Nuchtere poëzie

Voor ontwerper Pernille Hell is de slaapkamer een plek van verdieping, creativiteit en rust, waar ze met sculpturale kamerschermen plaats voor maakt. In een eenvoudig, maar artistiek universum creëren schaduwspel en witte tinten een zintuiglijk, poëtisch karakter.

In de wijk Frederiksstaden in Kopenhagen is Pernille Hell in haar 50 m2 grote en vier meter hoge slaapkamer omringd door lichte, artistieke ramen. Als ontwerper en eigenaar van de Sacrecoeur Design Store, waar ze design maakt en Franse en Italiaanse vintage verkoopt, was het haar wens om de ruimte meerdere functies te geven.

Het moest een creatieve plek worden die uitnodigt tot spelen, maar ook tot bezinning en rust – ook voor haar 19-jarige dochter Josefine, die studeert en nog thuis woont.

Lees ook:

In de slaapkamer ligt het matras dicht bij de vloer. Het bed is ontworpen door haar eigen ontwerpbureau, Sacrecoeur. Het gevoel van eenvoud en tijdloosheid wordt versterkt door de iconische witte lamp van Pipistrello, in 1965 ontworpen door Gae Aulenti en geproduceerd door Martinelli Luce. Hetzelfde geldt voor de gebogen vintage stoel Kar van geborsteld staal en grijs leer uit 1967, ontworpen door Henning Larsen en geproduceerd door Fritz Hansen.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

De 50 m2 grote slaapkamer is multi- functioneel: het is een plek voor slaap, rust en inspiratie. De witte ruimte wordt niet gevuld door kleuren, maar door vormen, die met de sculpturale kamerschermen een poëtische wereld tot stand brengen.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Een hagelwitte sculptuur verrijkt Pernilles beeldencollectie La Poésie, met een mooi contrast van fijne lelies en aronskelken die op dunne bamboestokken balanceren.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Om meerdere ruimtes te creëren koos ze voor kunstzinnige kamerschermen die tot hun recht komen als functionele en opvallende kunst.

‘Geen van de ruimtes in mijn appartement heeft maar één functie. We lezen, musiceren en vermaken ons overal. Maar als er veel mensen zijn, komen alle kinderen naar deze mooie ruimte, en het is een feest om te zien hoe er dan ballen door de gaten in de kamerschermen worden gegooid,’ vertelt Pernille.

Een lichte inrichting die de zintuigen prikkelt en mooie schaduwen in de ruimtes werpt, is kenmerkend voor Pernilles stijl. De vloerlamp Fantasma Grande uit 1961 van Tobia Scarpa en de tafellamp Bilia van Gio Ponti uit 1931 zijn Italiaans design. Behalve vintage design heeft Pernille ook een passie voor oude boeken, die overal in de kamer te vinden zijn.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Het kunstzinnige karakter en de vorm zelf vullen de ruimte bij Pernille. Ze koopt alleen spullen met haar hart en heeft pas rust als ze vindt dat een vorm of combinatie gebalanceerd en aantrekkelijk is. Ze heeft vooral aandacht voor vormen en kleuren die ontstaan als natuurlijke schaduwen, als er zonlicht langs een stoel of tafel op textiel, papier en metaal valt.

Hier wisselen de contrasten tussen helder en fris in de ochtend en goud in de avond elkaar af. Omdat het voor haar essentieel is dat het oog verzadigd wordt door vormen, hebben haar meubels een eenvoudige uitstraling met natuurlijke lijnen die schaduwen werpen.

Op handige wijze heeft Pernille het restmateriaal van haar eigen ontwerpen hergebruikt voor twee ronde, lage zitplekken, gevuld met schuim en overtrokken met ongebleekt linnen.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Pernille houdt van het ongecompliceerde in een design, en daarom heeft ze een bed zonder modern comfort, waarin ze in feite op de grond slaapt.

‘In mijn kindertijd zat ik het liefst op bijvoorbeeld de keukentafel, en ik vind het nog steeds fijn om op de grond of vensterbank te zitten. Het is heerlijk down-to-earth om op de grond te slapen, en een goede positie om ongestoord mijn mooie kamer te bekijken. Net als buiten in de natuur onder een boom voelt de ruimte ruim en oneindig. En voor mijn rug is het heel fijn om op een harde ondergrond te liggen, dus ik wil laag bij de grond blijven totdat mijn lichaam dat niet meer aankan,’ zegt Pernille.

Lees ook:

De kamerschermen hebben zowel een functionele als een sculpturale functie. De smalle kamerschermen heten Les Volets, en de brede Les Volets Grande.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad