nog maar uitsparingen in het kozijn te maken voor de scharnieren en de stift van de deurklink.

© iStock

7. Leg de krakende vloer strakker

Een krakende vloer verhelpen klinkt misschien als een enorm project, maar dat hoeft niet. Je kunt een vloer vaak verbeteren zonder dat je hem helemaal opnieuw hoeft te leggen. Het is dan een kwestie van uitzoeken waar de vloer te los zit.

Als je de kwetsbare plekken gevonden hebt, kun je er wat extra schroeven in draaien of eventueel de kapotte vloerdelen vervangen. Als dat niet genoeg helpt, kun je overwegen de vloer volledig te vervangen.

© iStock

8. Geluiddempende muren

Het isoleren van de muren – of de muren en het plafond – is een grote ingreep. Toch is het een truc die gezinnen die last hebben van lawaai nog weleens over het hoofd zien. Dat kan komen doordat ze niet willen inleveren op vloeroppervlak. Maar als je veel geluidshinder ervaart, is het toch de moeite waard. De centimeters die je aan de geluidsisolatie verliest, krijg je volop terug in de vorm van rust en stilte.