© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Slapen tussen deens design

Bij guesthouse The Darling staan Deens design en Deense kunst centraal. Maak kennis met Jens Løkke en Uffe Buchard in hun nieuwe minihotel in hartje Kopenhagen. Er is één kamer, maar die biedt toegang tot een wereld van meubelklassiekers en kunst.

Een hoorn des overvloeds aan Deens design, dat is The Darling. De kleuren op de wanden zijn ontwikkeld in samenwerking met File Under Pop, en deze groentint in de eetkamer is geïnspireerd op de koperen daken van Kopenhagen in de regen. De PH Septima van Louis Poulsen is een hanglamp van mondgeblazen glas die onlangs is uitgebracht. De eettafel van Poul Kjærholm kan worden uitgebreid, en eromheen staan stoelen van Poul Kjærholm en Børge Mogensen.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

De vazen op de eettafel van Fritz Hansen zijn gemaakt door Arne Bang en Tage Andersen.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Jens Løkke en Uffe Buchard hebben een passie voor hotels en openen nu hun eigen visie op de wijze waarop Deens design moet worden ervaren.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

De koperen daken van Kopenhagen in de regen, dat poëtische beeld vormde de inspiratie voor een van de muurkleuren. Niets is aan het toeval overgelaten in een van de kleinste hotels – of guesthouses, zoals de eigenaren liever zeggen – ter wereld. Het heeft slechts één kamer, maar de gast krijgt er wel een heleboel vierkante meters met zorgvuldig uitgekozen Deens design bij. Met uitzicht op de winkelstraat Strøget en de Heilige Geestkerk ligt The Darling Design Guest House heel centraal, en het pand ademt dan ook Kopenhaagse geschiedenis.

Lees ook:

Het behang in de entree is ontworpen door Helene Blanche van Tapet-Café.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

De zitkamer is ingericht met klassieke meubels van Finn Juhl, Børge Mogensen en Poul Kjærholm. De bruine kleur op de wand verbindt de kunst van onder anderen Erik A. Frandsen, Sophie Klerk en Malling Mortensen. In de hoek, op een tafel van Jakob Egebjerg, staat het beeld The Superfluous van Jørgen Haugen Sørensen. Alle vloerkleden zijn van Massimo. De hanglamp Ringkrone is van Vilhelm Lauritzen voor Louis Poulsen.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Poul Henningsens barnsteenkleurige tafellamp bevindt zich in het fraaie gezelschap van vazen van Arne Bang en Pettersen & Hein.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Hier zie je de drie kamers en suite, opgesplitst in werkkamer, eetkamer en zitkamer. Merk op hoe scheef de muren, vloeren en plafonds zijn. De fauteuil The Egg was een must, als vlaggenschip van het Deense design. Uffe Buchard overweegt hem te verruilen voor een versie met een lichtblauwe bekleding, die beter combineert met de kleur op de wand. Het gele schilderij is van Peter Bonde. De salontafel komt van Klassik en de met bont beklede kruk van Fredericia. Michael Anastassiades ontwierp de ronde speaker van Bang & Olufsen.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Zoals dat gaat in oude gebouwen is alles scheef. De fundering dateert uit de 15e eeuw en andere delen van het gebouw uit de jaren 1720. Scheve vloeren, muren en ramen dagen het oog uit om nog rechte lijnen te vinden, zoals je ook ziet op de foto’s in deze reportage. De kamers zijn op zichzelf al charmant, met lambrisering, houten vloeren en stucwerk, en ze zijn in relatief korte tijd opgeknapt met behang en bijzondere kleuren. We ontmoeten Jens Løkke en Uffe Buchard in de laatste fase van de verbouwing. In 2014 hebben ze Darling Creative Studio opgericht, dat nu opdrachten vervult voor de mode­ en designbranche – van mode­events tot commerciële fotoseries. De studio is verhuisd naar een nieuw deel van het pand, maar in de oude ruimtes wordt een droom gerealiseerd die in 2017 werd geboren.

De mooie drankkast is een ontwerp van Kurt Østervig en komt van Klassik. Erboven hangt een werk van Anders Scrmn Meisner. Het metalen werk is van August Hugo.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

De grote foto van Trine Søndergaard brengt een stemmige sfeer in de eetkamer. De lambrisering is nieuw en is aangebracht om de wanden op te delen en warmte toe te voegen.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

De werkkamer nodigt uit om plaats te nemen op de dubbele chaise longue van Børge Mogensen voor Carl Hansen & Søn.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Om een gezellige, ongedwongen sfeer te creëren zijn niet alle eetkamerstoelen hetzelfde. Het zijn speciaal geselecteerde exemplaren van Børge Mogensen en Poul Kjærholm. De vaas op de eettafel is van Tage Andersen. Op de voorgrond links zie je een sculptuur van Amalie Jakobsen.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Jens Løkke en Uffe Buchard willen een plek creëren die een eerbetoon vormt aan Deens design, waar je Deense meubel­ klassiekers en nieuwe Deense kunst van heel dichtbij kunt ervaren. Een plek waar kwaliteitsbewuste toeristen iets bijzonders kunnen beleven. Niet met roomservice en de gebruikelijke hotelservice, maar met persoonlijke aandacht en exclusiviteit. En als je ergens zo enthousiast over bent dat je het mee naar huis wilt nemen, dan kan dat, want alles is te koop. Op termijn hopen de twee nog een ruimte in het pand over te nemen, om er een junior suite van te maken.

