© Camilla Bofill

5 simpele tips om je snijplank schoon en mooi te houden

Lees hier hoe je je snijplank op een natuurlijke manier schoonhoudt.

Patina geeft je houten snijplank een fraaie look

Een houten snijplank is mooi, tijdloos en goed voor het milieu. Maar we gooien snijplanken vaak weg terwijl dat helemaal niet hoeft.

Als je een mooie snijplank hebt van een harde, massieve houtsoort, is het de moeite waard om te kijken hoe je hem eenvoudig een patina geeft. Zo’n snijplank moet met liefde worden verzorgd, dan wordt hij met de jaren alleen maar mooier.

Met deze vijf effectieve tips blijft je snijplank mooi en gaat hij lang mee.

Lees ook:

© Camilla Bofill

1. Haal vieze geurtjes weg met citroen

Snijd een citroen in schijfjes en strooi een lepel grof zout over de snijplank. Wrijf de citroen met ronddraaiende bewegingen over de snijplank en het zout.

Doe dit een paar minuten en was de snijplank dan af met warm water en milde zeep.

2. Olie de snijplank in

Je denkt er misschien niet zo snel aan, maar net als andere houten voorwerpen moet je je snijplank af en toe oliën – één keer per maand zelfs.

Welke olie het beste is, daarover verschillen de meningen, maar gebruik in elk geval een minerale olie.

Als je kiest voor terpentijn, lijnzaadolie of een andere olie die niet geschikt is voor menselijke consumptie, moet je de snijplank na afloop extra grondig schoonmaken.

Je kunt bijvoorbeeld koolzaadolie of druivenpitolie gebruiken. De snijplank moet altijd helemaal droog zijn voordat je hem in de olie zet. Dan neemt hij de olie optimaal op en werkt deze het beste.

Wrijf de plank goed in en wacht een paar uur. Veeg daarna de overtollige olie eraf. Laat de plank een paar dagen liggen voordat je hem weer gebruikt.

3. Te veel krassen? Schuurpapier!

Begint je snijplank veel krassen en messporen te vertonen en vind je dat lelijk? Probeer hem eens te schuren met heel fijn schuurpapier – niet grover dan korrel 220.

De snijplank moet droog zijn. Schuur hem voorzichtig, zonder te veel kracht te zetten. Was de plank vervolgens af met warm water en milde zeep.

4. Een snijplank hoort niet in de vaatwasser.

Een houten snijplank houdt niet van de constante hoge warmte en vochtigheid van een vaatwasser.

Was hem dus met de hand af, ook al kost dat meer moeite. Op de lange termijn zul je jezelf dankbaar zijn. Als je de vaatwasser gebruikt, kan de snijplank barsten.

5. Was je snijplank meteen na gebruik

Laat de snijplank niet te lang vuil staan. Was hem goed af met milde zeep en droog hem af met een theedoek.

Laat de plank dan aan de lucht verder drogen voor je hem weer opbergt.