© Christoffer Regild

Een kijkje in de keuken bij de eigenaar van &SHUFL

Kamers met ieder hun eigen, zorgvuldig gekozen kleur en functie, meubels in een combinatie van oud en nieuw en interessante, op maat ontworpen oplossingen maken het verschil. We kijken binnen bij medeoprichter van &SHUFL Kristoffer Brems en zijn vrouw Marie Nygaard Jensen, in een herenhuis midden in het oude Kopenhagen.

Op een steenworp afstand van het centraal station in Kopenhagen werd tussen 1906 en 1908 een huizenblok gebouwd met de naam Ny Christiansborg. Het is ontworpen in de zogeheten Rosenborgstijl, die geïnspireerd was op de Hollandse renaissancearchitectuur uit de 17e eeuw, en die wordt gekenmerkt door overdadige details, torentjes, erkers en balkons. Echt voor de elite van de stad.

Het oude appartement heeft overal doorkijkjes naar een volgende kamer.
© Christoffer Regild
Midden in de stad kijkt het stel vanuit hun vensterbank uit op het oude centrum. De tint op de muur van File Under Pop heet Green Banana.
© Christoffer Regild

Toen architect Kristoffer en Marie, een stukje van dit historische bouwwerk konden overnemen, aarzelden ze geen moment. Het was weliswaar in slechte staat, omdat het jarenlang als bedrijfspand had gefungeerd, en veel originele details hadden een liefdevolle hand nodig, maar de grootte, de kamers en suite, en de ligging vlak bij de haven maakten het appartement uniek.

"Er zijn een paar muren geplaatst en verplaatst en op de plek waar vroeger de dienstbodekamer, keuken en badkamer waren, hebben we flink gesleuteld aan het bouwkundig ontwerp. Maar alle grote, mooie kamers zijn intact gebleven," aldus Kristoffer.

Lees ook:

De eetkamer is de enige ruimte in het appartement die geen kleur kreeg, maar wit is gehouden om een visueel rustpunt te creëren. De tafel is van Fogia, de stoelen van &Tradition.
© Christoffer Regild
e fraaie details in het stucwerk hadden wat liefde en aandacht nodig toen het gezin hier  vier jaar geleden kwam wonen, maar nu stelen ze weer de show.
© Christoffer Regild

Bij het opnieuw indelen van het appartement is het stel uitgegaan van het panoptische principe – een begrip uit de architectuur, dat betekent dat je goed zicht hebt op alle kamers, ongeacht waar je je bevindt in het appartement.

"Kenmerkend voor deze grote, oude appartementen is dat je heel ver van elkaar af zit. Daarom hebben we de boel opengebroken en alles gegroepeerd rond de keuken, die nu het hart van het appartement vormt," vertelt het echtpaar.

Een &SHUFL keuken kon niet ontbreken natuurlijk. De kruk is van Please Wait to be Seated.
© Christoffer Regild
De matte, donkergroene keuken in de kleur Conifer is van duurzaam linoleum.
© Christoffer Regild
De keuken is onderdeel van een moderne eenheid en wordt verbonden door een ingebouwde, open kast van &SHUFL.
© Christoffer Regild

Naast een optimale verdeling van de ruimtes hebben de meeste kamers bovendien hun eigen muurkleur gekregen, zodat elke ruimte een eigen uitdrukking heeft en een aparte omgeving vormt.

"We hebben uitgezocht hoe we met behulp van kleuren elke ruimte konden transformeren tot een apart universum. En zo heeft iedere ruimte dus, op basis van de functie, een eigen kleur en sfeer gekregen. Tegelijkertijd markeren de kleuren de overgang van het ene universum naar het andere".

Een van kenmerkende kleuren in het appartement is het Moss Garden van File Under Pop.
© Christoffer Regild
Het originele Poul Kjærholm-bureau stond in de academie voor architectuur en was afgedankt, maar werd door Kristoffer gered toen hij daar studeerde.
© Christoffer Regild

Als je een eigen keukenbedrijf hebt, heeft het inrichten van je huis niet altijd de hoogste prioriteit. Het heeft dan ook een paar jaar geduurd voordat het appartement er qua inrichting en sfeer uitzag zoals het er nu uitziet.

"We hebben het druk, en niet alleen met onze kinderen en familie, ook met het bedrijf. Maar het was leuk om te spelen met onze eigen producten in de keuken, de slaapkamer en op andere plekken waar opbergruimte nodig was. We werden ook in onze opvatting bevestigd dat onze materialen en kleuren goed samengaan met dit klassieke appartement, dat een modern en stijlzuiver gedeelte heeft en een wat formeler gedeelte,’ vertellen ze. En ze vervolgen: ‘Ons huis heeft een zee aan ruimte, en dat werkt aanstekelijk. De mogelijkheden zijn onbegrensd, en de ligging van onze woning, dicht bij het water en het groene Christianshavns Vold, versterkt dat gevoel alleen maar." ◆

Lees ook:

Een grote kast van iepenhout van &Shufl geeft de slaapkamer karakter. Samen met de muurkleur Yellow And Rose van File Under Pop,
© Christoffer Regild