‘We hebben allebei in het begin van onze carrière geflirt met de hotelbranche. Ik heb gewerkt bij hotel D’Angleterre in Kopenhagen en hotels in Londen en Uffe onder andere bij een badhotel in Zuid­Engeland. We hebben gewoon een passie voor hotels, en dan natuurlijk vooral voor de beleving,’ vertelt Jens. De som van hun gemeenschappelijke ervaring komt nu tot uiting in hun eigen guesthouse.

Uffe voegt eraan toe: ‘Waar kun je als buitenlander Deens design ervaren? Echt dicht bij het erfgoed komen dat wereldwijd zo gewild is? We hebben voor de meubelklassiekers gekozen voor varianten met een opvallende stof. Daardoor twijfel ik onder andere over de kleur van de Egg Chair van Arne Jacobsen. Hij is nu bruin, maar ik denk dat een lichtblauwe tint misschien beter past bij ons interieur.’

Lees ook:

De eikenhouten keuken is ontworpen door Københavns Møbelsnedkeri, en op het werkblad staan een prachtige zilveren karaf van Henning Koppel voor Georg Jensen en de serie Cylinda-line van Arne Jacobsen voor Stelton. De hanglampjes zijn van PH voor Louis Poulsen.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Als gast kun je kiezen tussen vier serviezen van Royal Copenhagen, van Hav tot Blue Fluted en White Half Blond.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Een fraaie duifgrijze kleur smeedt de keuken aaneen en vormt een goede achtergrondkleur voor de kunst. Er hangen werken van onder meer Jørgen Haugen Sørensen, Katrine Raben Davidesen en Sophie Klerk.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

De gele tegels van File Under Pop brengen zon in de kleine badkamer, met een wastafelmeubel van Københavns Møbelsnedkeri en een kraan van gebruineerd messing van Toni Copenhagen. Op de wastafel staat een beeldje van Morten Plesner. The Darling ontwikkelde de zeep en crèmes in samenwerking met Rudolph Care, de handdoeken zijn ontworpen met Aiayu.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Aan elk detail is aandacht besteed: van de bijzondere thee, die is gemaakt in samenwerking met Sing Tehus, tot aan een signatuurgeur en de vier serviezen van Royal Copenhagen waaruit je kunt kiezen. De circa 100 vierkante meter omvat drie kamers en suite, waar je kunt vergaderen of dineren of gewoon de Deense hygge kunt ervaren. Daarnaast zijn er een keuken, een badkamer en een kleine slaapkamer met uitzicht op het kerkplein.

‘Er is wel moed voor nodig om een hotel te openen terwijl de coronapandemie nog steeds heerst.’

‘Ja, het is misschien niet de beste timing ter wereld, maar we hopen toch dat we een verschil kunnen maken,’ zegt Uffe. Deense kunst kreeg een hoofdrol in de uitstraling van het guesthouse, waar zowel werk van gerenommeerde als opkomende kunstenaars te vinden is. Schilderijen, prints en sculpturen zijn zorgvuldig gecureerd bij de galeries Hans Alf Gallery, Martin Asbæk Gallery, Bricks Gallery, Galleri Benoni, Schäfer Grafik en Gether Contemporary.

‘We hebben de werken gegroepeerd opgehangen, geïnspireerd op de muren bij ons thuis, die bomvol kunst hangen. Het moet echt een belevenis zijn voor de gast, en dat kan alleen als je ook werken kiest die een beetje maf zijn en prikkelen. Het heeft heel veel tijd gekost om het juiste samenspel te vinden, en ik ben een beetje huiverig voor het moment dat er een wordt verkocht en er iets nieuws moet komen. Maar dat is wel het idee achter The Darling: dat de plek voortdurend verandert. Zodat een gast als hij – hopelijk – nog een keer komt, een nieuwe ervaring opdoet.’

De slaapkamer kijkt sereen uit op de Heilige Geestkerk, en het bed beslaat bijna de hele ruimte. Het is van Dux, met beddengoed van Aiayu. Boven het bed hangen twee werken van Peter Bonde.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Het kleine balkon met uitzicht op de Heilige Geestkerk hoort bij het minihotel. Een overnachting bij The Darling kost ongeveer 930 euro.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Je komt het guesthouse binnen in deze kleine entree, met een spiegel van OeO Studio voor Fredericia Furniture, een sculptuur van Pettersen & Hein en een groen kunstwerk van Tal R. Het bankje ontwierp Børge Mogensen voor Carl Hansen & Søn.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad