© Billede 1: © Foto: Pia Winther, Styling: Glotti Press

Laat je slaapkamer groter lijken met deze 12 tips

Haal het meeste uit je slaapkamer met deze tips.

In je slaapkamer moet je tot rust kunnen komen

Als je een kleine slaapkamer hebt, kan het er snel benauwend uitzien en dan is het niet zo ontspannend om er te zijn.

Een kleine slaapkamer is echt knus, maar het is belangrijk dat het een prettige, kalme ruimte is, want het is tenslotte een plaats waar je veel tijd doorbrengt.

Hier vind je een aantal tips om je slaapkamer groter te laten lijken.

1. Vermijd rommel en maak je bed op

Dat klinkt misschien een beetje als een strenge moeder, maar als je het doet krijg je een mooi resultaat.

Strakke en minimalistische lijnen maken dat de slaapkamer ruimer aandoet.

© Billede 1: © Foto: Pia Winther, Styling: Glotti Press

2. Berg je kleding op in de kast

Het is beter om je kleding in een kast te hangen dan aan een kledingrek. Ook al kan kleding wat kleur geven aan de kamer, het kan ook maken het er rommelig en overvol uitziet. Verder neemt een rek vrij veel ruimte in beslag. Een kledingkast kun je dichtdoen en dan heb je een opgeruimde slaapkamer - want niemand kan zien of je kleren wel keurig opgevouwen in de kast liggen.

TIP: Als je een jurk of iets anders hebt dat je in het zicht wilt hangen, kun je een hanger aan een spijker hangen. En dan hang je het kledingstuk aan de muur in plaats van aan een rek, dat dan weer ruimte in zou nemen.

3. Zorg altijd voor wat ruimte tussen je meubels en de vloer

Een van de grootste vergissingen die je kunt maken bij het inrichten van je slaapkamer is om alle grote meubels, zoals het bed of de ladekast, pal op de grond te zetten, zonder lucht eronder.

Als je de kamer groter en ruimer wilt laten lijken dan hij in werkelijkheid is, is het verstandig om te zorgen voor wat ruimte tussen de meubels en de vloer, hetzij door een bedframe te gebruiken, hetzij door poten onder je ladekast te monteren.

Zo krijg je een veel lichtere en luchtigere look die optisch minder compact is.

4. Zet hoge planten neer

Planten brengen leven in je slaapkamer en ze hebben meer voordelen, want veel planten zuiveren de lucht van een aantal schadelijke stoffen die in je huis voorkomen.

Als je slaapkamer klein is, kun je een van de hoeken optimaal benutten door er een hoge, smalle plant neer te zetten, zodat deze zo min mogelijk plaats inneemt.

© Billede 2: © Styling: Rikke Graff Juel Foto: Christina Kayser O.

5. Richt je huis in met spiegels

Haal spiegels in huis! Ze weerkaatsen het licht in je slaapkamer. Dat geldt voor zowel het daglicht van buiten als voor het licht van lampen.

Spiegels benadrukken de dimensies van een ruimte. Met spiegels creëer je gemakkelijk diepte in welk vertrek dan ook.

Probeer bijvoorbeeld een van de kleinste kamers in je huis groter te laten lijken met een spiegel voor de badkamer.

6. Schilder één muur in een kleur naar keuze

Eén geschilderde muur kan je slaapkamer ruimer doen lijken, omdat het wat diepte geeft.

Het is een goed idee om de muur achter het bed te schilderen, omdat dit een mooi optisch effect geeft, waardoor de kamer groter lijkt.

Je kunt de muur schilderen in een kleur waar jij blij van wordt. Zolang je het bij die ene muur houdt, maakt het niet uit of je voor een donkere kleur kiest of behang met een patroon aanbrengt.

7. Benut je muren

Het gaat erom je spullen in de hoogte - en dus van de vloer af - op te bergen. Daarvoor kun je de muren gebruiken, met planken, kapstokken of wandrekken.

© Billede 3: © Foto: Dunja Opalko

8. Plaats het bed in het midden

Om de beste en meest luxueuze sfeer in je slaapkamer te creëren, is het aan te bevelen om je bed in het midden van de kamer te plaatsen en niet tegen een muur.

Zo is er ruimte rond je bed en wordt je bed het middelpunt van je slaapkamer.

Lees ook:

© Billede 4: © Auping

9. Een rank bedframe zorgt voor ruimte

Het is belangrijk om een bedframe te kiezen dat geen te zware uitstraling heeft. Een luchtig bedframe, waarbij de vloer zichtbaar is, geeft veel meer ruimte in je slaapkamer.

10. Is je slaapkamer ook een kantoor?

Een slaapkamer moet niet volgestouwd worden met allerlei overbodige dingen. Voordat je een bureau in je slaapkamer zet, moet je goed nadenken over hoe vaak je het eigenlijk zal gebruiken.

Want als je er alleen maar kleren en andere spullen op gooit, is het een verspilling van ruimte.

© Billede 5: © Birgitta Wolfgang Bjørnvad

11. Denk in opbergmogelijkheden

Er zijn verschillende manieren om al je spullen een plek te geven. Het belangrijkste is dat ze uit het zicht zijn.

Zorg ervoor dat je nachtkastjes hebt met diepe lades, of plaats meer planken in de kasten, zodat het bovenste gedeelte van de kast geen onbenutte ruimte is.

12. Zorg voor licht in de hele slaapkamer

Probeer zoveel mogelijk daglicht binnen te laten en verlicht de donkere hoeken van je slaapkamer.

Zorg voor lampen aan beide uiteinden van je slaapkamer, bij voorkeur lampen die zowel naar boven als naar beneden schijnen, want dat laat de ruimte groter lijken.

Wil je echt graag gordijnen hebben, kies dan gordijnen die niet te zwaar en te donker zijn. Want gordijnen kunnen een kleine slaapkamer veel kleiner doen lijken dan hij eigenlijk is.