De koperen daken van Kopenhagen in de regen, dat poëtische beeld vormde de inspiratie voor een van de muurkleuren. Niets is aan het toeval overgelaten in een van de kleinste hotels – of guesthouses, zoals de eigenaren liever zeggen – ter wereld. Het heeft slechts één kamer, maar de gast krijgt er wel een heleboel vierkante meters met zorgvuldig uitgekozen Deens design bij. Met uitzicht op de winkelstraat Strøget en de Heilige Geestkerk ligt The Darling Design Guest House heel centraal, en het pand ademt dan ook Kopenhaagse geschiedenis.
Zoals dat gaat in oude gebouwen is alles scheef. De fundering dateert uit de 15e eeuw en andere delen van het gebouw uit de jaren 1720. Scheve vloeren, muren en ramen dagen het oog uit om nog rechte lijnen te vinden, zoals je ook ziet op de foto’s in deze reportage. De kamers zijn op zichzelf al charmant, met lambrisering, houten vloeren en stucwerk, en ze zijn in relatief korte tijd opgeknapt met behang en bijzondere kleuren. We ontmoeten Jens Løkke en Uffe Buchard in de laatste fase van de verbouwing. In 2014 hebben ze Darling Creative Studio opgericht, dat nu opdrachten vervult voor de mode en designbranche – van modeevents tot commerciële fotoseries. De studio is verhuisd naar een nieuw deel van het pand, maar in de oude ruimtes wordt een droom gerealiseerd die in 2017 werd geboren.
Jens Løkke en Uffe Buchard willen een plek creëren die een eerbetoon vormt aan Deens design, waar je Deense meubel klassiekers en nieuwe Deense kunst van heel dichtbij kunt ervaren. Een plek waar kwaliteitsbewuste toeristen iets bijzonders kunnen beleven. Niet met roomservice en de gebruikelijke hotelservice, maar met persoonlijke aandacht en exclusiviteit. En als je ergens zo enthousiast over bent dat je het mee naar huis wilt nemen, dan kan dat, want alles is te koop. Op termijn hopen de twee nog een ruimte in het pand over te nemen, om er een junior suite van te maken.
‘We hebben allebei in het begin van onze carrière geflirt met de hotelbranche. Ik heb gewerkt bij hotel D’Angleterre in Kopenhagen en hotels in Londen en Uffe onder andere bij een badhotel in ZuidEngeland. We hebben gewoon een passie voor hotels, en dan natuurlijk vooral voor de beleving,’ vertelt Jens. De som van hun gemeenschappelijke ervaring komt nu tot uiting in hun eigen guesthouse.
Uffe voegt eraan toe: ‘Waar kun je als buitenlander Deens design ervaren? Echt dicht bij het erfgoed komen dat wereldwijd zo gewild is? We hebben voor de meubelklassiekers gekozen voor varianten met een opvallende stof. Daardoor twijfel ik onder andere over de kleur van de Egg Chair van Arne Jacobsen. Hij is nu bruin, maar ik denk dat een lichtblauwe tint misschien beter past bij ons interieur.’
Aan elk detail is aandacht besteed: van de bijzondere thee, die is gemaakt in samenwerking met Sing Tehus, tot aan een signatuurgeur en de vier serviezen van Royal Copenhagen waaruit je kunt kiezen. De circa 100 vierkante meter omvat drie kamers en suite, waar je kunt vergaderen of dineren of gewoon de Deense hygge kunt ervaren. Daarnaast zijn er een keuken, een badkamer en een kleine slaapkamer met uitzicht op het kerkplein.
‘Er is wel moed voor nodig om een hotel te openen terwijl de coronapandemie nog steeds heerst.’
‘Ja, het is misschien niet de beste timing ter wereld, maar we hopen toch dat we een verschil kunnen maken,’ zegt Uffe. Deense kunst kreeg een hoofdrol in de uitstraling van het guesthouse, waar zowel werk van gerenommeerde als opkomende kunstenaars te vinden is. Schilderijen, prints en sculpturen zijn zorgvuldig gecureerd bij de galeries Hans Alf Gallery, Martin Asbæk Gallery, Bricks Gallery, Galleri Benoni, Schäfer Grafik en Gether Contemporary.
‘We hebben de werken gegroepeerd opgehangen, geïnspireerd op de muren bij ons thuis, die bomvol kunst hangen. Het moet echt een belevenis zijn voor de gast, en dat kan alleen als je ook werken kiest die een beetje maf zijn en prikkelen. Het heeft heel veel tijd gekost om het juiste samenspel te vinden, en ik ben een beetje huiverig voor het moment dat er een wordt verkocht en er iets nieuws moet komen. Maar dat is wel het idee achter The Darling: dat de plek voortdurend verandert. Zodat een gast als hij – hopelijk – nog een keer komt, een nieuwe ervaring opdoet.’