DIY-gids klassieke stijl
© STYLING: RIKKE GRAFF JUEL FOTO: CHRISTINA KAYSER O.

Dit is onze DIY-gids voor een klassieke stijl

De klassieke stijl hoeft niet duur en onbereikbaar te zijn. Dit zijn vijf DIY-projecten waar je zo aan kunt beginnen

Het klassieke huis

De statige, klassieke stijl is met zijn elegantie, rijkheid aan details en historische verwijzingen voor veel mensen aantrekkelijk. In Scandinavië zien we de laatste jaren dat steeds meer mensen de stijl gaan herinterpreteren en zelf klassieke elementen aanbrengen in hun interieur.

Tegenwoordig is de klassieke stijl niet meer voorbehouden aan grote, chique huizen, maar kom je hem overal tegen. Hieronder vind je een paar relatief makkelijke en goedkope DIY-projecten die je huis gegarandeerd een klassiekere vibe zullen geven.

Zelfgemaakte lambrisering

Je hebt niet meer nodig dan een paar mdf-platen, lijsten en het juiste gereedschap om zelf de sierlijke lambrisering te maken die we kennen uit chique appartementen en villa’s.

Lambrisering geeft een ruimte diepte en vormt een fraaie blikvanger. Je kunt de lambrisering dezelfde kleur geven als de rest van de muur of juist een andere kleur – dan valt ze nog meer op.

Het onvermijdelijke stucwerk

Wie houdt er niet van mooi stucwerk? Het is een prachtig discreet en toch in het oog springend detail dat elke ruimte charme geeft. Net als met lambrisering is stucwerk er in alle soorten en maten en met veel of weinig details. Met stuc kun je je eigen stempel op je huis drukken, en het is een makkelijke manier om de klassieke stijl te versterken.

Als je het jezelf makkelijk wilt maken, kun je stuc kopen gemaakt van piepschuim. Dat is fijn om mee te werken en heel geschikt voor een DIY-project. En het lijkt als twee druppels water op het klassieke stuc van pleisterkalk.

Schilder het stucwerk als je het hebt aangebracht met gewone muurverf, en voilà – je bent een stap dichter bij de gedroomde klassieke stijl.

Lees ook:

Werk de radiator weg in klassieke stijl

Hij is praktisch en mooi en ademt de klassieke stijl. We hebben het natuurlijk over de radiatorombouw. Ook die is er in allerlei varianten – de een wat chiquer dan de ander.

Als je helemaal voor de klassieke stijl wilt gaan, is een witte radiatorombouw met uitsneden en webbing met een fraai patroon een goede keuze.

Op internet vind je talloze duidelijke instructies om zelf een radiatorombouw te maken die je helemaal naar je hand kunt zetten, maar er zijn ook kant-en-klare exemplaren verkrijgbaar als je niet te ingewikkeld wilt doen.

Ga all-in met een zelfgemaakte boekenkast

Zie je een uitdaging wel zitten, bouw dan zelf een boekenkast. Daarvoor moet je wel handig zijn, of een snelle leerling. Maar het is niet onmogelijk, en online is er veel hulp te vinden.

Als je zelf een boekenkast bouwt, kun je hem helemaal afstemmen op de ruimte waar hij moet komen te staan, waardoor de kast een natuurlijk, geïntegreerd element in de ruimte vormt. Het is een slimme en superelegante manier om meer bergruimte te creëren en op de vele open schappen kun je je favoriete dingen een mooie plek geven.

Geef de kast een persoonlijk tintje met een fraaie kleur, paneeldeuren of een profiel, zodat hij helemaal aansluit bij jouw stijl. En het ziet er natuurlijk prachtig klassiek uit.

Lees ook:

Gordijnen tot op de vloer

Met gordijnen kun je op een makkelijke, discrete manier een vleugje kleur aanbrengen in je interieur. Of kies voor gordijnen in eenvoudige, lichte tinten voor een rustige, klassieke uitstraling.

Gordijnen verzachten de sfeer van je huis en bevorderen de akoestiek. En ze zijn natuurlijk praktisch als de zon fel naar binnen schijnt.

Vloerlange gordijnen benadrukken bovendien de hoogte van de ruimte – en een hoog plafond hoort natuurlijk helemaal bij de klassieke interieurstijl.